www.car.cz
 

24h Le Mans 2010: Tomáš Enge má pole position v LMGT1!!
     11.6.2010 11:40 - tisková zpráva


Tomáš Enge vybojoval v Le Mans pošesté pole position ve třídě LMGT1
 
 
Český závodník Tomáš Enge potvrdil ve středeční a čtvrteční kvalifikaci letošního ročníku čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans, že v posledních letech patří k nejrychlejším z pilotů, kteří zde startují s GT vozy. Při svém sedmém startu v této kategorii dokázal pošesté vyhrát kvalifikaci ve třídě LMGT1 a v sobotu tak s týmovými kolegy Peterem Koxem a Christoffem Nygaardem a vozem Aston Martin DBR9 odstartují z pole position.
 
Druhá část kvalifikace 78. ročníku závodu 24 hodin Le Mans odstartovala ve čtvrtek 10. června 2010 v 19 hodin na vlhké trati, která však v průběhu první poloviny dvouhodinového měřeného tréninku začala vysychat. Vůz týmu Young Driver AMR se startovním číslem 52, který se po středeční první kvalifikaci usadil v čele průběžného hodnocení třídy LMGT1, se ale v průběhu prvních šedesáti minut druhé kvalifikace vůbec neobjevil.
 
Čas, který ve středu zaznamenal Tomáš Enge, ale dlouho nebyl v ohrožení. Český jezdec patří v Le Mans v kategorii GT vozů ke specialistům na kvalifikace: při svých šesti startech ve třídě LMGT1 vybojoval pětkrát pole position ve své třídě a ve středu byl o 2,2 sekundy rychlejší, než kdokoliv z jeho rivalů ve třídě LMGT1. Soupeři tak měli co dohánět, ale na vlhké trati k tomu rozhodně neměli ideální podmínky a soustředili se hlavně na testování pneumatik typu intermediate a řezaných slicků.
 
Bílo-červený Aston Martin DBR9 se na trati objevil až 18 minut před koncem druhého měřeného tréninku a za jeho volant usedl Tomáš Enge. Vítěz loňské sezony Le Mans Series v elitní kategorii LMP1 ovšem objel jen několik kol a vrátil se zpět do boxu. Tým se tak soustředil až na závěrečnou část kvalifikace. Bylo totiž zřejmé, že v poslední části kvalifikace půjde o hodně, protože Ford GT se startovním číslem 70 dokázal oproti středě výrazně zrychlit a přiblížil se vedoucí posádce Tomáš Enge, Peter Kox, Christoffer Nygaard na rozdíl pouhých tří desetin sekundy.
 
Závěrečná kvalifikační dvojhodinovka začala ve 22 hod za chladného počasí na stále osychající trati. V jejím úvodu usedl do kokpitu Astonu se startovním číslem 52 znovu Tomáš Enge a okamžitě se pokusil zajet několik rychlých kol. Středeční čas sice nevylepšil, ale česko-nizozemsko-dánská posádka stále držela první pozici hodnocení třídy LMGT1, byť se k ní na rozdíl pouhých pěti desetin sekundy dotáhl také další Ford GT (#60). V tu chvíli se ale nad okruhem přehnala drobná dešťová přeháňka, která znemožnila další vylepšovaní dosažených časů a elitní trojice vozů třídy LMGT1 zamířila do boxů. Z nich nakrátko vyjel už jen Ford se startovním číslem 70, ale Fin Palttala už Engeho čas nepřekonal a liberecký jezdec tak pro tým Young Driver AMR vybojoval při jeho premiéře v Le Mans pole position ve třídě LMGT1.
 
Tomáš Enge: „My jsme dnes neměli v plánu příliš jezdit. Chtěli jsme jen před závodem vyzkoušet poslední věc ohledně nastavení. Trošku jsme to překombinovali a zjistili jsme, že jsme se vydali nesprávným směrem. Ve druhé části kvalifikace jsme neměli velký zájem jezdit na vlhké trati, protože jsme nechtěli ublížit autu. Proto jsme vyjeli ve třetí části, abychom upravili nastavení tak, aby bylo optimální. Byli jsme spokojení, proto jsme zajeli do boxu a vše už nasměrovali k přípravám na závod. Fordy to zkusily, ale myslím si, že mi jsme ve středu maximálně využili všeho, čeho jsme využít mohli: přilnavosti, která byla lepší než dnes po dešti, i mé znalosti trati. Samozřejmě máme radost z pole position třídy LMGT1, ale pro Aston Martin DBR9 je letošní ročník posledním v Le Mans a my bychom s tímto autem rádi dosáhli ještě víc.“
 
V pátek závodní okruh v Le Mans utichne. Hlavní dění se přesune do centra města, kde se vpodvečer uskuteční tradiční Driver Parade. 78. ročník závodu 24 hodin Le Mans odstartuje v sobotu 12. června 2010 v 15 hodin.


PR

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Gaisbergrennen v Salzburgu fotili Tonda a Hana Malí

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose