www.car.cz
 

Hedvábná stezka 2010 se přesune na ruské území a propojí dva přístavy
     24.3.2010 00:09 - tisková zpráva


Další Silk Way Rally mezi Petrohradem a Sočí?

Napjatá očekávání doprovázejí vyjednávání o příští podobě Dakaru i Dakar Series. Rallye na Hedvábné stezce se podle posledních zpráv přesune na ruské území a propojí dva přístavy od severu k jihu: severní Petrohrad a jižní Soči, dějiště zimní olympiády 2014.

Dokonce i termín už je znám, dle ruské agentury Interfax by se mělo jet mezi 9. a 19. zářím 2010. Všechno ostatní je však zatím ve fázi tvorby, a tak i tahle informace ještě může doznat korektur. Pořadatelský tým v čele se Semjonem Jakubovem je ve finálním tažení směrem k zajištění celého podniku po finanční stránce, klíčová je rovněž státní podpora hostitelských zemí.

Přesun mezi Petrohrad a Soči by signalizoval, že Kazachstán a Turkmenistán daly od podpory soutěže ruce pryč, ale nechejme se překvapit. V polovině března by měl pořadatelský tým vstoupit do jednání s ASO s cílem dojít ke konsensu ve věci společného pořádání rallye.

„Na posledním ročníku Silk Way Rally se nám moc líbilo. I když pak do odjezdu na Dakar nezbývá mnoho času, jde o skvělou prověrku vozidla i posádky, kterou všichni potřebujeme. Účast Kamazu i de Rooye navíc dává startovnímu poli kvalitu, kterou pro dobré závodění potřebujeme. Na Silk Way bychom rádi vyrazili zas, i kdyby soutěž nakonec nabrala jiný charakter, díky působení A.S.O. je také dobře mediáně zvládnutá,“ říká Aleš Loprais.

Nejasná situace prozatím panuje kolem Dakaru samotného. Druhé jihoamerické dějství se vydařilo, ale většina účastníků prahne po návratu do Afriky. Pořadatelé tak musejí porovnávat dvě misky vah. Na té jedné vyjednávají o sponzorských přísvěvcích hostitelských zemí, když obě by rády Dakar ve své domovině zanechaly. Na straně druhé, přáním závodníků je podívat se zpět do afrických dun, v úvahu jasně přichází Libye, Tunisko a Egypt.

Na obou miskách však panuje důkladná čára přes rozpočet: zemětřesení v Chile zcela změnilo pořadí priorit státních financí této jihoamerické země. No a politická roztržka libyjského vůdce Kadáfího, jehož země je pro případný návrat dakarské rallye do Afriky klíčová, se Švýcarskem a potažmo celou Evropou, jakož i vyhlášení džihádu, to všechno nedělá moc klidnou atmosféru.



Jiří Vintr

www.loprais.cz

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   MČR OFFRoad Trial 2010 na Kladně, foto: Miloš Jenčík

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose