www.car.cz
 

Podle jezdců je kvalita českého šampionátu v ralye veliká a roste
     23.3.2010 12:22 - tisková zpráva


Jezdci se shodují na kvalitě českého šampionátu a velké konkurenci

Tři favorité se zúčastnili tiskové konference SHERON Valašská rally, úvodního podniku Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rally 2010, která se uskutečnila v sídle Zlínského kraje za značného zájmu pracovníků sdělovacích prostředků. Pozvání na setkání s novináři přijali tři spolufavorité letošního devětadvacátého ročníku populární valašky Roman Kresta, Pavel Valoušek a Antonín Tlusťák.

Do letošního ročníku SHERON Valašská rally se přihlásilo celkem 71 posádek ze čtyř států. Kromě 63 zástupců z České republiky se představí rovněž 6 soutěžících z Polska a po jednom z Ukrajiny a Slovenska. Startovní číslo 1 obdržel polský jezdec a úřadující vicemistr Evropy Michal Solowow, jehož zaslaná přihláška byla překvapením rovněž pro organizátory rally. Kromě valašky se tento zkušený polský pilot chystá také na Rally Bohemia a Barum Czech Rally Zlín. Sedmačtyřicetiletý rodák z Kielců má prioritu FIA B podobně jako český soutěžák Václav Pech, který ji obdržel dodatečně od Mezinárodní automobilové federace FIA za prvenství v Evropském poháru FIA – region Central.

V okolí Valašského Meziříčí bude zápolit celkem deset českých jezdců s národní prioritou ASN. Nejpočetněji je obsazena třída N4, kde figuruje 26 vozů, s vozy progresivní kategorie Super 2000 pojede celkem 7 posádek.

„Při porovnání s minulými lety ubylo ve startovním poli zhruba deset vozů. Klesající počty soutěžících posádek lze díky finanční krizi očekávat v celé nadcházející sezoně. Na druhou stranu se zlepšila kvalita vozového parku, který je opět atraktivnější,“ uvedl Miroslav Hošák, ředitel SHERON Valašská rally. Loňský titul absolutního českého šampiona bude obhajovat Roman Kresta, soutěžní jezdec Mogul Racing Teamu a čtyřnásobný vítěz Valašské rally. Roman Kresta vyhrál na Valašsku poprvé v roce 2001. Jak vzpomíná na své první vítězství před devíti lety, tehdy startoval na voze Škoda Octavia WRC?

„Měli jsme tenkrát technické problémy s řízením a postihl nás defekt. Mechanici nestihli včas výměnu řízení, protože bohužel nebyli připraveni tak, jak bych si přál. Byla to tehdy stíhací jízda a my jsme měli štěstí a vyhráli.“ Po tomto vítězství vyhrál Kresta rovněž v roce 2004 a přemožitele nenašel ani při posledních dvou ročnících, kdy zároveň získat titul absolutního mezinárodního mistra České republiky. Mogul Racing Team představil plány na letošní sezonu na nedávné Expo Czech Rally v Otrokovicích, kde se konala oficiální prezentace týmu před sezonou.

Roman Kresta k tomu dodal: „V letošní sezoně je naší jednoznačnou prioritou velké mistrovství. Pojedeme opět s vozem Peugeot 207 S2000. Budeme se snažit obhájit loňský titul. Nicméně každá sezona je jiná. Ta letošní bude náročná, pojede spousta dobrých jezdců. Například Rally Bohemia je podnikem také polského mistrovství. Určitě bude letošní šampionát mnohem náročnější a hlavně zajímavější pro diváky oproti předcházejícím letům,“ řekl Roman Kresta. Paradoxem je, že v době finanční krize kvalita vozů a technická vyspělost narůstá kvapným tempem.

Tiskové konference se zúčastnil i otrokovický Pavel Valoušek, soutěžní jezdec Škoda Delimax Team. V letošní sezoně představí jednu podstatnou změnu, když vyměnil vůz Mitsubishi Lancer EVO IX za novou Škodu Fabia S2000 včetně továrního zázemí. Valouška rozhodně čeká přelomová sezona. „Myslím, že valaška poskytne náročnou trať, tak jak je na Valašsku zvykem. Zejména druhý den rally bude náročný. Rychlostní zkouška v délce šestadvaceti kilometrů přes Santov se pojede na závěr soutěže dvakrát po sobě. Konkurence je značná a velmi vyrovnaná. Proto si myslím, že jezdci budou bojovat až do samého konce. Myslím, že závody budou velmi napínavé a pojede se o každou vteřinu.“

Zádveřický Antonín Tlusťák, úřadující mistr Evropy v hodnocení dvoukolek, má pro letošní sezonu rovněž nový vůz Škoda Fabia S2000. S tímto vozem absolvoval exhibiční podniky na závěr loňské sezony v Praze a ve Slušovicích. Letos má za sebou úspěšný únorový start na Rallye des Routes du Nord, který byl součástí francouzského mistrovství v Lille.

„Ostré testování dopadlo dobře, hlavně díky dobrému počasí, kdy jsme si vůz vyzkoušeli na suchu i na vodě. Zatím jsem autem a výsledky doslova unešen. Vůz máme poskládaný na míru, už se všichni těšíme,“ pověděl Tlusťák. Antonín Tlusťák plánuje účast v seriálu Mistrovství Evropy v rally i na domácích soutěžích Mezinárodního mistrovství České republiky. A jak vidí své cíle na Valašské rally? „Ještě se musím s novým vozem sžít. Na prvenství tipuji Romana Krestu s Pavlem Valouškem, ovšem i my pojedeme rychle,“ dodal závěrem zádveřický jezdec.

Nevyzpytatelné jarní počasí bude jedním z určujících faktorů soutěže. Jezdci i pořadatelé doufají, že se umoudří nevlídné počasí posledních dnů a bude přívětivě. Předpověď vypadá velmi příznivě, meteorologové slibují až teploty ke dvaceti stupňům Celsia, nicméně na sobotní den hlásí déšť. Avšak jezdci se připravují na každou eventualitu. Každopádně počítat mohou s velkým množstvím štěrku, který se po dlouhé a studené zimě bude na trati určitě vyskytovat.




Ve Valašském Meziříčí 19. března 2010 Roman ORDELT
tiskový mluvčí
SHERON Valašská rally

PR

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   EXPO Otrokovice 2010 objektivem Mirka Knedly sen.

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose