www.car.cz
 

Jarina Orsáka odsunuly defekty na šesté místo
     20.4.2010 00:08 - Pavel Jelínek


Defekty stály Orsáka páté místo

Druhé dějství mezinárodního českého šampionátu v rally se odehrál uplynulý víkend na Šumavě. Naše nejstarší automobilová soutěž Rallye Šumava v Klatovech nabídla opět strhující bitvu o vítězství. Za favorizovaným kvartetem jezdců bojujících o absolutní prvenství vedl zbytek startovního pole podobně jako při úvodní Valašské rally Jaroslav Orsák. Také tentokrát mu výborná pátá příčka vyklouzla mezi prsty, naštěstí to nebylo tak dramatické jako v prvním případě. Vinou dvou defektů pneumatik valašský mladík v závěru soutěže klesl na šesté místo.

Karty byly namíchány už na tradičním Klatovském okruhu, kde se čtveřice Valoušek, Kresta, Tarabus a Pech okamžitě odpoutala od „zbytku světa“. Posádka Jaroslav Orsák – Karel Vajík vstoupila se svým Lancerem Evo 9 sk. N do závodu šestým časem. Hned na následujícím měřeném úseku Orsák předstihl Štajfa a zabydlel se na páté pozici. Během páteční etapy si postupně vypracoval půlminutový náskok na svého nejbližšího pronásledovatele, kterým byl celou soutěž Vojtěch Štajf s Imprezou Sti N15. „První etapa probíhala přesně podle plánu. Našim cílem bylo páté místo a to se nám dařilo bez problémů držet. Mitsubishi se nám povedlo po Třebíči doladit a fungovalo výborně. Jen já jsem se nějak nemohl dostat do tempa,“ posteskl si večer v Klatovech pětadvacetiletý jezdec.

V sobotu čekalo na jezdce ještě osm rychlostních zkoušek a zdaleka nebylo rozhodnuto. Orsák ztrácel na Pecha s nejrychlejším produkčním vozem více než minutu a jeho jediným úkolem bylo udržet skvělé umístění až do cíle. Na první ranní osmnáctikilometrové vložce však dokázal zajet čtvrtý čas a projel cílem o 12 sekund rychleji než Pech, který jel jen s pohonem zadní nápravy. V podobném duchu se nesla situace během celé první sekce a Pechův náskok se smrskl na 23,7 s. Štajf si nadále udržoval uctivý půlminutový odstup.

Na RZ12 se bohužel situace otočila. Orsák prorazil pneumatiku, ztratil 35 sekund a klesl na šestou pozici: „Levým předním kolem jsem trefil kámen a osm kilometrů jsme museli absolvovat s defektem pneumatiky. V závěru soutěže jsme se ještě snažili dohnat ztrátu a Štajfa předstihnout, ale vinou rozhozené geometrie přední nápravy se nám to nepodařilo.“


Strhující duel nakonec rozhodla finálová vložka. 2 km před cílem přišel druhý defekt pneumatiky a Jaroslav Orsák se definitivně musel spokojit se šestým místem.
Ani druhý den technika nezklamala a tým K.I.T. Racing pracoval opět na jedničku. Dalším startem posádky Orsák – Vajík bude slovenská Rallye Prešov na konci dubna. Jede se bohužel ve stejném termínu jako Rally Lužické hory, takže při druhém rallysprintu sezony Orsáka neuvidíme.

ZW

Neprošlo jazykovou k


 
 
Fotogalerie:   Šumava 2010 objektivem Václava Dufka

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose