www.car.cz
 

Octavia Cup 2009 pokračuje o víkendu na Autodromu Most
     5.8.2009 09:13 - tisková zpráva


Odpočinek skončil, bude se bojovat o další pohárové body
Prestižní okruhová série pokračuje na Autodromu Most po téměř tříměsíční přestávce


Tisková informace 12-2009

Po téměř tříměsíční přestávce bude pokračovat dalšími závody třináctý ročník Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu. Třetí podnik prestižního seriálu se koná tento víkend v tradičním termínu na Autodromu Most při závodech mezinárodního okruhového mistrovství České republiky a Mistrovství FIA Zóny Střední Evropa. První dva letošní pohárové podniky svým průběhem nezůstaly nic dlužny skvělé pověsti seriálu, jezdci se v závodech postarali o řadu dramatických okamžiků, o vzrušení, velké napětí a předvedli nespočet krásných soubojů. Pokračování pohárové série je proto již netrpělivě očekáváno.

Do třetího pohárového podniku vyjede na vedoucí pozici Polák Mateusz Lisowski s patnáctibodovým náskokem před Františkem Doškem. Z dalších příček průběžného pořadí pak budou útočit Aleš Jirásek, Jiří Jupa, Jan Dostál, Milan Kusý, Slovák Patrik Nemec a Milan Vaňkát. A z boje o medailové pozice samozřejmě vyloučeni nejsou ani další borci ze startovního pole čítajícího dvě desítky jezdců.

Mladý polský pilot si první místo zajistil sérií tří druhých míst a jednoho vítězství. "Bilance mohla být ještě lepší, ve dvou závodech mě trochu zpomalily technické problémy, ale jsem spokojen, byl to hodně dob-rý rozjezd do poháru," zhodnotil Lisowski své výsledky a poznamenal, že udržet vedoucí příčku nebude vů-bec jednoduché, protože jezdecká konkurence ve startovním poli je početná a silná. "Podle mě jsou závody v seriálu Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cup letos náročnější než loni.

Startuje v nich více zkušených jezdců s velkým potenciálem a těžké je probojovat se na medailové pozice mezi takovými soupeři, přede-vším pak ve druhém závodu po výměně pozic na startu," prohlásil čerstvě devatenáctiletý jezdec, jenž si v průběhu delší pauzy v pohárovém seriálu odskočil do jiné zahraniční pohárové série a také do polského mezinárodního okruhového šampionátu, kde zaznamenal medailový úspěch ve vytrvalostních závodech.

Další z pohárových účastníků Radek Bareš si zase v době mezi druhým a třetím podnikem třinácté-ho ročníku Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu na své konto připsal nový český rychlostní rekord. V rámci oficiálního festivalu rekordů pětačtyřicetiletý závodník s vozem Lamborghini absolvoval letmý kilometr průměrnou rychlostí 313,60 km/h a vylepšil tak zápis v historických tabulkách.

Pro změnu za volantem formule si čekání na další pohárové závody zpestřil Jiří Jupa. "Nešla odmít-nout nabídka na svezení zase pořádným monopostem a navíc v závodech. Myslím, že to pro mě byla hodně dobrá příprava na další souboje s pohárovou Octavií. Už se mi také pauza mezi závody zdála být příliš dlou-há, skoro jako v zimě," uvedl Jupa. S pohárovou Octavií v uplynulých dnech absolvoval jedno přípravné tes-tování a jinak neopomněl ani nezbytný fyzický trénink. "Udržuji se v kondici při společné přípravě s fotbalisty z krajské soutěže. Po této stránce jsem na závody velmi dobře připraven," řekl Jiří Jupa a dodal s nadsáz-kou: "Když to bude nutné, jsem schopen auto do cíle dotlačit."

Dobře naladěn po testování před víkendovými závody je Jan Dostál, jemuž se zatím výsledkově ne-dařilo podle jeho představ. "Tentokrát to musí vyjít v obou závodech na bednu, s jiným výsledkem nemůžu být spokojen," pronesl Dostál. "Testovali jsme sice v průběhu tří měsíců jen jednou, ale bylo počasí podob-né, jako má být o víkendu a auto se nám podařilo nastavit myslím na ideální hodnoty. Jsem proto velký op-timista," sdělil Dostál.

Krátké testování s pohárovým vozem absolvoval v uplynulém týdnu také Milan Kusý, kterému se po překvapivém vítězství v úvodním závodě následně vůbec nedařilo a tak má v dalších podnicích co dohánět. Zlepšení výsledků si slibuje Bohumil Pfeifer, jenž bude startovat s repasovaným motorem.

Zkušený František Došek žádné testy v pohárové přestávce neabsolvoval, techniku podle svých slov šetřil až na kvalifikaci a závody. A rozhodně nemá obavy z předpovědi meteorologů, kteří avizují v termínu závodů tropické počasí s teplotami nad 30 stupňů Celsia. "To mi vyhovuje. Já teplo miluji," svěřil se sedma-padesátiletý jezdec, jenž si letos v souboji s podstatně mladšími soupeři vedl zatím velice dobře.

Pravděpodobně se pohárové startovní pole na víkendové závody rozroste o dalšího nového jezdce, nebo se závodů účastní některý z borců, kteří v poháru startovali v uplynulých letech. V kuloárech jsou slyšet různé, ovšem dosud nepotvrzené zvěsti. Definitivně se o všem rozhodne až po trénincích.

V pátek odpoledne a v sobotu dopoledne jezdci absolvují volné tréninky, v sobotu od 13.35 hodin je pak na programu kvalifikace. V neděli startuje první závod v 11.00 hodin, druhý je na pořadu od 14.05 hodin.

 

PR



 
 
Fotogalerie:   Alpe Adria 2009 v Mostě, foto pořadatelů od různých autorů

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose