www.car.cz
 

Interserie vstříc 40-ti letému výročí
     13.4.2009 14:16 - Vladimír Rožánek


Již dlouho se tvoří historie Interserie, která v dobách minulých dokázala v komunistickém bloku nevídané, totiž stotisícovou návštěvu na svazích autodromu v Mostě. Tehdejší divácké návštěvy převyšovaly i formuli F1. Ovšem tato doba již dávno dala sbohem.

V začátcích Interserie, která svůj vznik datuje do roku 1970, startovaly prototypy ze seriálů Can-Am. V osmdesátých letech se dostaly ke slovu i tovární vozy Porsche 956, či 962 Turbo. Jejich výkony udivovaly nejednoho příznivce silných motorů. Interserie v té době nabízela prostor k pronájmu továrních automobilů Porsche, které se jinak účastnily Le Mans, nebo MS prototypů a v té době mělo světové prototypové mistrovství velký ohlas.

Devadesátá léta utnuly prototypovou éru. Po několika hubených letech, kdy na startu Interserie stávalo 7-10 prototypů a okapotovaných krasavců z F1, či Indy Car, se vedení Interserie rozhodlo rozšířit své řady o volnou formuli do 2000ccm3. Byl to krok dobrým směrem, ovšem fanoušci mnoho radosti neměli. Najednou se na startu objevili starší stroje F3, či historicky vyhlížející volné formule do 2000ccm3. Manfred Kuhn z Německa by o tom mohl vyprávět, jeho Reynard BWM nese na kapotě letopočet 1987.

Navzdory ekonomické krizi vzhlíží Interserie do budoucnosti s optimizmem. Její současný promotér Friedrich Dudichum řekl, že se pro letošní rok podařilo udělat celkem zajímavý termínový balíček. Počátkem sezóny se znovu promotéři pustili do myšlenky uspořádat Interserii Revival, což vlastně znamená Interserii pro staré a vysloužilé náčiní. Třeba Ralt BMW, Porsche 962, nebo i další vozy z F2 by mohly opět předvést své závodní umění. Vše se má odehrát na okruhu Hockenhemring, při historickém mítinku Jim Clarc Revival. Třetí závod se pojede v Mostě, po boku Porsche Alpen Pokalu v Květnu. V Červnu se pak pojede pod francouzskou vlajkou, tedy o víkendu V-de-V série, určené prototypům. Ta se jede na okruhu Lausitzring v Německu. Září znamená pro Interserii opětovnou návštěvu v Maďarsku na Pannoniaringu kde se pojede Porsche Alpen Pokal. Sezónu zakončí účastníci Interserie v Rakousku, při Mozart preiss na okruhu Salzburgring.

Kalendář Interserie 2009:

  1. 24-25. Dubna – Hockenheimring (D)

  2. 15-17. Května – Eurospeedway Lausitz (D)

  3. 29-31. Května – AMD Most

  4. 12. Června – Schleizer Dreieck (D)

  5. 26-28. Června – Eurospeedway Lausitz (D)

  6. 10-12. Července – Oschersleben (D)

  7. 4-6. Září – Pannoniaring (HU)

  8. 2-4. Října – Salzburgring (A)

Vláďa Rožánek, Interserie 2009

a ještě něco na závěr, odkaz na pár záběrů Interserie Revival na Nürnburgringu:

http://www.youtube.com/watch?v=4TkUtVOjBcc&feature=related


 
 
Fotogalerie:   Interserie Sprint Challenge 2007, foto Miloš Jenčík

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose