www.car.cz
 

Mladý český závodník Jan Charouz se zúčastní oficiálních testů GP2
     8.10.2009 00:12 - tisková zpráva


Jana Charouze čeká další důležitý krok jeho kariéry: oficiální test GP2!! Směr F1 ??

Jan Charouz se zúčastní oficiálních testů GP2 s vozem mistrovské stáje ART Grand Prix

Českého závodníka Jana Charouze čeká další důležitý krok jeho kariéry. Po vítězství v celkovém hodnocení prestižního šampionátu sportovních vozů Le Mans Series 2009 usedne dvaadvacetiletý jezdec znovu do formulového vozu. Ve španělském Jerezu se česká naděje při oficiálních testech GP2 Series představí ve dnech 6. až 8. října v kokpitu monopostu mistrovské stáje ART Grand Prix. Seriál GP2 je v současnosti vnímán jako poslední stupínek před vstupem mladých jezdců do formule 1.replica watches

V posledních třech letech na sebe Jan Charouz na mezinárodní scéně upozornil výbornými a stále se zlepšujícími výkony v závodech sportovních vozů královské třídy LMP1. Navzdory svému mládí se rychle etabloval mezi absolutní špičku světových pilotů sportovních prototypů. Své dosavadní působení v této kategorii Jan ozdobil triumfem v celkové klasifikaci Le Mans Series 2009 a s týmovými kolegy Tomášem Engem a Stefanem Mückem letos také zvítězili v závodech 1000 km Barcelony a 1000 km Nürburgringu. Ve slavné čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans skončili čtvrtí absolutně, když byli nejrychlejší z posádek vozů poháněných benzinovými motory.

Před svým vstupem do světa sportovních vozů závodil Jan Charouz s monoposty. V letech 2003 a 2004 sbíral zkušenosti v německém ADAC BMW Junior Cupu, v následující sezoně se účastnil seriálu F3000 Italia. K dosavadním vrcholům jezdcovy kariéry patří vítězství v šampionátu Formula 3000 International Master v roce 2006, kdy Jan vyhrál celkové hodnocení, klasifikaci nováčků a týmu Charouz Racing System významně pomohl k prvnímu místu v pořadí týmů. V sezonách 2005/2006, 2006/2007 a 2007/2008 byl Jan Charouz členem českého národního týmu v A1GP - Světovém poháru motoristického sportu.

Při oficiálních testech série GP2 v Jerezu usedne Jan Charouz do monopostu francouzské stáje ART Grand Prix, která v posledních letech vládne jak v GP2, tak v evropské sérii formule 3. V F3 Euro Series nenašel tým ART Grand Prix (a jeho přímý předchůdce ASM Formula 3) přemožitele v hodnocení jezdců i týmů už od roku 2004 a mistrovský titul v jeho barvách získali současní jezdci formule 1 Lewis Hamilton (2005) a Romain Grosjean (2007), hvězdy DTM Jamie Green (2004) a Paul di Resta (2006) či velké naděje blízké budoucnosti Nico Hülkenberg (2008) s Julesem Bianchim (2009). Obdobně skvělou bilancí se může ART Grand Prix pochlubit také v GP2 Series. S vozy francouzské stáje se stali šampióny Nico Rosberg (2005), Lewis Hamilton (2006), Romain Grosjean (2008) a Nico Hülkenberg (2009). V čele týmu stojí Frédéric Vasseur, zakladatel původního uskupení ASM Formula 3, a Nicolas Todt, syn bývalého šéfa týmu Ferrari ve formuli 1 a současného kandidáta na post prezidenta Mezinárodní automobilové federace (FIA) Jeana Todta.

Jan Charouz absolvuje s týmem ART Grand Prix testy ve španělském Jerezu (6. - 8. října), stejně jako následující testování v Abu Dhabi (22. - 23. října). Závodníkův management a francouzská stáj jednají také o Janově startu v úvodním podniku letošního ročníku GP2 Asia Series v Abu Dhabi (31. října - 1. listopadu),swiss replica watches po němž by měl Jan s týmem znovu testovat na okruhu Paula Ricarda ve francouzském Le Castellet (10. - 11. listopadu).

Jan Charouz: „Jsem velice rád, že jsem dostal příležitost testovat s týmem ART Grand Prix. Nemohu se dočkat, protože to bude nová zkušenost a velká výzva. Vždyť GP2 Series je v současnosti de facto jedinou možností, jak se mohou mladí jezdci dostat do formule 1, a ART Grand Prix je v této kategorii absolutní špičkou. Těším se na svezení s opravdu rychlou formulí, ale v Jerezu se budu hlavně učit. Na této trati jsem sice závodil, ovšem už je to šest let, takže budu okruh znovu poznávat.“

Antonín Charouz, manažer: „Lepší nabídku jsme nemohli dostat, ART je jedním z nejlepších týmů v GP2, Frédéric Vasseur je jedním z nejlepších manažerů a o kvalitách Nicolase Todta ani nemusím mluvit. Teď záleží jen na Honzovi, jestli ukáže, že má na to, aby mohl pomýšlet na formuli jedna. Jsem opravdu zvědav, jak se s tím popere.“


Tým ART GRAND PRIX

Francouzský závodní tým ART Grand Prix v motorsportu působí od přelomu let 2004/2005, kdy byl založen Frédéricem Vasseurem, šéfem týmu ASM Formula 3, a Nicolasem Todtem, synem bývalého ředitele týmu Ferrari Jeana Todta.

Tým ASM získal medailové umístění ve francouzském šampionátu formule 3 již v roce svého debutu, v roce 1997. O rok později již tým dosáhl i na titul a vyhrál závod F3 Masters v Zandvoortu. V sezoně 2002 tým dominoval nejen šampionátu na domácí půdě, ale získal si i jméno na mezinárodní scéně, poté, co vyhrál prestižní Grand Prix Macaa a Velkou cenu Koreje.

Když se v roce 2003 německá a francouzská série formule 3 spojily, aby vytvořily F3 Euro Series, tým ASM z této výzvy dokázal vytěžit maximum. Od roku 2004 do letošní sezony zůstal neporažen a pokaždé zvítězil v hodnocení jezdců i týmů. Několika velkým talentům současnosti pomohl etablovat se na scéně motorsportu. Právě úspěchy na okruzích a technologické znalosti týmu ASM umožnily, aby se stal základem zcela nové struktury, týmu ART Grand Prix.

Vasseur si přál se svým úspěšným týmem expandovat do nově vznikající série GP2 a Nicolas Todt projevil zájem angažovat se v managementu týmu. Dohoda byla brzy na světě: Todt převzal odpovědnost za obchodní a marketingové záležitosti týmu, zatímco Vasseur na na starosti každodenní provoz týmu. Tým ART našel základnu v dílnách ASM ve Villeneuve-la-Guyard ve francouzském departementu Yonne.

Úzké vazby týmů ART Grand Prix a ASM v roce 2007 logicky vyústily ve spojení dvou celků působících v F3 Euro Series a v GP2. Nový tým nese jméno ART Grand Prix.

Tým spolupracoval s řadou současných předních pilotů, kteří nyní vytvářejí dějiny světového motorsportu. Patří mezi ně i Lewis Hamilton (F1), Nico Rosberg (F1), Sebastian Vettel (F1), Adrian Sutil (F1), Alexandre Prémat (DTM), Paul di Resta (DTM), Jamie Green (DTM), Tiago Monteiro (WTCC).

Tým ART Grand Prix se v současnosti angažuje ve třech mezinárodních šampionátech: Formula 3 Euro Series, GP2 Series a GP2 Asia Series.

Přehled výsledků týmu ART Grand Prix / ASM Formula 3 naleznete ZDE

 UŽITEČNÉ ODKAZY


Oficiální internetové stránky týmu ART Grand Prix www.art-grandprix.com
Oficiální internetové stránky GP2 Series www.gp2series.com
Oficiální internetové stránky okruhu Jerez www.circuitodejerez.com
Oficiální internetové stránky Jana Charouze www.jan-charouz.cz
Oficiální internetové stránky BPA sport marketing www.bpa.cz

BPA


 
 
Fotogalerie:    LMS - 1000 km ve Spa 2009 a abs. bronzoví naši, foto týmu P.Frýba

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose