www.car.cz
 

Válek a Kusín se v Dubaji kvalifikovali s rozdílem jediné desetiny !! Válek nakonec dvakrát s medailí !!
     31.1.2009 10:01 - Pavel Jelínek


Oba jezdci připravili menší překvapení v podobě svého startu v celém dubajském okruhovém šampionátu 2009 v Arabských Emirátech, nazvaném UAE Touring Car Championship 2009, v němž se objevují jako první české týmy v historii. V kvalifikačních trénincích s vozy BMW 130i skončili těsně za pomyslnými stupni vítězů s rozdílem jediné desetiny sekundy.

„Auta jsou připravena a dnes v 16 hodin místního času se budou odvážet na dubajský autodrom, který je vzdálen od našich dílen cca 80 km. Zítra máme volné testovací jízdy, tak jsme zvědaví jak to bude vše fungovat. Co se týče počasí , tak v období kdy v Emirátech sněžilo (tedy před zhruba týdnem), tak tady u moře v Dubaji byl silný déšť, sníh byl ale jen ve vnitrozemí v horách. Ale už se znatelně otepluje a přes den tady máme 24 stupňů a svítí sluníčko,“ hlásil se ještě před polovinou týdne s prvními zprávami ostravský závodník a podnikatel Petr Válek.

„Po včerejším převozu aut a materiálu jsme dnes ráno dorazili na autodrom a absolvovali jsme tři volné tréninkové jízdy. První dvě jsme jeli na starých pneu. pracovali jsme na nastavení vozu a na třetí jízdu jsme dali nové sady. To se kladně projevilo a dostali jsme se v absolutním pořadí na 4 místo ( Marcel Kusín) a 6 místo ( Petr Válek), ve třídě druhé a třetí. Trať je ze velmi náročná a měří 2260m, jede se na krátké trati a časy na kolo jsou v průměru 1:11 min. Jsou na ní velmi náročné technické pasáže a bude velký problém někoho předjet. Takže bude velmi záležet na kvalifikaci. Počasí je zatím příjemné i když teplota ze dne na den stoupá. Dnes bylo 27 stupňů. Tým pracuje perfektně. Máme tady tři mechaniky, takže vše se zvládá velmi dobře,“ přidal o den později Petr Válek další informace.

Závody čekají oba české závodníky i více, než třicítku dalších startujících, dva a na rozdíl od českého šampionátu to budou v obou případech „sprinty“. A jelikož oba jezdci jsou známi hlavně ze svých startů s vozy BMW M3 GTR, naskýtá se i otázka porovnání jízdních vlastností tohoto vozu s BMW 130i, s nimiž budou v dubajském šampionátu startovat.

„Co se týče porovnání mezi GTR a 130i, tak je to neskutečný rozdíl. I když dnes je trať krátká, ale auto je hrozně neklidné, pořád s ním človék musí pracovat, i když má výkon 280 PS, tak ten výkon není znát. Problematické jsou brzdy a auto je špatně čitelné. GTR je auto, které poslouchá na každý povel a je naopak velmi dobře čitelné. Těžko s Marcel bojujeme se 130i a učíme ho jezdit, děláme úpravy a modifikace. Velkou výhodou je, že tady máme dvě identická auta, tak na jednom provedeme úpravu a sledujeme rozdíly,“ přidává ostravský jezdec malé nahlédnutí do zákulisí a pokračuje : „Co se týče večerů, tak momentálně cesta z autodromu do Dubaje, kde bydlíme, trvá v průměru dvě hodiny, protože se vracíme ve špičce. V období, kdy jsme auta měli ještě na celnici a čekali několik dnů, než je vyclí, tak jsme chystali zázemí, protože tady potřebujeme vybavenou dílnu, kam auta vždy po závodě odvezeme a kde se na nich bude pracovat. Takže jsme také nakupovali zařízení a podobně, protože se nevyplatí vše vézt z republiky a pak to doma kupovat na domácí sezónu ještě jednou. Jinak jeden večer jsme s Marcelem zorganizovali fotbalový turnaj a večer jsme upekli pro tým a přátele šest a půl kilovou krůtu. A protože jsme také golfisté, tak jsme navštívili jedno golfové hřiště, kde jsem si zahráli v rámci relaxace a koncentrace devět jamek. Místní zemi již trošku známe z předchozích návštěv, ale snažíme se ji poznat více.“

Doplnit můžeme, že kvalifikace, rozhodující pro start do vlastního závodu, oběma našincům vyšla výborně. Oba skončili těsně za medailovými pozicemi. Petr Válek jako čtvrtý a Marcel Kusín hned za ním s rozdílem jediné desetiny sekundy.

K&K Racing Team obsadil v Mistrovství České Republiky 2008 Divize 4 vytrvalostních závodů na okruhu ve třídě do 3500 ccm první příčku a zařadil se tak mezi mistry ČR. Válek byl ve stejném loňském šampionátu na třetím místě. Další termíny vypsaných závodů v Dubaji jsou 28. února, 20.března a 10.dubna 2009. Oba jezdci by se měli zúčastnit celého seriálu, který začal prvním dvojzávodem právě v těchto dnech.

Nyní již oba jezdci mají za sebou oba závody. Aktuálně můžeme doplnit, že Petr Válek skončil po velkých bojích dvakrát bronzový a Marcel Kusín ve druhém klání hned za ním, tedy čtvrtý.


Tisková informace týmů Válek Autosport a K&K Racing Team
V Brně 30. ledna 2009

Pavel Jelínek
Mediaservis

Související odkazy: http://www.valek-group.com  
http://www.kkracingteam.cz  
http://www.valek-tour.com  

Stránky okruhu: www.dubaiautodrome.com  
Stránky závodu na 24 hod na stejném okruhu : www.24hdubai.com  


Předběžný kalendář MMČR v závodech automobilů na okruzích 2009

24-26/04 Jarní cena Masarykova okruhu (vytrvalostní + sprint)
15-17/05 Most (vytrvalostní + sprint)
05-07/06 Most (vytrvalostní + sprint)
07-09/08 Most (vytrvalostní + sprint)
18-20/09 Podzimní cena Masarykova okruhu (vytrvalostní + sprint)

16-18/10 6hrs Epilog (vytrvalostní)


 
 
Fotogalerie:   Válek a Kusín v Dubaji, leden 2009, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose