www.car.cz
 

Martin Rada s Alfou v Monte Carlu stále na medailové pozici v N3. Noční finiš se blíží.
     23.1.2009 14:35 - Pavel Jelínek


Hustopečský závodník Martin Rada slušně zvládl  nejen úvodní den Rallye Monte Carlo 2009, kde společně s Romanem Petrem startuje premiérově s vozem Alfa Romeo 147. Po úvodních třech erzetách prvního dne těsně vedl třídu N3 a průběžná medaile mu patří i nadále, i když nyní drží stříbrnou pozici.
 
Na programu bylo ve čtvrtek dalších šest zkoušek, všechny v délce zhruba 22 až 25 km. Ve třídě rychlejší, než posádka v barvách týmu AGROTEC racing teamu Hustopeče, je jen domácí dvojice Lilian Vialle a Patrice Roissac s vozem Renault Clio Ragnotti, která zdejší erzety dobře zná, na rozdíl od Rady, který si zde odbývá premiérový start.
 
Druhý den bylo na programu celkem šest – na třech úsecích se jelo shodně dvakrát. Konkrétně RZ 4/7, 5/8 a 6/9. Rozhodli jsme se pro širokou zimní pneumatiku s hřebíčkem, protože ráno od špionů jsme měli Info, že pětka je pod sněhem. Nezačali jsme moc dobře a na úvodní RZ 4 jsem zajeli sice druhý čas, ale dostali jsme 52 sekund od místního „Frantíka“. Náladu jsem si spravil až na RZ 5, která byla pod sněhem a moc se mě líbila. Zajeli jsme opět druhý čas v N3, ale jen o 0,1 s.pomaleji. Sníh nám jde a smazává naší nevýhodu, kterou je hmotnost vozu a výkon motoru,“ upřesňuje Martin Rada a pokračuje : Šestka byla pro mě trápení v obou průjezdech / RZ 6 a RZ 9 / a znamenala vždy až třetí čas ve třídě. V RZ 7 jsme byli druzí a následující RZ 8 jsme o 36,2 sec. porazili Lilian Vialleho . Takže den končíme se ztrátou 1min.a 52 sec. na Vialleho druzí, ale s náskokem 4 min. 53 sec. na dalšího Francouze s Renaultem ( Daniel Cambon sRenault Clio Ragnotti). Těžký a dlouhý den máme za sebou a zítra nás čeká vyvrcholení.“
 
Pátek je závěrečným dnem tradiční soutěže a nabídne zbývajících pět rychlostních zkoušek, včetně nočního zakončení za světel reflektorů. Přes den se jede jen úvodní třicetikilometrová RZ 10 a pak následuje přejezd dlouhý 400 km do Monaca. Zde se večer odjedou zbývající dvě erzety, každá dvakrát. Mimo jiné RZ 11/13 s přejezdem slavného průsmyku Col de Turini ve výšce1600 mnm., která je nejslavnější erzetou na Monte Carlu a jezdí se v noci. Fandové tuto zkoušku znají pod názvem noc dlouhých ohňů. Celkem do cíle zbývá ještě 138 ostrých kilometrů, z toho skoro 109 km se pojede za tmy. Bude se tedy jednat o opravdu náročný finiš.

Do páteční etapy pak odstartují již jen dvě české posádky. Kromě Martina Rady ještě Jan Kopecký s tovární Fábií S 2000, který se po ztrátě z úvodní erzety soutěže prokousal již na sedmé místo průběžně. Jeho týmový kolega Fin Juho Hanninen s další Fábií S2000 pak po výborném výkonu nakonec po defektu klesl z vedoucí pozice na místo třetí. Ale určitě ještě není rozhodnuto.
 
Milan Liška po závěrečním servisu odstoupil, jak dodává Martin Rada: „Jinak smutná zpráva je, že dnes skončil Milan Liška. Na páté rychlostní zkoušce jim přestala řadit převodovka, nešla jim trojka a čtyřka, tak jeli pouze jedna, dvě , pět. Dotáhli to sice do cíle RZ 9 a jezdili pěkné časy i s touto poruchou. Pokusili se ve velkým servisu vyměnit převodovku, ale nestihli to, takže nepokračují. Je to škoda. Milan mě hodně pomohl a mrzí mě, že jedou domů. Dobrá spolupráce byla i s jeho navigátorem Jardou Jugasem, který s námi zůstává, a taky s našimi „ledovými špióny“ Honzou Havlem a Jirkou Pertlíčkem st.“
 
Celkem tak z náročné soutěže odstoupilo již 27 posádek. V celkovém pořadí oba Moraváci uzavírají třetí desítku průběžného pořadí.

V Monte Carlu započatý šampionát IRC zavítá také do naší republiky. O předposledním srpnovém víkendu se pojede v rámci zlínské Barum rallye. Martin Rada mimochodem také letos šéfuje pořadatelům AGROTEC rallye Hustopeče, která bude v červnu součástí čtvrtým dílem sedmidílného MMČR.
 
 
Reportáž stanice Eurosport z první etapy je k vidění i na internetu zde a „vedle“ bude brzy i video z etapy druhé :
 
Video od Michala Nedbala pak je k vidění zde:
 
Pavel Jelínek
Mediaservis
22. ledna 2009
 
Související odkazy:
 
 
Kalendář IRC 2009 
21.-24.01. Rallye Monte Carlo Monako
05.-07.03. Rally Internacional de Curitiba Brazílie
03.-04.04. Safari Rally Keňa
07.-09.05. Sata Rally Acores Portugalsko
18.-20.06. Belgium Ypres Westhoek Rally Belgie
09.-11.07. Rally Russia Rusko
30.7.-1.8. Rali Vinho Madeira Portugalsko
21.-23.08. Barum rally Zlín Česká republika
10.-12.09. Rallye Principe de Asturias Španělsko
24.-26.09. Rallye Sanremo Itálie
22.-24.10. Rally Japan Japonsko
19.-21.11. RAC MSA Rally of Scotland Velká Británie

 
 
Fotogalerie:   Martin Rada, tréninky v Monte Carlu 2009, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose