www.car.cz
 

Jarní Most 2009: Tříhodinový závod vyhrál Mercedes z DTM. Mnoho předčasných odstoupení
     17.5.2009 09:17 - tisková zpráva


Tříhodinový závod vyhrál Mercedes z DTM

Sobotní tříhodinový vytrvalostní závod mistrovství republiky cestovních vozů v rámci Česká pojišťovna – Škoda Octavia Weekendu dopadl nejlépe pro favorizovanou posádku Antonín Charouze, Tomáš Enge a Stefan Mücke na speciálu Mercedes DTM. Maratón provázely dramatické momenty, karamboly i výjezdy safety caru. Mnoho vozů také odpadlo po haváriích i technických problémech. Šlo zkrátka o dlouhý závod se vším všudy.

Na startovním roštu stály v první řadě Mercedesy specifikace DTM. Po letmém startu šel ovšem hned v první mostecké zatáčce do čela další speciál z německého Deutsche Tourenwagen Masters značky Audi. Švédský pilot Thed Björk mistrovsky na brzdy předjel Tomáše Engeho i německého pilota Stefana Mückeho a ujal se vedení. To si držel po celou úvodní fázi závodu, jenže pak musel do boxů s ucházející pneumatikou. Po výměně kola se vrátil do boje, ale pak začaly kevlarový speciál trápit technické potíže a posádka Bohemia Racing Teamu musela odstoupit.
Cesta k vítězství se tak otevřela Mercedesu a trojice zkušených pilotů příležitost dokonale využila. V cíli byli po třech hodinách pochopitelně první a na kontě měli celkem 113 kol. Druhá absolutně byla v cíli posádka Jiří Mičánek a Martin Jerman na stroji Porsche 997, která ujela rovných 100 kol a třetí se stejným počtem okruhů dojeli do cíle Marek Fried a mostecký pilot Michal Dolák na BMW M3 GTR.
Asi nejdramatičtější situace, kromě menších karambolů v průběhu boje, nastala v samém konci závodu v zatáčce na postu 12, tedy v zadním traktu okruhu v pravoúhlém točení směrem zpět na cílovou rovinku. Atraktivní bleděmodré Lamborghini vyletělo mimo trať a po nárazu do bariéry z pneumatik se ocitlo až za svodidly. Rakouský jezdec Josef Piribauer naštěstí vyvázl jen s otřesem a pro jistotu byl převezen na zevrubné preventivní vyšetření do mostecké nemocnice, odkud se ještě večer vrátil zpět do mosteckého paddocku..
„Na to, že tentokrát startovalo méně vozů, než před třemi týdny v Brně při zahájení letošního ročníku okruhového mistrovství, šlo o nebývale dramatickou bitvu,“ prohlásil večer ředitel závodu Michal Marek. „Řešili jsme i nějaké protesty, což se občas stává, ale je škoda, že závodění se neřeší na trati, ale u zeleného stolu. Diváci, kteří přišli, si určitě užili spoustu napětí. Soubojů, předjíždění i strkanic bylo nepočítaně,“ dodal Marek.
Před tříhodinovkou se ovšem jely i jiné závody a kvalifikace. Měřený trénink Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu vyhrál Aleš Jirásek před Jiřím Jupu a Mateuszem Lisowskim z Polska. První závod Superracekartů dopadl nejlépe pro německé trio Guido Kleinemeyer, Daniel Hentschel a Martin Knauder. Michal Barták, jediný domácí jezdec v poli, skončil pátý. První závod formulové Divize 3 vyhrál Zbyněk Pazder před Davidem Palmim a Tomášem Kašpárkem.
Program nedělního závodního dne startuje v 9,00 hodin zahřívacími jízdami a první závod bude zahájen v 10,00 hodin.
(16.5.2009)

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Jarní cena Masarykova okruhu 2009 objektivem Romana Langera

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose