www.car.cz
 

Tomáš Kostka se v DTM uvedl 11. místem!
     17.5.2009 22:39 - tisková zpráva


Jezdec týmu KOLLES Futurecom – BRT zažil skutečně velice úspěšný start v úvodním podniku DTM na německém Hockenheimringu. Po šestnáctém místě z kvalifikace absolvoval v neděli první ostrý závod a vybojoval v něm jedenácté místo. Motorističtí odborníci i novinářská obec se shodují na tom, že jde o nečekaný úspěch, zvláště když pilot používá „dvouletý“ vůz. Sám jezdec situaci hodnotí střízlivě a chce se soustředit na další přípravu a následný podnik legendárního seriálu, který se pojede na konci května na Lausitzringu. 

Start závodu byl jako obvykle velice ostrý a nechyběly v něm kolize. Jedna z nich se nevyhnula ani Tomášovi, který dostal ránu zezadu a roztočil se. Pak se ale začal postupně probíjet dopředu a předjel i oba své týmové kolegy. V cíli hodinového závodu měl za sebou Kostka 39 kol a dojel na jedenácté pozici, když za sebou nechal i Britku  Katherine Legie na Audi ročníku 2008. Závod  po kolizích a technických potížích nedokončily legendy jako Tomczyk, Spengler, či Parfet.
„Dalo by se říct, že jsem to nečekal, ale jsem rozhodně obrovsky šťastný,“ řekl po závodě Tomáš. „Za nejdůležitější jsem považoval premiérový závod vůbec dokončit. Ještě dopoledne jsme trochu museli hýbat s nastavením kvůli velkému vedru. V Německu bylo 30 stupňů ve stínu! Že bude po startu divočina, to jsem čekal, ale to, co se přede mnou i za mnou odehrálo, byla mela mnohem větší, než nejbujnější představy. Ťukanec, co mě roztočil,  nebyl naštěstí fatální a mohl jsem pokračovat jen s minimální ztrátou. Výjezd Safety Caru trochu uklidnil vášně a srovnal pořadí. Opravdu nádherně jsem si pak zazávodil s Ralfem Schumacherem, který se za mě dostal po jednom z pit-stopů. Honili jsme se snad deset kol a několikrát jsme si vyměnili pozice. Ve Spitzkehre třeba Ralf probrzdil a já ho vnitřkem podjel. Pak jsem byl zase delší já a on se vrátil dopředu. Bylo to přitom naprosto čisté a korektní. Zkrátka fantastický zážitek,“ líčil Kostka.

Jezdec nyní pochopitelně upírá pozornost hlavně k dalšímu podniku seriálu, který se pojede na Eurospeedway Lausitz ve dnech 29. až 31. května. Při týmovém briefingu po závodě byl pochopitelně pochválen, nicméně logickou snahou bude, aby jeho výkony měly vzestupnou úroveň. „Hodně dobře si rozumíme s hlavním inženýrem a ten je studnicí skutečně neocenitelných rad. Bavili jsme se například o tom, jak teď musíme pracovat na větší vyrovnanosti časů v jednotlivých kolech. Jak je potřeba jet promyšleně a vyhýbat se kontaktům. To se mi naštěstí tentokrát povedlo. Obecně se ví, že DTM představuje hodně kontaktní závodění, na druhou stranu tu jezdí opravdoví mistři. Startovat s nimi z jednoho roštu je obrovská čest i velký zážitek,“ dodal Tomáš.

Jezdec své úvodní vystoupení v prestižním seriálu tedy zvládl na jedničku. Logicky počítá i s tím, že v dalších podnicích se štěstí, které tentokrát stálo při něm, může odvrátit. „Úspěch mě samozřejmě těší, ale beru ho i jako závazek pro další závody a cítím velkou odpovědnost. Doufám, že ty, kdo mi do DTM pomohli, jsem dnešním výsledkem nezklamal,“ uzavřel Tomáš Kostka.


 
 
Fotogalerie:   W. Kaufmann ve FIA GT 2009 s Corvettou, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose