www.car.cz
 

Portugalsko 2009 vyhráli opět Loeb, Elena a vůz Citroën
     6.4.2009 12:31 - tisková zpráva


Rallye Portugalsko 2. – 5. dubna 2009
Loeb, Elena a Citroën počtvrté v řadě

Sébastien Loeb, Daniel Elena a Citroën Total WRT prodloužili svou neporazitelnost v letošní sezoně čtvrtým vítězstvím v řadě, v pořadí už 51. v seriálu mistrovství světa. Dani Sordo a Marc Martí zajeli ve skvělé formě a v Algarvé stanuli podruhé v této sezoně na stupních vítězů, konkrétně na 3. místě. To vše přispělo k tomu, že Citroën zvýšil své vedení v Poháru konstruktérů.

Po dvou dlouhých dnech v pátek a sobotu bylo nedělní vyvrcholení kratší, jelo se na dvou smyčkách v opačném pořadí nedaleko Loulé. A o finále se postarala, stejně jako o zahájení, superspeciálka na Estadio Algarve.

Navzdory povinnosti vymetat trať z pozice vedoucí posádky se Loeb s Elenou blýskli hned na nedělní úvod dvěma nejrychlejšími časy. "Byli jsme ve stejné situaci jako první den. Dokonce natolik, že jsme byli rychlejší než Hirvonem, i když jsme mu vymetli v prachu ideální stopu. V sobotu, kdy to byl on, kdo musel čistit trať, jsme byli rychlejší my. Když se to všechno sečte, vychází, že jsme ve stejných podmínkách měli navrch my. To je velice slibná prognóza na další podniky v programu mistrovství světa, nicméně vydržet až do finiše, to dá ještě práci."

Dani Sordo a Marc Martí se museli vyrovnávat s problémem hustých mračen prachu, přesto skončili třetí. "Dnešek není příliš radostný pro nás, protože chybělo málo a ztratili bychom všechno. Vzduch se od prachu nevyčistil ani po dvou minutách, kdy auta startují. V prachu jsme poškodili náš C4 WRC od kamene. Slunce bylo hodně nízko, takže jsme skoro vůbec nic neviděli. Proto jsem se musel moc snažit, abych neudělal chybu."

Po třicetiminutovém servisu se oba vozy Citroën C4 WRC vrátily na zvlněné tratě kopců nad Algarve a jely na stejné zkoušky podruhé. Jednoznačný cíl pro Sébastiena Loeba a Danniela Elenu si vyžádal jet na jistotu, což paradoxně vedlo ještě k dalšímu zvýšení náskoku. Oba piloti Citroënu pak byli hvězdami závěrečného finálového testu, který sledoval vyprodaný stadion. Sébastien a Dani byli lepší než Mikko Hirvonen a Petter Solberg.

"Dnešní výsledek nám dal skvělé skóre - čtyři vítězství ze čtyř podniků. To je nejlepší vstup do sezony, jaký můžeme mít," říkal Loeb. "Stejně jako jindy to ani tentokrát nebylo snadné. Udělali jsme malou chybu hned první den, což nás donutilo jet naplno, abychom dojeli naši konkurenci. Druhý den nám vyšel skvěle a byli jsme schopní kontrolovat situaci na čele. Bylo dobré, že Ford se neuchýlil k taktické hře v pátek večer. Dali jsme přednost tomu, aby se o vše přímo hrálo v sobotu a bylo krásné vyhrát."
Dani Sordo skončil třetí a byl šťastný, že zatopil jezdcům na špici po celé tři dny.

"Když jsem zjistil, že nemá cenu se honit za Mikko Hirvonenenem, rozhodl jsem se zbytečně neriskovat. V C4 WRC jsem se cítil skvěle a to je dobré před dalším pokračováním mistrovství světa."

Nejlepší časy:
1. den – RZ 1 : Henning Solberg (Ford Focus) – RZ 2 a 3 : Jari-Matti Latvala (Ford Focus) – RZ 4 : Sébastien Loeb (Citroën C4) – RZ 5 : Mikko Hirvonen (Ford Focus) – RZ 6 : Dani Sordo (Citroën C4) – RZ 7 : Loeb.
2. den - RZ 7 až 13 : Loeb.
3. den - RZ 14 a 15 : Loeb – RZ 16 a 17 : Hirvonen – RZ 18 : H. Solberg.

Nejlepší časy celkem:
Loeb, 10 - Hirvonen, 3 – Latvala a H. Solberg, 2 - Sordo, 1.

Vedení v soutěži:
RZ 1 : H. Solberg – RZ 2 až 3 Latvala – RZ 4 : Sordo – RZ 5 až 7 : Hirvonen – RZ 8 až 18 : Loeb.

Konečné pořadí
1. Loeb/Elena Citroën C4 3h53’13’’1
2. Hirvonen/Lehtinen Ford Focus +24,3 s
3. Sordo/Marti Citroën C4 +1:45,4 min.
4. P. Solberg/Mills Citroën Xsara +2:44,6
5. H. Solberg/Menkerud Ford Focus +5:46,3
6. Ostberg/Unnerud Subaru Impreza +6:20,8
7. Villagra/Perez Companc Ford Focus +12:59,5
8. Al Qassimi/Orr Ford Focus +18:21,7
9. Araujo/Ramalho Mitsubishi Lancer +22:18,5
10. Prokop/Tománek Mitsubishi Lancer +23:25,6


Mistrovství světa FIA – pořadí pilotů
1. Loeb 40, 2. Hirvonen 30, 3. Sordo 23, 4. H. Solberg 14, 5. P.Solberg 14, 6. Wilson 8, 7. Latvala 6, 8. Atkinskon 4, 9. Villagra 4, 10. Ogier 3, 11. Rautenbach 3…


Pohár konstruktérů
1. Ciitroën Total WRT 64
2. BP Ford Abu Dhabi 40
3. Stobart VK-M Sport 27
4. Citroën Junior Team 11
5. Munchi´s Ford 7

PR


 
 
Fotogalerie:   WRC 2009- srandičky u týmu Ford, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose