www.car.cz
 

Rus Jevgenij Novikov k nám přijel sbírat asfaltové zkušenosti
     27.3.2009 23:47 - tisková zpráva


Rus Jevgenij Novikov: Na českém asfaltu sbírám zkušenosti

Jedním z taháků Cetelem Valašská rally 2009, úvodního podniku sedmidílného seriálu Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky je start rusko-australské dvojice Jevgenij Novikov, Dále Moscatt na voze Mitsubishi Lancer EVO IX. Sympatická posádka se zúčastnila úvodní tiskové konference valašky, kde přítomné novináře seznámila se svými plány na letošní sezonu v českém mistrovství.

V letošním roce probíhá nová společná kampaň Autoklubu České republiky a společnosti Mediasport s názvem 4P Prosíme Poslouchejte Pokyny Pořadatele.
Josef Pátl, šéf společnosti Mediasport přítomným novinářům objasnil zejména důvody změn a jejich vliv na české rally v letošním roce v rámci bezpečnosti..

„Minulý ročník rally byl co do počtu smrtelných zranění tragický a jedním z vůbec nejhorších. Proto jsme v letošním roce přistoupili k určitým změnám. Například již dnes při zahájení rally se budou rozdávat kartičky s vyobrazenými jezdci, kde na druhé straně budou doporučení pro diváky, jak se v okolí trati chovat. Rádi bychom, aby diváci pochopili, že pořadatel není jejich nepřítel a tím omezuje výhled diváka, ale naopak chrání jejich život,“ uvedl Josef Pátl, šéf Mediasportu.

Dále informoval o zpřísnění pravidel pro uzavírání jednotlivých rychlostních zkoušek v průběhu soutěže. Divákům bude dána větší zodpovědnost za to, zda budou pořadateli v důsledku jejich chování závodní vozy na trat vpuštěny.

Poprvé ve své závodnické kariéře se na trať rychlostních zkoušek v České republice vydá také teprve osmnáctiletý ruský pilot Jevgenij Novikov, nejmladší jezdec juniorské sestavy Citroenu v mistrovství světa. „Mým cílem v letošním roce je zejména sbírání zkušeností na asfaltovém povrchu, které mi chybí, a to chci napravit.“ Na otázku, kolik soutěží v České republice hodlá se svým týmem absolvovat, odpověděl: „Původně jsme zamýšleli na začátku sezony účast na pěti ze sedmi soutěží, avšak v důsledku ekonomické krize jsme museli dvě soutěže vypustit. Dnes můžeme s jistotou potvrdit účast na třech soutěžích.“ Celý tým však stále hledá nové sponzory, a tak je možné, že tohoto mladého a nadějného jezdce na našich tratích uvidíme ještě více. Novikov s Moscattem letos absolvuji celkem osm soutěží ve světovém šampionátu. V Norsku dojeli jedenáctí a před dvěma týdny na Kypru nedojeli do cíle.

Otrokovický jezdec Pavel Valoušek skončil v loňském roce třetí v českém šampionátu a stejnou příčku obsadil na valašce. „Startovali jsme začátek roku v Rakousku. Nemyslím si, že bychom měli náskok před soupeři. Na Valašsku se nám líbí, tratě jsou těžké. Osobně neřeším, zda bude sucho nebo mokro. Dokážu zajet na každém povchu, podmínky jsou pro všechny stejné,“ řekl Valoušek, který pilotuje i v letošní sezoně na českých tratích vůz Mitsubishi Lancer EVO IX. Valouškův spolujezdec Zdeněk Hrůza v průběhu tiskové konference hovořil o vnímání atmosféry v průběhu rychlostní zkoušky z pohledu spolujezdce. Jak sám uvedl, vzhledem k tratím zde na Cetelem Valašská rally bohužel nemá moc šancí tuto jedinečnou atmosféru a reakce fanoušků vnímat. „Atmosféru soutěže si především vychutnám v servisu, kde mám dobrou možnost kontaktu přímo s diváky.“

XXVIII. Cetelem Valašská rally 2009 odstartuje v pátek 27. března v 17:18 hodin úvodní rychlostní zkouškou s názvem Vysoká mezi obcemi Hostašovice a Mštěnovice.



Ve Val. Meziříčí 27. března 2009 Lukáš GABRHELÍK, Roman ORDELT
tiskové středisko


 
 
Fotogalerie:   VII. AMATER RALLYE - Pelikán MILOVICE 2009 - foto: Luboš Novosád

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose