www.car.cz
 

ČPŠOC: Většina vozů byla otestována, může se začít závodit
     11.4.2009 20:21 - tisková zpráva


Na Autodrom Most k oficiálnímu otestování a technické přejímce před zahájením pohárové série jezdci a týmy přistavili čtrnáct vozů. "Testování dalších pěti automobilů je s technickými komisaři dojednáno v náhradním termínu před zahajovacím podnikem série na brněnském okruhu. Další vozidla pak můžou být techniky prověřena před závody, do nichž budou v průběhu sezóny nasazena," sdělil zástupce promotéra Luděk Diviš a poznamenal, že oficiální předsezónní technickou kontrolou všechny stroje prošly bez zásadních závad. "Do termínu uzávěrky přihlášek bylo zapsáno do startovní listiny osmnáct jezdců, další piloty je možné zařadit do startovní listiny v průběhu série," dodal Diviš.

Techničtí komisaři Federace automobilového sportu Autoklubu České republiky zkontrolovali povolené úpravy vozů, bezpečnostní výbavu, zaplombovali řídící jednotky motorů a měřili jejich hlučnost. V boxech se na automobily nalepovaly povinné reklamy partnerů pohárové série a přidělená startovní čísla.

Většina účastníků předsezónní technické přejímky využila možnosti svezení po dráze mosteckého autodromu. Jezdci si odzkoušeli vozy v několika exkluzivních půlhodinových testech. Pro některé z nich to ovšem nebylo letos poprvé. "Už jsme se svezli, ale až nyní nám počasí dovoluje vyzkoušet si techniku důkladněji. Auto má podvozek nastavený podle představ Petra Fulína, který s ním loni jezdil. Je to jiné, než na co jsem byl zvyklý, ale není to vůbec špatné. Ještě ho budeme dolaďovat, asi uděláme kompromis mezi nastavením, které mám odzkoušené a které teď poznávám," vypověděl spokojeně Jan Dostál.

Jiří Jupa měl na začátku mosteckého testování potíže s přebrzděnou zadní nápravou. "Problém jsme vyřešili a v dalších jízdách už to bylo dobré, takže jsem se mohl věnovat nastavení auta a dalšímu zkoušení," říkal Jupa poté, co začal jezdit vyrovnané časy s Janem Dostálem.

Daniela Skalického naopak problémy s brzdami trápily v průběhu celého testování. Chorvat Tiki Ivoševič zase dvakrát na stejném místě vylétl z trati a lehce poškodil přední spoiler. "Snažím se zrychlit a hledám možnosti a místa, kde by to mohlo jít. Lepší teď než potom při závodě," komentoval chorvatský jezdec.

Společně po mosteckém okruhu dlouho kroužili otec a syn Martínkové. "Ukazuji tátovi stopu a jak jet," prozradil Tadeáš. "Když mě kluk vede, jsem o dost rychlejší. Brzdím jinde, později a v zatáčkách si potom auto pěkně klouže. Do prvního pohárového podniku se chci ještě o dost zlepšit rezervy, jsou velké," uvedl Milan Martínek a doplnil, že letos před závody už snad nebude tak nervózní jako loni, kdy se poprvé se synem objevil společně na startovním roštu.

Velmi spokojen s dosahovanými časy byl při testech Radek Bareš, kterého dost často na okruhu následoval Ivan Vršínský s vozem chystaným pro Poláka Michala Slomiana. "Jedu v pohodě. Zdá se, že bych letos mohl být rychlejší," sliboval si Bareš, pro něhož testování na mostecké dráze nebylo letos prvním svezením, podobně jako pro Miloslava Kárného. "Na mosteckém okruhu jsem letos prvně, při svezení jsem si trať připomněl a vyzkoušel, kde by se snad dalo ještě zrychlit. Jinak jsem už dvakrát byl na brněnské trati a ještě dvakrát bych rád absolvoval testování před prvními letošními závody," řekl Kárný.

Naproti tomu zcela poprvé v letošním roce při oficiálním testování se svými pohárovými Octaviemi vyjeli Milan Vaňkát, František Došek a Slovák Patrik Nemec. "V průběhu zimy jsem jezdil s virtuální Octavií na počítači a hledal místa, kde zrychlit," svěřil se Nemec, jenže než si to ověřil ve skutečnosti, zastavil jeho závodní vůz problém s elektroinstalací. Vyteklý tlumič pérování na úvod zase potrápil Vaňkáta, ale po výměně porouchaného dílu jezdec mohl pilně testovat a zkoušet. "Hezky jsem se svezl a dobré byly i naměřené časy," hodnotil spokojeně Milan Vaňkát. Došek objel na mosteckém autodromu jen několik kol a potom odcestoval. "Stačilo to, nemusím tolik jezdit, další si nechám na závody," řekl s úsměvem zkušený pilot.

První závody třináctého ročníku Česká pojišťovna - Škoda Octavia jsou na programu již 24. – 26. dubna na brněnském automotodromu při Jarní ceně Masarykova okruhu.


 
 
Fotogalerie:   Peugeoty na Sebringu 09 © FREDERIC LE FLOC H / DPPI

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose