www.car.cz
 

Do čtvrtého podniku vyjede v pozici leadera Polák Lisowski
     26.8.2009 18:14 - Vladimír Rožánek


Do pozice leadera se Mateusz Lisowski dostal po vyrovnané sérii v podobě dvou vítězství a čtyř druhých míst. A pokud se mu podobně bude dařit také ve čtvrtém pohárovém podniku, dostane se k celkovému vítězství v seriálu na dosah, nebo jej dokonce získá ještě před závěrečnými závody.

 

"Velice se mi vydařil hlavně třetí podnik, ve kterém jsem konečně vyhrál také kvalifikaci, což jsem si moc přál. Po vítězství v prvním nedělním závodě jsem se potom v dalším souboji dokázal spokojit i s druhým místem. Oželel jsem riskantní útok a řekl si, že důležitější jsou body do celkové klasifikace a ne další vítězství," uvedl Lisowski a tím také naznačil, že ve své pozici začal taktizovat a hlídat si své postavení. "Rád bych se stal prvním polským jezdcem, který vyhraje prestižní pohár Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cup," svěřil se Mateusz Lisowski.

 

Záležet bude na soupeřích, co polskému mladíkovi dovolí. Navzdory náskoku, který má Lisowski v průběžném pořadí, byly závody v letošní pohárové sérii hodně vyrovnané. Dokazuje to skutečnost, že v kvalifikacích před závody triumfoval vždy jiný jezdec a do závodů z pole position také pokaždé vyjížděl jiný pilot. Čtyři jezdci se podělili o vítězství v prvních čtyřech závodech a na stupních vítězů po šesti závodech se vystřídalo celkem sedm pilotů.

 

V průběžném pořadí druhý František Došek míní, že ještě není nic rozhodnuto. "Šance na celkové vítězství určitě stále žije. Mateusz to má dobře rozjeté, ale ještě ne vyhrané. Stále se ještě může rozhodovat až v posledním podniku, nebo posledním závodě, nebo dokonce v posledních zatáčkách," řekl zkušený jezdec, který už dvakrát prestižní pohárový seriál vyhrál. Na čtvrtý letošní podnik a možná rozhodující souboj o celkové prvenství se ovšem speciálně nechystal. "Nic dopředu nevymýšlím. Až při závodech se ukáže, jaké jsou možnosti a šance. Hlavně, aby to zase byly pěkné závody," přál si Došek.

 

Třetí v průběžném pořadí pohárového seriálu Aleš Jirásek si myslí, že jeho naděje na celkové prvenství už není ani teoretická. "Asi těžko můžu myslet na vítězství, jsem realista, ale rozhodně je stále ve hře dobré medailové umístění a pohárové stříbro by se mi také líbilo. Pojedu proto stále naplno, prostě věnec nebo kotrmelec. Chci si udělat radost dalším vítězstvím v závodech a ne jen jedním," vypověděl Jirásek a prozradil, že by rád Lisowskeho porazil v soutěži o největší počet nejrychlejších kol v závodech. "Tam je situace ještě otevřená," poznamenal Aleš Jirásek.

 

Pomýšlet na medailové pozice ovšem můžou také další jezdci v průběžném pořadí Slovák Patrik Nemec, Jan Dostál, Jiří Jupa, Milan Vaňkát, Milan Kusý junior, Chorvat Tiki Ivoševič nebo i desátý Daniel Skalický. A s většinou z nich se musí počítat také v souboji o stupně vítězů v závodech na Autodromu Most. "Pomýšlet můžu snad už jen na celkově třetí místo a tak určitě potěší každý dílčí úspěch. Mám letošní výsledkovou bilanci dost špatnou, ještě nikdy jsem snad takovou neměl. Na stupních vítězů jsem v této sezóně ještě nestál, takže bedna je pro mě nyní víc než nutná," sdělil Jan Dostál a podotkl, že zatím se mu štěstí letos vyhýbalo a konečně by se jej mohlo víc přidržet.

 

Souboj o pohárové stupně vítězů ovšem zdramatizuje start dvou pohárových debutantů z Polska. Společně s Lisowskim do čtvrtého podniku vyjedou také Tomasz Nowacki a Karolina Lampel-Czapka, kteří ve svých šestadvaceti letech nepatří mezi nezkušené jezdce.

 

Nowacki startuje v polském okruhovém šampionátu v rodinné sestavě s jiným dvoulitrovým vozem a blonďatá závodnice Lampel-Czapka je úřadujícím polským šampionem a ve vytrvalostních závodech národního mistrovství se střídá s Mateuszem Lisowskim za volantem podstatně výkonnějšího speciálu.

 

            V pátek odpoledne a v sobotu dopoledne účastníci třináctého ročníku Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu absolvují volné tréninky, v sobotu od 14 hodin je na programu kvalifikace. První závod na sedmnáct kol se koná v neděli v 11.20 hodin, start druhého je v 14.40 hodin a nejrychlejších osm jezdců z prvního závodu do něho vyjede v opačném pořadí.

 

 

TZ


 
 
Fotogalerie:   Letní Most 2009 a Octávia cup, foto pořadatelů

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose