www.car.cz
 

Antonín Charouz se rozloučil s aktivní závodnickou kariérou, ověnčenou desítkami titulů
     20.10.2009 13:46 - tisková zpráva


Sezonu domácího šampionátu v závodech automobilů na okruzích uzavřel v sobotu 17. října brněnský Epilog. Rozmary počasí sice z bezpečnostních důvodů nepustily na start dvojici Mercedesů C-Klasse AMG DTM, další vozy Sauto.cz Racing Teamu ale získaly důležité body a stáj tak zakončila sezonu ziskem čtyř titulů.

Šestihodinový Epilog měl být posledním závodem Antonína Charouze. Pražský jezdec letos rozšířil svou výjimečnou sbírku mistrovských titulů na jednačtyřicet, navíc významně přispěl Sauto.cz Racing Teamu k vítězství v Poháru týmů, přesto se po pětatřiceti letech rozhodl pověsit závodnické rukavice a přilbu na hřebík. Ovšem předčasný příchod zimního počasí, které ve druhé polovině týdne zasáhlo celou republiku, zkřížil závodníkovy plány.

Při teplotách pohybujících se kolem bodu mrazu nebylo možné zahřát a udržet v provozní teplotě jak pneumatiky, tak karbonové brzdy Mercedesů. Závodění s výkonnými speciály na mokré trati a kličkování mezi soupeři s vozy nižších tříd by tak bylo velmi riskantní, proto se Sauto.cz Racing Team rozhodl Mercedesy do Epilogu nenasadit, protože stejný krok učinily i ostatní týmy nasazující vozy kategorie DTM. Antonín Charouz se tak nemohl s kariérou rozloučit přímo na závodní trati a řeší dilema, jak se s tím vypořádá.

Barvy stáje tak v šestihodinovce hájila slovensko-maďarská posádka Machánek, Rosina, Rácz s Porsche, česko-slovenská čtveřice Vacík, Baran, Chlad, Dolák s Ferrari, bratři Hajduškové s Tatrou a trojice Barčák, Blažek, P. Charouz s Fordem Fiestou. Do hodnocení Mezinárodního mistrovství České republiky v závodech automobilů na okruzích Divize 4 se započítávaly výsledky podle pořadí po třech hodinách závodu, kdy Machánek s Rosinou a Ráczem figurovali na třetím místě a získali tak důležité body, které definitivně stvrdily vítězství Sauto.cz Racing Teamu v Poháru týmů. V konečném hodnocení závodu si zmíněné trio ještě o příčku polepšilo.

Kromě vítězství v hodnocení týmů slaví Sauto.cz Racing Team také tituly Antonína Charouze v celkovém hodnocení MMČR Divize 4, MČR Divize 4 nad 3500 ccm ve vytrvalostních závodech a vítězství v MČR Divize 4 nad 3500 ccm ve sprintech. Ačkoliv se v Brně o víkendu na závodní dráze neobjevil, vedení Automotodromu Brno se s Antonínem Charouzem po sobotním závodě oficiálně rozloučilo a předalo mu milý dárek v podobě dortu ve tvaru a barvách letošního mistrovského vozu.

Závodnická kariéra Antonína Charouze začala roku 1975. Tehdy jednadvacetiletý jezdec se s Fiatem 127 postavil v západočeském Stříbře na start závodu do vrchu a při své premiéře vybojoval stříbrný věnec. Vrchům zůstal věrný i v následujících letech, zároveň ale začal sbírat zkušenosti také v rally a to jak za volantem, tak na sedadle navigátora. Snem mladého závodníka byl však evropský šampionát cestovních vozů, proto od roku 1978 začal Charouz měřit své síly také s konkurencí na okruzích.

Kořeny Charouzovy sbírky mistrovských titulů sahají do roku 1976, kdy v domácím šampionátu v automobilových soutěžích získal titul ve své třídě. Na okruzích a v závodech do vrchu se Antonín Charouz prvních titulů dočkal v sezoně 1981, kdy usedal za volant legendární Škody 130 RS. Od roku 1982 ubývalo Charouzových startů v rally, stále větší pozornost ambiciózní závodník věnoval naopak evropskému vrchařskému mistrovství. Na této scéně dosáhl Antonín Charouz velkých úspěchů v podobě zisku Evropského poháru ve skupině B (1985) a ve skupině N (1992).

V devadesátých let se Antonín Charouz začal intenzivně věnovat podnikání a manažerské práci, ze závodních tratí ale nikdy úplně nezmizel. V letech 1994 až 1996 se například vydal za vrchařským dobrodružstvím do zámoří na proslulou coloradskou horu Pikes Peak, aby se zúčastnil věhlasného „Závodu do oblak“. S vozem Ford Escort RS Cosworth při svém debutu vyhrál třídu a zároveň vytvořil nový rekord trati.

Od konce devadesátých let startoval Antonín Charouz pravidelně v domácím okruhovém šampionátu, od roku 2002 pak s vozy Mercedes-Benz DTM. Kooperace se společnostmi Mercedes-Benz, AMG a HWA pomohla v letech 2002 - 2009 Charouzovi k zisku osmnácti titulů v mistrovstvích České republiky v závodech automobilů na okruzích.

Ovšem všechno má svůj konec. Antonín Charouz chce v budoucnu své síly plně koncentrovat na svou obchodní a manažerskou činnost, proto se rozhodl po sezoně 2009 ukončit svou úspěšnou závodní kariéru. A odchází na vrcholu: jako čerstvý držitel dvou individuálních a jednoho týmového mistrovského titulu a jako vítěz MČR ve sprintech, kde se titul nevyhlašuje.

Antonín Charouz: „Bylo to takové divné rozloučení, ale rozhodli jsme se v Brně na Epilogu nestartovat, protože bezpečnost je pro mě hlavní prioritou, a v počasí, které o víkendu panovalo, by byla jízda s vozy kategorie DTM opravdu nebezpečná. To rozhodnutí bylo těžké, protože jsme dali v sázku jednačtyřicátý titul. Ale dopadlo to dobře. Nyní si však musím srovnat, jak se postavím k tomu poslednímu závodu své kariéry.

Chtěl bych jím totiž poděkovat všem, kteří mi během mé kariéry pomohli, ale chci poděkovat i těm, kteří mi házeli klacky pod nohy nebo neudrželi závist na uzdě, protože i ti mě velice motivovali – a nutno říct, že bez té motivace by to nešlo.“



BPA


 
 
Fotogalerie:   Vzpomínka na Podzimní cenu Masarykova okruhu 2009 - foto: Milan Spurný

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose