www.car.cz
 

V Dubaji Petr Válek s Marcelem Kusínem na druhý pokus bez stupňů vítězů
     28.2.2009 22:06 - tisková zpráva


 Dubaji Válek s bojovníkem Kusínem bez stupňů vítězů

Ve svém druhém startu v šampionátu cestovních vozů Spojených Arabských Emirátů na autodromu v Dubaji se Marcel Kusín ani Petr Válek na stupně vítězů tentokrát neprobojovali, ale odvedli velice bojovný výkon, který v případě Marcela odměnili pořadatelé v sobotu cenou „Jezdec dne“.

Oproti úvodnímu měření sil, kdy se jely dva dvacetiminutové sprinty na dvanáct kol na zdejším nejkratším okruhu, který měřil 2,2 km, se tento víkend bojovalo na střední dráze, která byla 3,5 km dlouhá se dvěma dlouhými rovinkami, na kterých už bylo s vozy BMW 130i těžké držet krok s výkonnějšími vozy soupeřů. Navíc v sobotu zasáhla Dubaj menší písečná bouře, která zvedla teplotu vzduchu na sedmatřicet stupňů a neustále zasypávala trať prachem a drobným pískem.

Dráha klouzala a lehčí vozy měly proti českým bavorákům přece jen výhodu. Přesto oba naši jezdci odjeli závod s maximálním nasazením. Petr měl opět výborný start, kterým se posunul do první desítky, ale pak se přece jen projevily horší jízdní vlastnosti „jedničkového“ BMW a až do finiše bojoval ve skupince o patnácté místo.

„Auto jsme zatím moc neupravovali. Měnily se pouze brzdy a ladili jsme pérování. Nyní se ukazuje, že vůz potřebuje odlehčit, abychom na delších rovinkách stačili soupeřům. V sobotu jsem měl z písku velké obavy. Počasí bylo hodně nepříjemné, a tak jsem s výkonem spokojen. Zatím získáváme zkušenosti, nikdo z českých jezdců tento šampionát ještě nejel“, řekl po závodě Petr.

Nejhezčí cena za bojovnost

Marcel, loňský mistr republiky ve vytrvalostních závodech na okruzích ve třídě do 3500 cm3, startoval v sobotu až z poslední pozice, protože v pátek po kolizi skončil už v prvním kole. Druhý start mu ale vyšel výborně a už v úvodu nechal za sebou deset aut a nadohled měl první dvacítku.

„Petra, který bojoval kolem patnáctého místa jsem měl už před sebou, ale pak přišla nezaviněná kolize s jedním z jezdců, který na rovince náhle zvolnil a já se mu už nestačil vyhnout. Přišel jsem o levý přední blatník, ale bojoval dál. Tři kola před cílem do mě ale vrazil v zatáčce vůz, který jsem krátce předtím předjel a já dostal hodiny. Vrátil jsem se na trať, ale stačilo to už jen na šesté místo ve třídě a absolutně jsem dojel dvacátý. Byl to zatím nejnáročnější víkend v Dubaji, ať už počasím, tak i kvalitnějším a početnějším startovním polem.

Pro nás je to ale především příprava na Český šampionát, který startuje v dubnu. Zkušenosti ale chceme využít i při dubajské čtyřiadvacetihodinovce, která je tady závodem roku a pojede se už tradičně v lednu příštího roku“, dodal Marcel, jeho bojovný výkon ocenili i pořadatelé. „Je to dnes taková cena útěchy, ale hezčí pohár jsem za patnáct let závodění ještě nedostal“, řekl Marcel Kusín.

Výsledky - Šampionát cestovních vozů Spojených arabských emirátů (12 kol)
páteční závod:
1. Al-Azhari (UAE, Porsche 911 GT2), 2. Al-Falasi (UAE, Corvette Z06) -5,1, 3. Hassan (LIB, Mitsubishi EVO6) -11,2, 4.Papantonis (GR, Seat Leon) -24,4, 5. Simmonds (USA,Seat Leon) -47,2, 6. Irfan (GB, Porsche 911 GT3) -1:04,7 ... 12. Válek (BMW 130i) -1 kolo

sobotní závod:
1. Griffin (GB, Viper), 2. Al-Azhari –6,8, 3. Al-Falasi 20,4, 4. Hassan 41,9, 5. Papantonis –42,9, 6. Simmonds –57,9 … 15. Válek, 20. Kusín (oba BMW 130i)

Karel Malina

fofo týmu Petr Frýba
 
 
Fotogalerie:   Testy KplusK a vozu Saleen S7R v Almeríi, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose