www.car.cz
 

Jaromír Tomaštík a jeho představení blížící se Valašské rallye
     14.3.2010 00:07 - tisková zpráva


Jaromír Tomaštík představuje trať Sheron Valašské rally

Stalo se již tradicí, že před Valašskou rally a vsetínským sprintem požádáme jednoho z nejzkušenějších domácích jezdců, aby nám přiblížil trať závodu. Nejinak tomu je i letos. Jaromír Tomaštík si udělal čas a proto můžeme nabídnout jeho vychytávky i zajímavá místa na jednotlivých erzetách Valašské rally.

„Letošní Valašská rally se skládá celkem ze šesti rychlostních úseků. Úseky jsou velmi rozdílné a na posádky čeká bezesporu velmi zajímavá soutěž, hlavně proto, že každá erzeta má jiný rychlostní rytmus. Valašská rally bude začínat rychlostní zkouškou Špičky (RZ 1, 4 – 9,96 km), která vede z Černotína do Hustopečí nad Bečvou. Je to poměrně svižná erzeta. Z této zkoušky bych chtěl vypíchnout vracák v obci Špičky a následné pravé odbočení na silnici vedoucí k Hranickým Loučkám. Asi po půl kilometru od tohoto odbočení se nachází velmi jedovatý skok, který jistě prověří všechny posádky. Je to velmi zajímavé a obzvláště z Hranic na Moravě ideálně přístupné místo.

Následuje rychlostní zkouška Troják (RZ 2, 5 – 11,13 km), která je hodně odlišná od té předchozí. Start je umístěný na konec obce Rajnochovice. Následuje řádově pěti - kilometrový technický úsek pěkným údolím. Podle mě to bude jedno z míst, kde v době průjezdu bude možná vozovka lehce namrzlá. To bude záležet na počasí. I z tohoto důvodu by pak tato zkouška mohla být velmi zajímavá a pro posádky těžká. Na zkoušce nechybí vracák, kde se cesta od Rajnochovic napojuje na hlavní silnici vedoucí z Bystřice pod Hostýnem do Hošťálkové. Je to tradiční a jezdecky velmi oblíbený úsek.

Zajímavé jsou jistě i serpentiny před cílem erzety nedaleko odbočení na Kašavu.

Závěrečným úsekem prvního dne je podle mě nejnáročnější zkouška páteční etapy, a to RZ Bystřička (RZ 3, 6 – 12,19 km). Start této erzety je pod přehradou a jezdci pojedou jednosměrkou v obvyklém průjezdním směru. Dále pokračuje zkouška okolo restaurace U Bušů směrem na Valašskou Bystřici a zde se odbočí na Spinu. Cíl je pak ve Vidči. Jistě velmi zajímavé je odbočení do jednosměrky krátce po startu. Na první pohled velmi jednoduché odbočení přes horizont, ale Josef Semerád zde předloni poměrně těžce havaroval. Ostatně celý úsek okolo přehrady je velmi zajímavý a podle mého názoru jeden z nejkrásnějších. Atraktivní bude ale i odbočení ve Valašské Bystřici směrem na Spinu.

Sobotní ráno odstartuje erzeta Puntík (RZ 7, 9 – 12,61 km). Tato zkouška je v celé své délce velmi zajímavá. Určitě atraktivní místo bude v obci Štramberk, kde se tato zkouška v podstatě potkává. Jsou to dvě odbočení téměř na dohled od sebe. Celá erzeta vede po úzké místní komunikaci a dá se zde najít mnoho zajímavých míst.
Dalším měřeným úsekem bude erzeta Odry (RZ 8, 10 – 15 km). Tato zkouška má jednu nevýhodu – přístupnost pro diváky. Dá se tady dostat na start, ale úvodní úsek je velmi rychlý. Krásné divácké místo je v úseku, kde se RZ dotýká města Odry. Je zde velmi atraktivní odbočení s poměrně rychlým příjezdem, takže posádky z maximální rychlosti odbočují a dobržďují do uměle postaveného retardéru. Následuje asi dvoukilometrový úsek plný serpentin. Pro toho, kdo má rád pomalejší zatáčky, ten si tady najde své místo.
Letošní Valašská rally bude gradovat erzetou Santov (RZ 11, 12 – 25,96 km). Je to zkouška, která zčásti využívá páteční erzetu. Mezi jezdci je tato RZ známá pod názvem Valašská bomba. Start je umístěný do Vesníku. Jedná se o velmi náročnou zkoušku a při letošním ročníku Valašské rally je zajímavá tím, že se pojede v krátkém sledu po sobě na samotný závěr soutěže. Již klasické místo, krásný pravotočivý vracák u stodoly bude opět jistě velmi atraktivní. Dalším velmi pěkným místem bude levé odbočení na hlavní cestu na Dolní Jasénce. Následuje rychlý výjezd na Dušnou a v protisměru závodu do vrchu sjezd do Malé Bystřice. Doporučil bych i odbočení na Santov.

Tady posádky přijíždějí ve velké rychlosti a odbočit na úzkou místní komunikaci je taky poměrně složité, neboť najít ten správný brzdný bod se ne vždy podaří. Pokud se toto místo sleduje z bezpečné vzdálenosti, tak je o co stát. Přes Santov se erzeta dostává k velmi zajímavému odbočení u Valašské Bystřice. Následuje navázání na zkoušku z pátku, včetně průjezdu jednosměrkou okolo přehrady Bystřička, tentokráte však v protisměru. Pěkné odbočení je i na Velkou Lhotu, kde je málo místa pro posádky a jezdci tady ukáží, jak umí pracovat s ruční brzdou. Cíl zkoušky je ve Velké Lhotě.

Sám osobně se i letos půjdu dívat a všechny fanoušky rally bych chtěl na Valašskou rally pozvat. Na startu se opět sejde opravdu velmi silná konkurence. Navíc přibude i větší množství vozů specifikace S2000, takže ve Valašském Meziříčí bude k vidění opravdu to nejlepší, co u nás je. Po loňském nešťastném ročníku bych chtěl všechny diváky vyzvat, aby si stoupli dvakrát tak daleko od trati, než si myslí, že to je rozumné. Minimálně takové místo bude nejlepší k bezpečnému sledování rally.

Všechny posádky jezdí na hraně svých možností, a proto je potřeba hlavně dbát o svou bezpečnost. Jedině pak může být zážitek z rally ten správný.“

 

PR

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Mexiko 2010 objektivem Vládi Maschla podruhé

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose