www.car.cz
 

Petr PILÁT (19) k freestylovým zelenáčům zdaleka nepatří.
     10.3.2010 22:25 - tisková zpráva


Pilát si nejvíc cení zápisu do Guinessovy knihy rekordů

Přestože Petr PILÁT oslaví den před brněnským Frestyle Motocross Race teprve devatenácté narozeniny, k freestylovým zelenáčům zdaleka nepatří. Už pět let se může chlubit zápisem do Guinessovy knihy rekordů, který si vysloužil coby nejmladší člověk modré planety za zvládnutí back flipu, salta vzad. Předloni spolu s Petrem Kuchařem šokoval diváky v brněnském nákupním a zábavním centru Olympia skoky do kavárny v prvním patře a na sklonku loňského roku vykroužil back flip s pražským primátorem za zády.

Letošní rok zahájil tréninkovou pílí v USA, takže v sobotu 13. března se představí na brněnském výstavišti v parádně vycíděné formě. „Diváci v Brně se mají na co těšit,“ předvídá Pilát.


Jak dlouho jste v USA trénoval?
Do Států jsem odletěl 24. ledna a domů se vrátil 13. února, takže celkem tři týdny. Jezdil jsem tam s kámošama - Američanem Lance Courym a Švýcarem Matem Rebeaudem.

Dal vám tamní trénink hodně?
Určitě ano. Hlavně to bylo dáno tím, že u nás byl sníh, kdežto tam bylo každý den dvacet stupňů. Místa na ježdění byla parádní a když navíc mohu jezdit s kámošama, je to fajn. To se pak skáče úplně jinak...

Nasměroval vás do USA požár vašeho domácího tréninkového parku?
Tak trochu jo, ale do Kalifornie bych odletěl i kdyby se v mém parku nic nestalo. Protože počasí u nás v zimě na trénování není. Zatím se nic neděje, ale doufám, že až se počasí trochu zlepší, lidé, kteří za požár mého Foam pitu (pěnová jáma) mohou, se k tomu neobrátí zády a začnou pro to něco dělat.

Co máte po návratu z USA v plánu?
Před Brnem mě ještě čeká trénink v Itálii a show v Nizozemí.

Kromě léta roku 2008, kdy jste s Kuchařem skákali v Olympii, Brno na seznamu vašich vystoupení dosud chybělo. V sobotu 13. března na výstavišti si to určitě vynahradíte.
To je pravda. Například v Rondu jsem nikdy neskákal, protože jsem se bál nízkého stropu. Ale teď se do Brna moc těším. Myslím, že to bude parádní akce a že diváci se mají na co těšit.

Co chystáte pro brněnské publikum?
Ať se nechá překvapit.

Exhibičně vystoupí na výstavišti desetiletý Matěj Česák, který s vámi často trénuje. Připomíná vám to vaše freestylové začátky?
Určitě! Máťa je moc šikovný a vždy je na něm vidět, že si ježdění moc užívá. Takže si myslím, že jinak tomu nebude ani v Brně a diváci uvidí pěkné věci.

Co myslíte, v kolika letech je vhodné s freestylem začínat?
Těžká otázka... Freestyle Motocross přece jen není cvrnkání kuliček, je to dost nebezpečný sport. Tím pádem nedokáži říct, kdy je čas začít freestyle zkoušet. Rozhodně by se adept neměl bát skákat a určitě by měl umět jezdit normální motokros.

Byly vaše freestylové začátky hodně bolestivé? Co vás povzbuzovalo a hnalo dopředu?
Samozřejmě, že mě provázely i pády, ty prostě k tomu patří. A co mě hnalo kupředu? To, co mě žene i teď - být co nejlepší.

Jste spokojený se svojí dosavadní freestylovou kariérou?
Určitě, ale pořád je hodně co zlepšovat.

A čeho byste chtěl ještě dosáhnout?
Dostat se co nejdál, vyhrávat velké závody, umět ty nejhustější triky. Hlavně se však nezranit.

Koncem minulého roku jste skočil s pražským primátorm za zády back flip. Zopakoval byste ještě někdy něco takového, nebo raději už nikdy v životě?
Bylo to fajn a jsem moc rád, že se nám to povedlo, protože to bylo fakt hustý. A slovo nikdy nemám rád. Takže nikdy neříkej nikdy.

Forsage

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Setkání závodníků na kárách v Litomyšli 2010, foto M.Foral

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose