www.car.cz
 

Kresta na Kopné zejména testoval na Rallye Český Krumlov
     19.5.2010 23:16 - tisková zpráva


Enteria Rally Team na Kopné vítězně

Ve druhé vítězství proměnila svůj druhý start v letošním ročníku ECOSUN Mistrovství České republiky ve sprintrally posádka Enteria Rally Teamu Roman Kresta - Tomáš Kašpárek. Roman Kresta pojal start na svém domácím rallysprintu zejména jako test před blížící se Rallye Český Krumlov.

Proto také společně s Tomášem neusedli do Mitsubishi, určeného pro start ve sprintech, ale do kompletně zrevidovaného Peugeotu, se kterým Roman společně s Petrem Grossem startují v MMČR.

"Podkopku jsme brali zejména jako testování. Před soutěží jsme měli ještě krátký test, kde jsme několikrát měnili převodovku, diferenciály a další věci a odzkoušeli různé varianty. Kopná pak byla podřízená potřebě vyladit další drobnosti v nastavení," objasňuje Roman účel domácího startu.

Posádka Enteria Rally Teamu si připsala vítězství na úvodních dvou úsecích, na třetím se však musela sklonit před útočícím Tarabusem, který převzal také vedení v soutěži. Zpět si Roman s Tomášem vzali vedení v soutěži až na předposledním testu. "Ne vždy je každé nastavení optimální, takže jsme museli hledat tu správnou cestu. Momentálně ve sprintech vedeme bodování, oba závody jsme vyhráli, takže spokojenost. Na druhou stranu, pakliže by Míra neudělal defekt, tak bychom stoprocentně zůstali na druhém místě. Ale stalo se a je to tak.

Na předposlední erzetě jsme nemuseli ani tahat a snažit se ztrátu stáhnout. Od půlky jsem jí již vypouštěl, protože jsem věděl, že Míra jede na defektu. Kouřilo se za ním a v lese to bylo cítit. V první fázi jsem myslel, že jej máme my, ale auto jelo rovně i zatáčelo. Vše se tedy vyřešilo tímto defektem. Poslední rychlostku jsme pak v klidu dojeli do cíle," hodnotí Roman průběh víkendové soutěže.

"Kopná byla moc pěkný závod. Díky bahnu a mokru z předchozích dní to byla i docela těžká soutěž," sděluje své pocity Tomáš Kašpárek. "Neočekávali jsme vítězství, ale chtěli jsme dojet a získat nějaké body. Mám z vítězství radost, zvlášť kvůli Romanovi. Přece jen je to jeho domácí soutěž. Já jsem se nevyvaroval chybičkám, ale Roman to pochopil a bral s nadhledem."

Velké uznání patří za předvedený výkon také partě mechaniků KRESTA Racing, která zejména ve druhém servisu předvedla dokonalý koncert, lahodící oku všech přihlížejících diváků. Při odjezdu Peugeotu ze servisu pak mechanici sklidili zasloužený potlesk nejen od diváků, ale sportovně také od vedle stojícího týmu AK Rallysport Brno. Co bylo předmětem činnosti mechaniků při druhé servisní zastávce?

"V posledním servisu jsme se rozhodli, že kompletně předěláme transmise. To znamenalo vyměnit převodovku, přední diferenciál, kompletní zadní diferenciál a to vše kluci dokázali vyměnit za nějakých 16 minut. V prvním servisu jsme pro změnu měnili tlumiče, prováděla se změna přední geometrie včetně kompletního řízení. Za to se skutečně musí klukům nejen poděkovat, ale k takovému výkonu i poblahopřát. I když šlo jen o rallysprint, kluci si mákli více než na velké soutěži a za to jim patří dík," oceňuje práci svých mechaniků Roman Kresta.

Dalším startem Enteria Rally Teamu bude Rally Krkonoše.

12.05.2010 - Enteria Rally Team na domácí Kopné s Peugeotem 207 S2000
Termínovou přestávku mezi Mogul Šumava Rally a Rallye Český Krumlov si mnoho účastníků MMČR zpestřuje účastí v seriálu ECOSUN Mistrovství České republiky ve sprintrally. Letošních vybraných podniků seriálu sprintrally se účastní také vítěz MMČR z posledních dvou sezón Roman Kresta.

Roman se stal absolutním vítězem úvodního podniku seriálu sprintrally v Třebíči. V Lužických Horách absentoval, nicméně na domácím Rallysprintu Kopná chybět nemůže. Právě na loňské Kopné se poprvé vedle Romana posadil na sedačku spolujezdce jeden ze zástupců mladé soutěžácké generace Tomáš Kašpárek. "Kopná? Myslím, že pro diváky to bude pěkná podívaná," odpovídá Tomáš na otázky směřující k nadcházejícímu víkendu. K vyjadřování k samotnému závodu a jejímu průběhu prozatím zůstává stručný: "Bude tam nová RZ, na kterou se těším, protože bude pro všechny jistě zpestřením. Roman prozatím s Petrem Grossem testují auto a já s Petrem řešíme vše potřebné před soutěží. To je zatím asi vše, co můžu ke Kopné říci. Hlavně aby se nikomu nic nestalo, všichni si soutěž užili a aby vyšlo počasí."

V loňském roce se na Kopné Roman s Tomášem objevili s Fabií WRC, letos dvojice odstartuje s Peugeotem 207 S2000, se kterým Roman startuje ve 'velkém' mistrovství. Proč Peugeot a ne Mitsubishi se kterým byly původně sprinty plánovány, vysvětluje Roman Kresta: "Původně jsme měli Kopnou v plánu s Mitsubishi, nicméně vzhledem k blížící se soutěži v Českém Krumlově jsme se rozhodli pojmout Kopnou jako test právě před Krumlovem, protože jihočeská soutěž bude samozřejmě velmi důležitá. Náš vůz prošel po Šumavě velkou revizí a na Kopnou jedeme s cílem odzkoušet si některé nové úpravy, které na voze máme. Během velkých soutěží není prostor na zkoušení a experimentování, proto se nám Kopná v tomto směru velmi hodí. Samozřejmě se ale budeme snažit zajet co nejlepší výsledek. Já věřím, že se nám obojí podaří," dodává Roman.

Odpočívat však při Kopné nebude ani Petr Gross. "Kopná je pro mě trošku jiný závod, protože tím, že nesedím v autě, se mohu víc věnovat i logistice během závodu. S Romanem a Tomášem jsem ale i během tréninku, abych mohl Tomášovi co nejvíce pomoci při zaučování do tajů spolujezdcování," upřesňuje Petr své úkoly pro nadcházející soutěž.

"S Tomem jedeme Kopnou už podruhé a máme za sebou letošní úvodní sprint v Třebíči. Tom navíc prostředí na Kopné zná, takže v tomto to bude pro nás jednodušší. Loni jsme na Kopné nedojeli, takže věřím, že všechno bude fungovat a že jí letos dojedeme," přeje si před soutěží Roman Kresta.

Roman s Tomášem povezou na letošním IMPROMAT Rallysprintu Kopná na svém Peugeotu 207 S2000 startovní číslo 2.

PR

http://cz.roman-kresta.com/

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Kopná 2010 objektivem Tondy a Pavla Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose