www.car.cz
 

Dakar 2010: Úvodní briefing před startem zahájil Dakar
     2.1.2010 00:03 - tisková zpráva


Úvodní briefing před startem dává Dakar 2010 do pohybu

Ráno před slavnostním startem je tradičně věnován hromadnému briefingu závodníků a asistencí. Sada pokynů tedy zazněla i na Nový rok 2010.

Ředitel soutěže Etienne Lavigne nejprve přivítal všechny zúčastněné a zdůraznil výrazně offroadový charakter letošního ročníku. Trasu představil jako obvykle její stavitel David Castera a zdůraznil její nejvýznamnější momenty. Oficiální mapový booklet obsahuje i výškové profily speciálek a bude se rozhodně na co těšit. Zejména profily etap v Atacamě berou dech, ať už množstvím dunových výjezdů o výškovém rozdílu několika set metrů nebo délkou úseků v nadmořských výškách okolo 3000 metrů nad mořem. Ještě po návratu do Argentiny čeká závodníky mimořádně technická a kamenitá speciálka ve výšce okolo 3000 metrů a dvě následující speciálky se pojedou znovu v dunách.

Briefingu se zúčastnila závodní posádka a za asistenční Filharmonii mechanik Radim Pustějovský. V podvečer už se dají vozidla do pohybu. Posádky si vyzvednou závodní vozidla v parc fermé a press car i Filharmonie vyjedou na přesun do Colónu, kde jsou první kamiony očekávány klem půl jedenácté večer.

Jako každý rok, Etienne Lavigne zdůraznil bezpečnost chování závodních posádek a zejména pak důslednost pořadatelů při kontrole dodržování povolené rychlosti a projetí všech traťových waypointů. Vítanou změnou pro posádky press carů, která ovšem ještě bude muset doznat svého naplnění v praxi, je příslib, že argentinská i chilská policie pustí novinářské vozy na závodní trasu a nebude novinářům bránit v práci, jak se to nezřídka dělo vloni. Od třetí do deváté etapy startují kamiony v mixovaném pořadí s osobními vozy podle času dojezdu předchozí etapy.

A ještě perlička na závěr. Milovníci opalování si možná nepřijdou na své. Podle místních nastalo v okolí argentinské metropole období dešťů a může pršet i několik dní. Ale to vše ukáže čas, vždyť už třetí den se pojede v úplně jiné části Argentiny v písečných dunách. A už čtvrtý den se budou závodníci probíjet dunami u chilského Copiapó.

Dakarskou rallye mohou fanoušci sledovat na týmových stránkách Loprais Tatra teamu, oficiálním webu soutěže i prostřednictvím večerních televizních sestřihů na programu ČT4 Sport a Eurosport. První sestřih je ve vysílání ČT4 Sport naplánován na pátek 1.1.2009 ve 22:20 hod. (repríza 2.1.2009 v 10:40). Sestřih 1. etapy je k vidění na ČT4 Sport v sobotu 2.1. ve 22:20 hod.

Jiří Vintr, Loprais Tatra Team, Buenos Aires



www.loprais.cz


 
 
Fotogalerie:   Vzpomínky na Dakar 2009 objektivem fotografů týmu Marka Spáčila podruhé

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose