www.car.cz
 

Na dohled Česka se pojede jubilejní šotolinová Lausitz rallye 2009
     3.10.2009 00:04 - Pavel Douša


Nedaleko za našimi hranicemi se pojede již 10. jubilejní ročník šotolinové Lausitz rallye

V termínu 15. – 18. října 2009 se nedaleko za našimi hranicemi v Německu koná již 10. jubilejní ročník Lausitz rally, která je v posledních letech stále více navštěvována i příznivci a v menší míře i samotnými aktéry z České republiky (v loňském roce zde startoval mj. Martin Semerád či Radek Mifka).

K atraktivnosti tohoto podniku příspívá kromě kvalitního jezdeckého obsazení (mimo německé špičky ( předloni např. Mads Ostberg, loni Leszek Kuzaj, Wevers, Kuipers) především šotolinový charakter tratí. V letošním ročníku tvoří podíl nezpevněných povrchů 95% a asfaltu pouze 5%, o čemž si příznivci těchto povrchů u nás mohou v současnosti nechat jen zdát, a to nejen u soutěží na nejvyšší úrovni národního místrovství. 

Soutěž je umístěna z větší části v těsné blízkosti rozsáhlého areálu povrchových hnědouhelných dolů s obří nepřehlédnutelnou elektrárnou v Boxbergu, zčásti na již zrekultivovaných prostorech a místy na dosud nerekultivovaných prostorách současného dolu, ke kterým diváci někde najíždí těsně podle běžících pasovek s vytěženým uhlím. RZ u Weißwasseru bývá v divácké komentované zoně zatraktivněna uměle vytvořeným skokem, kde se měří délka skoků (ty nejdelší bývají v desítkách metrů), v loňském roce byla navíc doplněna uměle vytvořeným brodem, kde v jednom diváckém místě lze sledovat obě tyto speciality nedaleko od sebe.

Jen pro zajímavost, v blízkosti Boxbergu leží rovněž areál, kde se letos v létě konala pod záštitou Armina Schwarze off-roadová akce Baja 300 Powerdays. Z dosud dostupných informací není zřejmé, zda případně nějaká část tohoto areálu bude využita i při Lausitz Rally. A ze západní strany tohoto rozsáhlého důlního komplexu je nedaleko k okruihovému areálu Lausitzring, kde mj. před lety utrpěl vážnou nehodu populární Alessandro Zanardi.Takže toto je skutečně oblast motoristickému sportu zaslíbená.

Pro příznivce z České republiky je dostupnost cca 100 km severně od Liberce. Letos ovšem bohužel Lausitz termínově koliduje s naší Rally Bohemia, netradičně posunutou na tento podzimní termín.

Letošní Lausitz Rally je posledním závodem sezony 2009 v seriálu německého Deutsche Rally Meisterschaft.
Kromě tohoto mistrovství je zařazena i do -Lausitz Cup (status pozorovatele zde mají i dva zástupci z ČR Jan Krečman a Ing. Jaroslav Mansfeld). Tento seriál sestává v letošním roce ze 3 soutěží.. Již odjety byly česká Thermica Rally Lužické Hory v květnu a polský Rajdu Karkonoski. v červenci.

Dále je Lausitz započítávána ještě do následujících seriálů:
-DRM German Rally Championship 2009
- ADMV Rally Championship 2009
-Gravel Cup 2009
-Saxony Rally Championship 2009
-Suzuki Rally Cup 2009
-Volvo Original Gravel Cup

Což naznačuje, že pestrost startovního pole bývá opravdu značná. Od vozů specifikace WRC přes tradičně početnou flotilu korábů Volvo až po stále populární Trabanty.
Vzhledem k tomu, že uzávěka přihlášek je 5.10., konkrétní letošní obsazení není dosud známo.
Celková délka soutěže je 398,66 km, z toho 9 rychlostních zkoušek o celkové délce 150,34. km

Program:
Čtvrtek 15.10.:
Shakedown 16-19 hodin
V prostoru nacházejícím se cca 2,5 km od servisní zóny.

Pátek 16.10.:
technická přejímka od 12:30 hod.
Start před radnicí v Boxbergu 16:15 hod.
RZ 1 a 2 Nochten – Sprey
RZ 3 Rundkurs Klitten (okruhová)
Od 20:00 Rallye—party ve stanu v servisním parku

Sobota 17.10.:
RZ 4/6 Mulkwitz - Spreestraße
RZ 5/7 Reichwalde
RZ 8/9 Mühlrose - Weißwasser

Vozy přihlášené v kategorii DRM absolvují všechny RZ 1-9, vozy v kategorii National nejedou RZ 1, 4, 7, 9.
Časový harmonogram soutěže je již k dipozici na http://www.rrc-lausitz.de/de/lausitz-rallye.html  

údaje o umístění soutěže:
Místo: Boxberg/O.L.
Ředitelství soutěže včetně tiskového střediska je umístěno v Boxbergu v budově střední školy, na adrese Freie Mittelschule, Diesterwegstraße 37.
Servisní areál je umístěn ve Weißwasseru, Am Freizeitpark (při výjezdu silnicí B156 ve směru na Boxberg po levé straně.

Pavel Douša

zdroj:  http://www.rrc-lausitz.de/ 


 
 
Fotogalerie:   Příbram 2009 a stříbrný Míra Tarabus, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose