www.car.cz
 

Pro start v Příbrami Janeček s Chytkou se rozdělili. Lépe dojel Janeček
     30.5.2009 06:22 - tisková zpráva


29. 5. 2009 International cross country rally Příbram Po technických přejímkách v deštěm zalité a větrem ošlehané Příbrami začal první podnik MMČR cross country rally. Vozy a čtyřkolky se přesunuly do zhruba 50 km vzdálených Sedlčan, kde se měl odehrát prolog k určení pořadí do vlastní soutěže. Prolog byl ovšem zrušen, neboť se nepodařilo zajistit zdravotní záchrannou službu.

Pořadí do soutěže určila dohoda na briefingu a první jezdec startuje do soutěže zítra v 8.15 hod. 31. 5. 2009 International cross country rally Příbram V pátek a v sobotu se v Příbrámi a okolí odehrál první ročník International cross country rally, který byl zároveň prvním podnikem MMČR v letošní sezóně. Soutěž už od prvního dne vykazovala známky toho, že je teprve ve svých počátcích, a že k tomu, aby se na Příbramsku vytvořila tradice cross country rally obdobná té rallyové je třeba ještě mnoho a mnoho práce a zkušeností.

Na pomoc s prvním ročníkem nepřispěchalo ani počasí, které bylo po čas celého podniku monotonní záležitostí v podobě zatažené oblohy a neustávajícího deště a také poněkud malá obsazenost startovního pole. Pořadatelům však bezesporu patří velký dík za to, že se i přes nepříznivé faktory a stále rozvíjejícími se zkušenostmi a znalostmi cross country rally, s touto soutěží nakonec vypořádali důstojně a tento podnik (teprve druhý na území ČR) proběhl.

Na start se postavilo 6 posádek v kategorii automobilů ( 4 v kategorii T1 a 2 v kategorii T2), 2 jezdci na quadech a 3 vyznavači jednostopých strojů. Po absolvování administrativních a technických přejímek se závodní peloton přesunul do 40 km vzdálených Sedlčan, kde byl na programu úvodní prolog. Ten se nakonec kvůli nepřízni počasí a nedostatečnému lékařskému zabezpečení neuskutečnil a pořadí bylo určeno na večerním briefingu. V sobotu ráno se všichni jezdci probudili znovu do deštivého dne, kdy maximální teploty dosahovaly někam k 8°C.

Největšími favority byli bezesporu domácí Jiří Přibyl, který se velkou měrou zasloužil o uskutečnění závodu a Miroslav Zapletal, který je favoritem snad na každém závodě, na kterém se objeví. Za nimi na trať vyrazil Zdeněk Pořízek, Viktor Chytka, Jiří Janeček a Petr Vaculík, kteří byli následováni quadisty a motorkáři. Pro účastníky byly přichystány dva měřené testy, které se měly jet 3X v jednom a 3x v druhém směru.

Přes počáteční zdržení se ovšem odjelo pouze 10 selektivních sektorů. když poslední série v obráceném směru byla vynechána. Na tratích se střídaly lesní, polní, kamenité, asfaltové, či panelové cesty, proložené motokrosovými vložkami. Od počátku se o vedení přetahoval Přibyl se Zapletalem, kdy se jejich časy lišily pouze o několik vteřin, na třetím místě se pohyboval Pořízek. Posádky jedoucí za OR-C tým okupovaly 4. a 5. místo, v pořadí Chytka - Janeček.

 Miroslav Zapletal postupně začal prokazovat své kvality a časový rozdíl mezi ním a Přibylem pomalu narůstal. Pořízek se Sýkorou jeli stále na místě třetím, na 4. místo se vyhoupl Jiří Janeček s Hankou Šablovou, neboť Viktor Chytka byl nucen vynechat dvě rychlostní zkoušky kvůli "banální" závadě, kdy se jeho vůz zastavil kvůli vypadlému konektrou odpojovače, a dostal tak penalizaci v řádech desítek minut, kterou bylo nereálné na krátkých příbramských vložkách stáhnout.

Na paté místo se tak, avšak jen na chvíli, vyhoupl Pater Vaculík s Honzou Malým a to i přes to, že si na jednom ze sektorů vyzkoušeli, jaké je to viset v kabině vozu hlavou dolů. Tento karambol byl však jen krátkým zdržením a posádka a hlavně vůz byl schopen pokračovat dál v závodě. Zapletal s Ouředníčkem si nakonec, se svým Mitsubishi Pajero, dojeli pro zasloužené prvenství, na druhém místě se umístil domácí Jiří Přibyl, jehož navigoval Jiří Kulštejn a na stupních vítězů jej doplnil Zdeněk Pořízek s Markem Sýkorou.

Souboj posádek OR-C týmu nakonec vyzněl lépe pro Jiří Janečka s Hankou Šablovou, kteří skončili na místě 4.(1.v kat. T2), až za nimi, na místě 5., nakonec dojel Viktor Chytka s Pavlem Vaculíkem a z bodů za 6. místo se mohl radovat Petr Vaculík s Honzou Malým, kteří nakonec vynechali poslední dva úseky kvůli poškozenému brzdiči.

První ročník příbramské cross country rally je tedy za námi a pevně doufám, že to nebyl ročník poslední, naopak, že na Příbramsku se zrodí nová tradice cross country rally závodů.

 

Marian Chytka


 
 
Fotogalerie:   DTM na Lausitzringu 2009, foto Pavel Douša

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose