www.car.cz
 

Třetí kvalifikační triumf získal Polák Mateusz Lisowski
     8.8.2009 23:21 - Vladimír Rožánek


O možném startu některých jezdců z uplynulých pohárových ročníků se v kuloárech spekulovalo v minulých dnech, přičemž mezi nejčastěji uváděnými jmény byl loni celkově druhý Petr Fulín. Ten také absolvoval volné tréninky, ve kterých obsadil druhou a šestou pozici. Následně ovšem oznámil, že kvůli technickým problémům startovat nebude a do kvalifikace nevyjel. "Ovšem není vyloučeno, že se situace nemůže změnit a budu startovat do prvního závodu z posledního místa," naznačil ještě určité možnosti Petr Fulín.

Jistý je naopak start loňského pohárového vítěze Michaela Vorby, jenž se stal nečekaným účastníkem třetího pohárového podniku. Na poslední chvíli totiž nahradil Milana Kusého juniora, kterého den před odjezdem do Mostu při fyzické přípravě na kole srazil automobil a jezdec skončil s podezřením na vážné zranění v nemocnici. "Rád si zase zazávodím s pohárovou Octavií, i když mě samozřejmě netěší, že je to za takovýchto okolností," uvedl Michael Vorba a radost mu neudělal ani výsledek v kvalifikaci, kde skončil až desátý. "Mám problémy s přebržděnou zadní nápravou. Udělal jsem kvůli tomu hodiny a musel do zatáček brzdit dříve, než jsem zvyklý," vysvětlil Vorba.

Kvalifikaci ovládl Polák Mateus Lisowski, který časem 1:52,597 na jedno kolo zaznamenal letos nejlepší výsledek s pohárovou Octavií na mosteckém okruhu. "Auto fungovalo skvěle a také já jsem zajel dobře. Určitě jsem měl rezervu, takže byla případně možnost ještě trochu zrychlit. Protože jsem měl šanci startovat v uplynulých týdnech v jiných závodech, jsem pěkně rozjetý," říkal Lisowski.

O druhé místo se přetahoval Aleš Jirásek s Janem Dostálem, který byl nakonec o 0,14 sekund rychlejší, přičemž jen dvě desetiny vteřiny zaostal za Mateuzsem Lisowskim. "Dařilo se mě asi víc, než jsem chtěl. Chtěl jsem se dostat na startovní rošt do první řady. Druhá pozice je na mosteckého okruhu lepší než první, ta je trochu z kopce a je potřeba auto udržovat v klidu," pochvaloval si Dostál a zklamaný z třetí pozice nebyl ani Jirásek. "Pokazil jsem si hned první kola, pak už to víc vylepšit nešlo. Start z třetí příčky není špatný, stále mám dobrý rozhled na čele startovního pole," vypověděl Aleš Jirásek.

Do vteřinové ztráty na vítěze se dostal ještě čtvrtý Slovák Patrik Nemec, který svůj nejlepší čas dosáhl hned v úvodu kvalifikace a následně vyčkával, jak rychlí budou soupeři. Pokud by jej někdo překonal, byl připraven znovu vyjet, aby svoji pozici ještě vylepšil. K tomu ovšem už nedošlo. "Čtvrté místo je super. Jsem spokojen. Povedlo se mi zajet tak, jak jsem si představoval," konstatoval Nemec.

Velmi vyrovnaný byl souboj od pátého do desátého místa, kde se jezdci seřadili v rozmezí jen tří desetin vteřiny. Některé pak od sebe dělily pouhé tisíciny sekundy. Páté místo v této těsné bitvě obsadil Jiří Gottwald následovaný Františkem Doškem, za kterého se v závěru se ztrátou jen 0,004 vteřiny zařadila Lucie Panáčková. "Je znát, že jsem tři měsíce v závodním autě neseděla. Bylo to, jako bych vyjela s Octavií poprvé, ale zase díky zkušenostem z předchozího podniku jsem se s technikou i tratí rychleji sžívala, takže jsem nakonec pěkně zrychlila," komentovala Panáčková svůj výkon.

Velkým zklamáním bylo osmé místo pro Jiřího Jupu, jenž se svěřil, že se trápil a marně snažil vylepšit svůj výsledek. Devátý skončil Milan Vaňkát, ač jeho výkony ve volných trénincích byly příslibem lepšího výsledku. Zrychlení zaznamenal Miloslav Kárný, ale stačilo to jen na jedenáctou pozici. Smolnou daň si vybral Radek Bareš, kterému se nejprve ve volném tréninku za jízdy otevřela přední kapota, a potom výsledek v kvalifikaci ovlivnily problémy s motorem.

První pohárový závod startuje zítra v 11.00 hodin, druhý pak v 14.05 hodin a podle propozic do něho nejrychlejších šest jezdců z prvního závodu vyjede v opačném pořadí.

TZ ČP Škoda OCC


 
 
Fotogalerie:   Sports Car Challenge - rychlé prototypy budou o kamionech©P.Holzer

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose