www.car.cz
 

Světová gétéčka s našimi jezdci již brzy na Masarykově okruhu.
     3.5.2010 21:24 - Pavel Jelínek


Světové závody s našimi jezdci na Masarykově okruhu.

Ve světě autosportu se jezdí pouze 4 seriály, které se mohou chlubit názvem Mistrovství světa – MS Formule 1, MS rallye, MS vozů FIA GT a MS cestovních vozů FIA WTCC. Z toho 2 se v letošním roce představí na brněnském Masarykově okruhu. Jako první to bude Mistrovství světa vozů FIA GT 1 ve dnech 21. – 23. května.

FIA GT1 se do Brna vrací po roční přestávce, když ještě vloni se jelo jen o Světový pohár. Seriál GT1 vozů se po několika letech snažení konečně a oprávněně dočkal statusu mistrovství světa a z důvodů zvýšení atraktivity došlo ke změnám organizace závodního víkendu. Místo tříhodinových klání nebo závodů na 500 kilometrů se nyní jede kvalifikace a hodinový kvalifikační závod, který určí postavení na startu pro mistrovský hodinový závod. V obou závodech mají týmy povinnou zastávku v boxech s výměnou jezdce a pneumatik.

Do letošní premiéry v Abu Dhabi nastoupily soukromé týmy s vozy Aston Martin DB9, Ford GT, Maserati MC12, Corvette Z06, Lamborghini Murcielago R-SV a Nissan GT-R. Velkým kandidátem na mistrovský titul a zároveň českým želízkem v ohni je Tomáš Enge, který jede v týmu Young Driver AMR z vozem Aston Martin. V předchozím závodě v anglickém Silverstone dokázala posádka týmu Young Driver AMR Tomáš Enge – Darren Turner zvítězit v kvalifikaci, v kvalifikačním závodě dojeli čtvrtí a v mistrovském závodě zvítězili.  ( byť nakonec byli diskvalifikováni. Důvodem byla dřevěná deska pod vozem , která byla po dojezdu do cíle o 0,8 mm tenčí, než má být... ..)


Další světovou sérií, která se v nejbližší době představí na brněnském okruhu, bude ve dnech 4. – 6. června World Series by Renault, jejíž součástí jsou závody Formula Renault 3.5 Series, Eurocup Formula Renault 2.0, Eurocup Mégane Trophy, F4 Eurocup 1.6 a Clio Cup. Závody Formula Renault 3.5 Series prošlo v minulosti již mnoho světových jezdců, například Robert Kubica, Sebastian Vettel, Fernando Alonso, Marc Gene.... V letošní sezoně se o přední místa v tomto prestižním seriálu budou prát i dva Češi – Jan Charouz a Filip Salaquarda.

Vzhledem k dosavadním výkonům českých jezdců v obou seriálech můžeme v Brně očekávat hodně kvalitní a napínavé závody a doufejme, že i pódiová umístění našich barev.

 

Jaroslav Mareček

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   FIA GT3 v Silverstone 2010 - páteční tréninky, foto Karel Kubeš

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose