www.car.cz
 

Holandská konkurence vyzbrojena na blížící se Dakar 2010, ukázala se na Dakar Dagu
     11.11.2009 19:31 - Administrátor


Holandská konkurence vyzbrojena, ukázala se ve Valkenswaardu

Tradiční show Dakar Dag v multifuknkčním terénním areálu ve Valkenswaardu nedaleko Eindhovenu dala odpověď na to, s čím se Holanďané postaví na start nadcházejícího Dakaru ve všech kategoriích.

Valkenswaard je tradičně velkou slávou v zemi, kde Dakar zpopularizoval Jan de Rooy jako nikdo jiný a kde je tento závod právě díky němu stejně populární jako formule 1. Letošní vydání bylo speciální a neopakovatellné. 66letý de Rooy se loučil se závodní kariérou, a to ve velkém stylu. Ukázal publiku jízdu hned v několika kamionech, s nimiž v minulosti závodil, od „nosáče“ z roku 1982 přes „býka“ z roku 1985, kde přišel o vítězství kvůli rozbití kabiny o větve v jedné z posledních etap a následné penalizaci, přes druhý turbotwin z roku 1987 (jediný vítězný de Rooyův kamion, který mohl vyhrát i absolutně, ale v jedné z etap vyinkasoval penalizaci, a ta jej oddě lila od špičky) až po poslední z turbotwinů a současný speciál Iveco. Bylo zajímavé sledovat, jak se turbotwiny potýkají s bahnitou tratí, trošku to připomínalo tradiční francouzské prology let osmdesátých.

Loučení s de Rooyem však nebylo jedinou položkou dakarského dne. De Rooy mladší se na dakaru nakonec objeví, ovšem v roli manažera. Za volantem jeho trucku stane Španěl Joseph Adua. Nejde o borce z absolutní špičky, přesto však o velmi zkušeného závodníka, který v konkurenceschopném voze (dle Aleše Lopraise měl de Rooy možná nejlepší techniku na Silk Way Rally) může prohnat čelo závodního pole podobně jako Jacquot před třemi lety.

Ginaf nasadí nakonec šestici vozů. Dvojice týmu Ginaf Rally Power, už tradiční Wuf Van Ginkel a Marcel Van Vliet bude mimořádně silná. Jistit záda jim bude Edwin Van Ginkel se slabším vozidlem s tuhými nápravami a motorem DAF. Právě tento vůz se ve Valkenswaardu objevil s obrovskou reklamou na korbě, vzdávající hold loučícímu se de Rooyovi. Trojice soukromníků s tovární podporou bude kousat také. Martin Van den Brink nasazuje znovu Ginaf po Van Vlietovi (jenže repasovaný). Další vůz je zcela nový, měl s ním soutěžit Frits Van Eerd, jinak majitel sítě supermarketů Jumbo, v jejíž barvách Ginaf jede.

Nakonec však Van Eerd (se špičkovou technikou měl být ořádnou hrozbou pro nejlepší) nepojede, za volant jeho vozu se posadí holandská závodnická legenda Jack Lammers. Posledním v řadě je zcela nový Ginaf X2223 s tuhými nápravami Sisu a úpravou variant kit, poháněný motorem DAF o výkonu 750 koní. Lehký kamion nasazuje tým Dakar Team Holland.

Z ostatních zmiňme fakt, že dva kvalitní Ginafy zůstávají kvůli nedostatku financí doma. DAF po Bekxovi, který v první etapě posledního Dakaru důkladně nabořil Paul Verheyden, pojede v týmu Autotrack znovu, už s novou nástavbou, která je proti původní hranatější, ale v nové barevné úpravě. Jistit záda bude extovárnímu Mitsubishi MPR 13 Toma van Deijneho, který mezitím prodal své dosavadní L200 a nasadí zbraň podstatně kvalitnějšího kalibru. V případě účasti Miroslava Zapletala mohlo jít o moc zajímavý souboj. Tým Finstral důkladně zrepasoval svůj Mercedes Axor (mimo jiné instaloval i lehčí plachtovou nástavbu). Pascal de Baar opět nasazuje klasický stříbrný Ginaf s tuhými nápravami.

Zdá se tedy, že souboj o absolutní špičku letošního Dakaru bude dílem čtveřice Kamazů, pěti Tater, ex-de Rooyova Iveca, čtyř Ginafů a Macíkova liazu…

Co nového jinde? Francouz Nicolas Misslin, mladý a zámožný prodejce Ferrari z Marseille kupuje týmové zázemí i vozy týmu Mitsubishi. Hodlá z něj vytvořit tým se zajímavou klientskou základnou. Misslin už předtím odkoupi jeden MPR 13 a jeden letošní Racing Lancer. Se stejným vozem pojede Portugalec Sousa alternativní africký Africa Race.



Jiří Vintr


 
 
Fotogalerie:   Veleskoky dakarské Tatry Marka Spáčila při testu v Senici, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose