www.car.cz
 

Barumka pro Milana Kneifela přes omezený rozpočet přinesla úspěch
     29.8.2009 20:46 - tisková zpráva


Třináctá Barum Rally byla pro Milana Kneifela nadmíru úspěšná
 
V termínu od 21. do 23. srpna byla v okolí Zlína k vidění slavná Barum Czech Rally Zlín, která je mimo jiné zařazena do seriálů MMČR v rally, Mistrovství Evropy v rally a populárního Intercontinental Rally Challange. Na startu se v nejlepší společnosti objevil i Pegas Rally Team, jehož jezdec Milan Kneifel si letos připsal již třináctou účast na tomto slavném podniku, což jej pomalu řadí mezi stálý inventář.
 
Velká rally si žádá velké a dlouhé přípravy, které pro Milana Kneifela vrcholily nastavováním vozu. „V úterý jsme doladili setup a konečně se nám podařilo najít jistý kompromis tak, aby se mi s Ignisem lépe jelo a nemuseli jsme jej během soutěže měnit. Je to takové neklidné auto, což vyplívá ze stavby tohoto vozu, kastle je užší, vysoká a dlouhá,“ uvádí jezdec na adresu své soutěžní zbraně. Dále přišly na řadu seznamovací jízdy, které byly díky teplému počasí a zaplnění téměř celých dvou kalendářních dnů velmi náročné pro všechny posádky. Jako předehra k soutěži působil shakedown, kde Milan Kneifel vozy partnery týmu.
 
Celý vrchol sezony započal páteční noční superspeciálkou v ulicích krajského města, kde si na své přišla především divácká obec. „Městskou erzetu jsme rozjeli trošku s rezervou, ale hlavní bylo, že jsme neudělali žádnou chybu a dosažený čas byl přibližně stejný jako u našich soupeřů. Důležité je, že si diváci přišli na své,“ prozrazuje pilot Suzuki Ignis S1600.

Celý kolotoč se v sobotu přesunul na měřené úseky s názvy Pindula, Halenkovice, Kudlovice a Zádveřice. „Především první třetina kultovní Pinduly byla hodně uskákaná a velmi rozbitá, na což jsme si dávali pozor, začali jsme zvolna a postupně jsme zrychlovali. Jeli jsme rozumné tempo a čas v cíli byl i přesto poměrně slušný. V Halenkovicích a Kudlovicích jsme zajížděli pěkné časy a dokázali jsme konkurovat i vozům třídy A7, což bylo příjemné překvapení,“ popisuje první sekci soutěže Milan Kneifel. „Po prvních průjezdech bylo snad pět posádek včetně nás v pár sekundách, takže se jednalo o nádherný souboj. Během soboty celé zápolení gradovalo až po poslední Zádveřice, kde déšť zamíchal všemi kartami. Potkala nás na této vložce velká průtrž. Viditelnost byla minimální, po trati tekly proudy vody a byl problém udržet vůz i na rovném úseku. V Rakové jsme dokonce dvakrát trefili patník, díky čemuž jsme se obávali defektu. Bohužel na této nejtěžší vložce letošní Barum Rally zajeli lepší čas i posádky s nižší kubaturou, které startovali výrazně později, což nás posléze mrzelo,“ dodává k závěru první etapy vášnivý fanoušek endura.
 
V neděli byla důležitou součástí celé soutěže i volba pneumatik. „Počítali jsme, že v lesních úsecích. především na Semetíně. bude hodně vytahaných nečistost a vlhkosti. Proto jsme zvolili měkký řezaný slick, což se ukázalo být dobrou volbou. Po několika unáhlených rozhodnutích na předchozích soutěžích jsme zvolili správně, nenašli jsme zde přemožitele mezi vozy s jednou poháněnou nápravou. Vydobyli jsme si zde poměrně slušný náskok, což nás vrátilo zpět do hry,“ uvádí ke svému správnému úsudku Milan Kneifel. „V dalších testech jsme chtěli jet rychle a bez chyb, což se nám podařilo. Neriskovali jsme a v cíli to byl vždy velmi slušný čas.“

V konečném zúčtování si Milan Kneifel připsal fantastický výsledek, když dosáhl celkově na jedenadvacátou pozici, na druhé místo ve skupině A a stejný stupínek si připsal i ve třídě A6. „V takové konkurenci, jaká se na letošní Barum rally sešla, se jedná o výsledek z říše snů a toto umístění hodnotím jako nejlepší, kterého jsem kdy dosáhl s vozem kategorie S1600. Bohužel náš rozpočet byl tak omezený, že jsme celou Barum rally absolvovali pouze na šesti nových pneumatikách, zbývají byly již jeté, což nás také částečně limitovalo,“ neskrývá nadšení z výsledku Milan Kneifel.

„Auto fungovalo na výbornou, za což musím poděkovat především majiteli stáje Sparrow Racing a mechanikům, kteří odvedli velmi dobrou práci. Nedílnou součástí Pegas Rally Teamu jsou i fantastičtí fanoušci, kteří nás hojně podporovali během celé soutěže nejen u tratě, ale třeba i v servise, za což jim patří obrovský dík. Je to úžasný pocit přebírat pět pohárů v cíli domácí soutěže před svými fanoušky! Velké díky patří také sponzorů a partnerům, bez nichž bychom ani jezdit rally nemohli,“ dodává závěrem Milan Kneifel.
 
Nutno ještě dodat, že před dvěma závěrečnými soutěžemi MMČR v rally ztrácí druhý Milan Kneifel na vedoucího Antonína Tlusťáka pouhých pět bodů. Následující soutěž v Příbrami vynechává a u startu na druhé nejprestižnější soutěži seriálu, kterou je Rally Bohemia, záleží na tom, zda se podaří zaopatřit dostatek financí. Situace dospěla do takové fáze, že se Milan Kneifel nebrání ani případnému startu s navigátorem, který by týmu finančně pomohl.
 
V případě zájmu o více informací týkajících se zlínského Pegas Rally Teamu nalistujte internetové stránky www.rally.spurtzlin.com. Naleznete zde i spoustu videí a fotografií nejen z rally.
 
PR

 
 
Fotogalerie:   Barumka 2009 objektivem Mirka Knedly sen. podruhé

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose