www.car.cz
 

Napínavé bitvy Octavií, na stupně vítězů vystoupil i bývalý ministr
     17.5.2009 22:20 - tisková zpráva


Právě malé kapotované motokáry přinesly skutečně napínavou podívanou. Miniaturních a neuvěřitelně rychlých vozítek se totiž na závodní trať vejde i osm vedle sebe. Ve spojení s výkonovou vyrovnaností čtvrtlitrových motorů to s sebou nese mnohem větší možnosti jezdeckých soubojů i dramatických předjížděcích manévrů. Tentokrát vyhrál Němec Peter Elkmann před svým krajanem a sobotním vítězem Guido Kleinemeyerem. Třetí příčku vybojoval Martin Knauder, také z Německa.

První závod poháru Octavií byl jako obvykle velice vyrovnaný a po sedmnácti kolech v něm zvítězil z pole positron startující Aleš Jirásek. Druhý byl v cíli polský mladík Mateusz Lisowski a třetí veterán poháru František Došek. Pro start do druhého závodu se podle nových propozic otáčí pořadí prvních osmi jezdců a to přináší další napětí. Nejlépe se se situací vyrovnal Lisowski, který nakonec vyhrál. Za ním jako druhý v pořadí viděl šachovnicovou vlajku Jirásek a třetí místo vybojoval Milan Vaňkát.

Nuda nehrozila ani v Divizi 4, která má neděli vyhrazenu pro spritové závody rozdělené na objemové třídy do dvou litrů a nad tuto hranici. Závod do 2000 ccm vyhrál suverénní vítěz kvalifikace, slovenský jezdec Filip Sládečka na Alfě Romeo před Robertem Pláteníkem s Fabií a Šimonem Kubištou na Audi A4 specifikace Supertourismo. Takzvaně „velká“ auta pak vyrazila do sprintu s celkem jasně očekávaným výsledkem. Bylo jasné, že i tentokrát budou vepředu tři speciály z DTM. Jediným překvapením bylo, že jak Stefan Mücke na Mercedesu, tak i Thed Björk s Audi během desetikolového závodu odstoupili s technickými problémy. V cíli tak byl první Antonín Charouze s Mercedesem, druhý dojel Dan Michl na stroji rodinné konstrukce s motorem Opel a třetí byl bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban na atraktivním Lamborghini Gallardo.

Posledním závodem neděle pak bylo klání Divize 3, tedy volné formule s motory o obsahu do 1400 ccm. Tady letos kraluje monopost Van Diemen s motorem z motocyklu Kawasaki. Na něm tedy vyhrál Zbyněk Passer před Davidem Palmim, který jezdí na formuli stejné konstrukce, ovšem s motorem Škoda. Třetí skončil Tomáš Kašpárek s formulí Mygale F BMW.

„Neděli lze zhodnotit jednoznačně pozitivně,“ nechal se slyšet sportovní ředitel Autodromu Most Michal Marek. „Oproti včerejšku nádherně vyšlo počasí a ochladly i včerejší vášně mezi jezdci. Incidentů bylo minimum, odtahovka musela vyjet jen jedinkrát, když jedna formule zůstala na trati se zhaslým motorem. Přišlo i relativně dost diváků a myslím, že ve velkém hroznu nad Carecovou šikanou nebyl nikdo nespokojený se sportovní úrovní. Vyzdvihnout by se také měly výkony jezdců v poháru Octavií. Ty závody vyloženě ozdobil Aleš Jirásek. Okruh teď čeká další porce privátních testovacích akcí, především motocyklových, ale už za tři týdny se u nás koná další mistrovský podnik, na který už teď všechny motoristické fanoušky srdečně zvu,“ dodal Marek.

(17.5. 2009) TZ AMD MOST


 
 
Fotogalerie:   Škoda Octavia Weekend z Mostu, foto Miloš Jenčík

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose