www.car.cz
 

Truckeři testují v Mostě, došlo i ke karambolu
     3.4.2009 23:03 - Vladimír Rožánek


Vše se semlelo v momentě, kdy u Bösigerova Freightlineru ve vysoké rychlosti prasklo listové pero na levé přední nápravě. „Truck přestal reagovat, odmítl zatáčet a opustil trať. Nezbylo mi, než bezmocně sledovat, jak se řítím do svodidel,“ svěřil se švýcarský pilot. „Rána to nebyla malá, ale naštěstí se mi nic nestalo. Tohle je bezpečné auto. S formulí by to bylo horší,“ dodal ještě. 

David Vršecký s kolegou chvíli probíral chování neovladatelného auta a pak se rozpovídal o důvodech současného testování v Mostě: „Byli jsme tu loni na podzim i letos na začátku března. Nejdřív jsme porovnávali chování starého a nového modelu auta a teď už jsme ladění dostali do fáze, kdy začínáme být spokojení. Přeje nám počasí a tak z aut ždímáme co to dá,“ líčil pilot.

Při dotazu na dosahované časy se tajnosnubně usmíval. „Časy? Dobré. Co víc dodávat? My jsme tu teď hlavně proto, abychom taky zjišťovali co která komponenta vydrží. Ono nestačí zajet jedno hodně rychlé kolo. V závodě jich tu jedeme jedenáct. To, co se stalo Markusovi, je přesný příklad toho, co tu zjišťujeme. Za pocuchaná svodidla se omlouváme. Vůbec to letos bude hodně zajímavé. Je jasné, že konkurence taky nespí a zbrojí. Takže už teď zvu všechny fanoušky trucků na poslední srpnový víkend sem do Mostu. Je jasné, že se doma budeme chtít ukázat v tom nejlepším světle. Fanouškům motorsportu doporučuju všechny zdejší závody, ale Czech Truck Prix bude určitě nejlepší,“ dodal ještě Vršecký. 
Ve žlutém tahači MAN se po mostecké trati proháněl veterán evropského šampionátu trucků Egon Allgäuer a také on si pochvaloval výsledky dosavadního jarního testování na mostecké závodní dráze. „Máme nový model auta a zrychlujeme. Logicky hledáme optimální nastavení a musím říct, že se to docela daří. Je příjemné i to, že nám přeje počasí. No a zdejší trať i nově vybudovaná infrastruktura, to už je standard, na který se vždycky těšíme,“ pochvaloval si rakouský trucker. Při dotazu na plány pro letošní sezónu mluvil především o nadějném potenciálu nové techniky, ale i o tom, že v letošní sezóně ho budou čekat časté změny klimatu. „Jsme totiž přihlášení nejen do Evropského šampionátu tahačů, ale taky do Formula Truck, což je mistrovství Brazílie. Budeme tedy pendlovat mezi Evropou a Jižní Amerikou. Je určitě zajímavé, že testování v českém Mostě nám nakonec pomůže k úspěšnému závodění na opačné straně zeměkoule,“ usmál se Allgäuer. 

Příjemné jarní počasí každopádně na mosteckou závodní dráhu láká další a další závodníky, kteří se připravují na letošní okruhovou sezónu. Byly zde už vidět cestovní i formulové vozy, objevili se i první motorkáři. V pátek 3. dubna proběhne tradiční první setkání a technická přejímka účastníků třináctého ročníku populárního Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu. Právě ten bude pak v polovině května nosným závodem prvního podniku sezóny 2009, který je po atraktivním poháru i pojmenován. Autodrom Most už nyní zve fanoušky na Česká pojišťovna – Škoda Octavia Weekend ve dnech 15. až 17. května. 

Autodrom-Most.cz


 
 
Fotogalerie:   Most, MČR srpen 2005, D4 od Vládi Rožánka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose