www.car.cz
 

V Mostě se schází motocyklová špička Evropy
     7.7.2009 17:25 - Vladimír Rožánek


Šampionát Alpe Adria je pořádán pod záštitou Evropské motocyklové Unie UEM a jeho letošní ročník je v pořadí už  dvacátý osmý. Letošní kalendář čítá celkem jedenáct podniků na okruzích v Polsku, Maďarsku, České republice a Chorvatsku. Mostecké zastavení představuje sedmý podnik. Mistrovství je letos vypsáno pro pět, respektive šest kubatur. 

Motocykly s nejnižším obsahem motoru, tedy stopětadvacítky, jedou ve dvou třídách, kde SP jsou téměř produkční stroje a třída GP představuje motocykly s vysokou mírou sportovních úprav. Dál se v Mostě představí Supersporty s motory o obsahu 600 ccm a stejnou kubaturou disponují také motocykly třídy Superstock. Ta je ovšem rozdělena ještě i na další, vyšší kategorii s motory o obsahu do jednoho litru. Chybět pochopitelně nebude ani královská třída Superbike.

 

K účasti jezdců lze jen říct, že je opět očekáván počet startujících atakující tři stovky. Kromě evropských špiček Gabrielle Gnaniho z Itálie, Pawla Szkopka z Polska, či Itala Fabrizio Pellizzona se diváci mohou těšit na zvučná česká jména. Zaznít musí například jméno Lukáš Šembera. Ten už ví, jak chutná chlebíček Moto GP ve třídě 125 ccm. Michal Prášek, Karel Pešek, který je bratrem slavného Lukáše. Nahoru postupuje také Jakub Kornfeil. V dalších kubaturách a třídách musíme připomenout Michala Fillu, Václava Bittmana,  Radomila Rouse, Igora Kalába, Tomáše Mikšovského, Miloše Čiháka, ale i mnoho dalších jezdců, kteří také v minulých letech dokázali udávat krok celé evropské motocyklové špičce. Na start se ve stopětadvacítkách postaví i dívky Anežka Svobodová, Barbora Jakubičková a Andrea Toušková, což této kubatuře jistě dodá na atraktivitě.

 

Celý víkend bude začínat už ve čtvrtek, protože podnik bude zahájen čtvrtečními kvalifikacemi a pátečními závody Přeboru ČR ve volných kubaturách do 600 ccm a nad tuto objemovou hranici. Obě jsou také velice bohatě obsazeny a přebor, coby předpokoj oficiálního republikového šampionátu, nabízí velice zajímavé výkony začínajících jezdců, kteří bojují o postup do vyšších pater motosportu.

Bohužel byla zrušena původně avizovaná účast Andrease Meklaua z Rakouska. Tento legendární jezdec při loňském podniku Alpe Adria Championship dokázal celkem třikrát snížit hodnotu mosteckého traťového rekordu na stroji kategorie Superbike. Je tedy otázkou, zda někdo dokáže jeho nejrychlejší kolo v hodnotě 1 minuta 37,213 sekundy, což mimochodem znamená průměrnou  rychlost 156.846 km/h, letos překonat. Vše je pochopitelně otázkou počasí, protože pokud mokrá trať nesvědčí závodním automobilům, ryze nepřátelské prostředí představuje pro motocykly. Předchozí podnik se jel na brněnském Masarykově okruhu a jak kvalifikace, tak i závody byly významně ovlivněny právě deštěm. Mnoho favoritů a vítězů měřených tréninků zde tak poznalo hořkost i bolest pádů.

 

UEM Alpe Adria Championship se jede podle obvyklého scénáře a každý den se začíná jezdit v devět hodin dopoledne. Po pátečních volných trénincích jede každá z kubatur v sobotu dvoukolovou kvalifikaci a po nedělních warm-upech pak bude v pravé poledne odstartován první závod.

(3.7. 2009)

 

TZ AMD Most, foto Michal Fila, archív týmu


 
 
Fotogalerie:   Michal Filla zlatý v MMČR v Brně, květen 2009, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose