www.car.cz
 

Posádka stařičké Kačeny vyráží na expedici do jižní Ameriky
     15.12.2009 01:11 - Pavel Jelínek


Posádka stařičké Tatry 805 se rozloučila a vyráží do jižní Ameriky

Skupinka dobrodruhů od nás je již přiopravena vyrazit v lednu ve voze Tatra 805, zvaném též "Kačena", na několikatýdenní výpravu do daleké jižní Ameriky. Přesně po dvaceti letech tak uzavře putování po všech kontinentech světa, když první cestu podnikla stejná tatrovka do Afriky v roce 1989.

V sobotu dopoledne se posádka na Jakubském náměstí v Brně, tedy na tradičním místě "odjezdů" rozloučila se svými fanoušky i s několika zástupci médií. Zatímco Tatra 805 bude naložena dnes ráno v areálu BVV a vydá se do  přístavu a pak na  dalekou cestu lodí, lidská část výpravy na jižní polokouli odlétá 12. ledna 2010.

Plánovaná trasa měří 10 000 kilometrů. Začíná v hlavním městě Argentiny Buenos Aires, kde by posádka zároveň chtěla ve dvou posledních etapách podpořit české účastníky Dakaru 2010, který bude právě vrcholit. Poté zamíří přes Brazílii, Uruguay, Bolívii, Chile, Peru, Ekvádor a Kolumbii do hlavního města Venezuely Caracasu. Návrat je naplánován na začátek. března.

Expediční Tatra 805 je podobná  té, co s ní své výpravy  absolvovala dvojice Hanzelka a Zikmund a vůz prošel před náročnou cestou samozřejmě rozsáhlou renovací a přípravou. Tatra mimo jiné dostala nový a  výkonnější motor, který je měněn před každou výpravou.

"Trpí prachem a nekvalitním benzinem. Tentokrát nás čekají také velká převýšení při přejíždění jihoamerických pohoří," řekl Brňák Petr Kopečný, duše celého  projektu a  účastník i předchozích expedic a zároveň majitel vozu.

Pětičlennou posádku tvoří dále mechanik Roman Fiala se zkušenostmi ze závodů off road, mistr světa v truck trialu Martin Kuna, cestovatel a kuchař Jan Pitlovics a také znalec tatrovek Mila Remsa, který se k výpravě připojí  až  na místě, kde žije.  Zároveň tedy bude průvodcem, místním znalcem a překladatelem.

První expedice pod vedením Petra Kopečného zamířila do severní Afriky v roce 1989, tedy právě před dvaceti lety. Před šesti lety pak následovala cesta po Asii a o dva roky později  v roce 2005 pak do Austrálie. Této akce se mimochodem zúčastnili také tehdejší závodníci rallye Mirek Jančík a František Blahout. Afotky z  ní mimochodem najdete v několika  fotogaleriích zde.( dejte vyhledat slovo expedic !!)

Nádrž "Kačeny" pojme 560 litrů benzinu a  další pak 240 litrů vody, takže pak je posádka schopná různých pustinách a mimo civilizaci strávit i třeba několik dní. Na trase pak má  v plánu absolvovat i návštěvu některých zajímavých míst. Společně s televizním magazínem TV Motormix  patříme mezi mediální partnery výpravy, takže na našich stránkách najdete i postřehy  přímo  z akce  a snad také  fotografie od jejích účastníků.

Další info a rozhovor s Petrem Kopečným zde:

Po Africe, Asii a Austrálii začne čtvrtá část cesty expedičníTatry 805 po kontinentech. Do Ameriky

Po Africe, Asii a Austrálii začne čtvrtá část cesty expedičníTatry 805 po kontinentech. Do Ameriky5.12.2009 - Necelý měsíc zůstává do naložení Tatry 805 do kontejneru, který ji dopraví do Jižní Ameriky . Po Africe z roku 1989, Asii z roku 2003 a Austrálii 2005 tak začne čtvrtá část cesty po kontinentech.

 
 
Fotogalerie:   Expedice T 805 do Jižní Ameriky 2010, odjezd z Brna

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose