www.car.cz
 

V Kramolíně v neděli startuje další závod MM ČR v motokrosu 2010
     24.6.2010 09:36 - tisková zpráva


PROFI AUTO IVECO CUP 2010
Mezinárodní mistrovství České republiky v motokrosu
neděle 27. 6. 2010
KRAMOLÍN (u Nepomuku)



Milí přátelé,
o nadcházející neděli 27. června 2010 pokračuje v Kramolíně poblíž Nepomuku seriál mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu, nazvaného oficiálně PROFI AUTO IVECO CUP 2010. Po závodech v Pacově a Stříbře znamená Kramolín třetí letošní souboj o vrcholné domácí body a zároveň tak v Plzeňském kraji uzavře první polovinu šampionátu. Jezdecká kvalita, zvýšený průnik zahraničních motokrosařů do startovních listin a napínavé dění na závodních tratích se pozitivně odrážejí na nárůstu divácké kulisy i zájmu médií, včetně sportovního kanálu České televize.

Nedělní třetí díl mezinárodního motokrosového mistrovství České republiky 2010 čeká v podobě kramolínského areálu důstojná a za našimi hranicemi uznávaná závodní scéna. Nezapomínejme totiž, že členy pořádajícího AMK Nepomuk v AČR pečlivě udržovaná a průběžně vylepšovaná trať hostila v minulosti několik motokrosových a sajdkárkrosových podniků mistrovství světa, navíc si v krásném přírodním motoristickém areálu dává dostaveníčko i trialová elita. Vedle zmíněného AMK Nepomuk v AČR se na přípravě a organizaci nedělního motokrosového klání podílí pracovníci brněnské Agentury Forsage, která v roli promotéra mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu působí už od roku 2003.


Dva bojují, třetí se léčí
Také letošní mezinárodní mistrovství České republiky, PROFI AUTO IVECO CUP 2010, je vypsáno pro třídy MX2, MX3-Open a Veterán (startují jezdci po dosažení věku 40 let). Loňské tituly získali: Martin KOHÚT (Slovensko, třída MX2), Jiří ČEPELÁK (Česká republika, třída MX3-Open) a Miroslav KUČÍREK (Česká republika, třída Veterán). Zatímco Čepelák s Kučírkem svoje tituly aktivně obhajují, Kohút přestoupil z MX2 do silnější třídy MX3 – Open, vinou vleklého zranění z předsezónní přípravy však dosud do letošního seriálu nezasáhl.

Jedna červená bude chybět
K lepšímu přehledu diváků a médií přispívají červené startovní tabulky průběžně vedoucích jezdců všech tří tříd. S přední červenou tabulkou se průběžní lídři šampionátu prezentovali už loni, letos tyto rozlišovací tabulky nesou stroje i na obou svých stranách. Při třetím podniku seriálu v Kramolíně budou nositeli čerevných tabulek Francouz Florent Richier (MX2) a Miroslav Kučírek (třída Veterán), zatímco maďarský lídr třídy MX3 – Open Kornél Németh bude kvůli povinnostem v kanadském šampionátu v Kramolíně chybět.

Holeshoty pokračují
Propozice PROFI AUTO IVECO CUPU 2010 ponechávají beze změny i další loňskou novinku - finanční bonusy jezdcům s „nejširšími“ lokty v první zatáčce po startu. Jezdci, který po startu každé jízdy vyjede z první zatáčky na první pozici, připadne zvláštní prémie, vypsaná partnery jednotlivých tříd, jimiž jsou společnosti LR HEALTH end BEAUTY, SYSTEMS, FLY a SETTE. Holeshot vznikl ve Spojených státech, kde se tyto bitvy v první zatáčce těší velké pozornosti diváků i médií.

Jak do Kramolína a k závodišti
Mezinárodní silnice Plzeň – České Budějovice. Na okraji Nepomuku před čerpací stanicí Benzina a Motorestem odbočit vpravo, dále cca 4 km značenou trasou k areálu závodiště v Kramolíně.
GPS: Loc:49°26´45.869´´N, 13°34´37.05´´E.

Atraktivní trať
Motoristický sport v Nepomuku a okolí má bohatou tradici. Na městské silniční závody motocyklů navázalo ve druhé polovině minulého století pořádání motokrosů, sajdkárkrosů, superkrosů a trialu v Kramolíně, vzdáleném od Nepomuku pouhé 4 kilometry. Tamní motoristický areál se zábavním amfiteátrem, bazénkem a kompletním sociálním vybavením (a také s hojně rostoucími houbami) patří k nejlepším u nás a získal obdiv i zahraničních závodníků a hostů.

Coby vlastník příkladně pečuje o areál AMK Nepomuk v AČR (Autoklub České republiky), jehož členové v posledních letech rozšířili svoje aktivity o organizaci silničního mezinárodního závodů historických motocyklů na přírodním okruhu v Nepomuku. Motokrosová hlinito písčitá trať v Kramolíně je dlouhá 1817 metrů, její minimální šířka činí 6 metrů, přesuny diváků usnadňuje přemostění horizontu u vjezdu do cílové rovinky. „Tratˇv Kramolíně je moc pěkná, divácky atraktivní. Pokud ji pořadatel nachystá stejně kvalitně jako v minulém roce, budou to v neděli krásné závody,“ má jasno David Kosmák, jezdec třídy MX2.

Nadále velký zájem jezdců
Hned od úvodního dílu v Pacově provází letošní mistrovství České republiky v motokrosu tříd MX2, MX3–Open a Veterán velký zájem jezdců. Celkové počty startujících motokrosařů zatím neklesají pod číslici 140 a ani v Kramolíně nebudou startovní listiny zavánět chudobou. Pořádající AMK Nepomuk v AČR počítá vedle českých jezdců také s příjezdem motokrosařů z Rakouska, Francie, Itálie, Maďarska, Polska, Estonska a Německa. Potěšitelná je i přízeň diváků. Těch přišlo v Pacově zhruba 5000, zatímco ve vzdálenějším Stříbře sledovalo motokrosovou kvalitu 3500 lidí. „Podpora fanoušků je důležitá pro každého sportovce. Když se cítím fyzicky dobře, dokáži se v takové atmosféře zmáčknout a v úsilí o překonávání soupeřů vydat ze sebe maximum,“ pochvaluje si davy kolem tratě dlouholetý přední český motokrosař Vojtěch Brumla.

Třída MX2: Čelo drží cizinci
Nejvyšší příčky třídy MX2 jsou i po druhém závodě ve Stříbře v držení zahraničních jezdců. Po premiéře seriálu v Pacově vedoucí Ital Marco Maddi do bojů ve Stříbře nezasáhl, čímž uvolnil francouzskému jezdci Florentu Richierovi cestu k dvojnásobnému triumfu. Na průběžnou druhou příčku poskočil Rakušan Philipp Ringhofer, který stejně jako Richier jezdí PROFI AUTO IVECO CUP 2010 v dresu moravského týmu Osička MX. O pouhé dva body zpět za Ringhoferem figuruje na čtvrtém místě nejlepší z českých jezdců Marek Sukup, jehož dosavadní bilance je doslova mikroskopicky přesná: v Pacově vybojoval pátou a druhou příčku a naprosto stejné umístění si odvezl také ze Stříbra. Podstatné zlepšení zaznamenal ve Stříbře František Smola, kterého druhé resp. třetí místo posunulo na čtvrtý stupínek se šestibodovým mankem za třetím Sukupem. I přes loňské zranění nastoupil letos do třídy MX2 s vysokými ambicemi Josef Kulhavý, smůla se však na Severomoravana lepí dál. V Pacově ho trápily příznaky lehkého zápalu plic a ve druhé jízdě ve Stříbře ho z jasného druhého místa vyřadil defekt zadního kola. „Myslím, že Richierovi, pokud neudělá nějakou chybu, titul už nikdo nevezme. Já si výpadkem ve Stříbře situaci v šampionátu zkomplikoval, a tak v dalších závodech pojedu hlavně pro radost bez ohledu na průběžné pořadí. V Kramolíně jsem už pár let nejel, tamní trať je docela hezká a občas se mi na ní i zadařilo. Uvidíme, jaké to bude v neděli,“ říká zatím pátý Josef Kulhavý. Ten svoji dobrou formu potvrdil nedávným vítězstvím v superkrosu v Polsku a třetím místem ve druhé jízdě závodu mistrovství Evropy MX2 v Holicích.
Stav MR před Kramolínem:
1. RICHIER Florent (Francie/OSIČKA MX TEAM, Kawasaki) 93, 2. RINGHOFER Philipp (Rakousko/OSIČKA MX TEAM, Kawasaki) 78, 3.SUKUP Marek (MX-ONLINE.CZ, Suzuki) 76, 4. SMOLA František (MOTOMAN TEAM, RM) 70, 5. KULHAVÝ Josef (LR COSMETIC–ADOS KTM team, KTM) 56, 6. WESCHTA Rudolf (HULHO, s.r.o., TEAM, KTM) 48, 7. MADDI Marco (Itálie / FMI, Suzuki) 43, 8. ŠIMKO Tomáš (Slovensko, LR COSMETIC – ADOS KTM team, KTM) 39, 9. KOSMÁK David (TEAM MAX 2, Yamaha) 36, 10. SVOBODA Bence (Maďarsko, LR COSMETIC – ADOS KTM team, KTM) 28. Zatím bodovalo 35 jezdců z České republiky, Slovenska, Francie, Rakouska, Itálie, Maďarska, Estonska, Německa a Polska.

Třída MX3 – Open: Kdo všechno přeskočí Németha?
Je téměř stoprocentně jisté, že třída MX3–Open zaznamená v Kramolíně změnu jména svého průběžného lídra. Světovým šampionátem ostřílený Maďar Kornél Németh až na zaváhání ve druhé jízdě ve Stříbře konkurenci pokaždé deklasoval a pořadí třídy MX3-Open po zásluze vede. Jenže po neděli bude pohled na průběžnou tabulky zřejmě jiný, protože Németh v současné době účinkuje za velkou louží v seriálu mistrovství Kanady. „Závodu v Kramolíně bych se velmi rád zúčastnil, atmosféra českých motokrosů mi je hodně sympatická. Ale smluvní povinnosti mě odvedly do Kanady, kde bych chtěl vyhrát tamní šampionát. A v Česku předpokládám velkou bitvu mezi Čepelákem a Michkem, který bude chtít Čepelákovi přebrat titul,“ uvedl před odletem do Kanady Kornél Németh.

Dosavadní průběh PROFI AUTO IVECO CUPU 2010 prognózám výtečného maďarského motokrosaře skutečně nahrává. Obhájce titulu Jiří Čepelák má na svém kontě zatím tři druhá a jedno třetí místo a k předstižení Németha potřebuje urvat v Kramolíně snadné tři body. Stabilní jezdec seriálu mistrovství světa Martin Michek po dvojnásobné technické smůle v Pacově vybojoval ve Stříbře třetí a první příčku a průběžně postoupil na deváté místo. To ovšem zcela určitě nebylo ze strany Jihočecha v sedle italského továrního stroje TM poslední slovo, takže diváci se mají na co těšit. V dostřelu za druhým Čepelákem navíc číhají velezkušení Jan Zaremba (pokusí se nahradit absenci týmového kolegy Németha) a Martin Žerava, momentální držitel bronzové pozice v seriálu mistrovství světa MX3.
Bodový stav před Stříbrem:
1. NÉMETH Kornél (Maďarsko/ LR COSMETIC - ADOS KTM team, KTM) 88, 2. ČEPELÁK Jiří (YAMAHA PROFI AUTO IVECO, Yamaha) 86, 3. ZAREMBA Jan (LR COSMETIC – ADOS KTM team, KTM) 70, 4. ŽERAVA Martin (UFO racing team, Honda) 68, 5. OBERMAIR Manuel (Rakousko, MOTORSPORT CHÝNOV v AČR, KTM) 58, 6. ČADEK David (SPEED MOTOTEAM, KTM) 57, 6. BRABEC Jan (MAX KAUDELA MOTOCROSS TEAM, Kawasaki) 51, 8. REISINGER Oswald (Rakousko/ ÖAMTC, Suzuki) 49, 9. MICHEK Martin (M.C.F. cz TM RACING, TM 45, 10. KADLEČEK Michal (M.C.F. Cz TM RACING, TM 36. Zatím bodovalo 30 jezdců z České republiky, Maďarska a Rakouska.

Kalendář PROFI AUTO IVECO CUPU 2010
Jednotlivci
18.4.2010 (neděle) Pacov AMK Pacov AČR
16.5.2010 (neděle) Stříbro AMK v AČR
27.6.2010 (neděle) KRAMOLÍN AMK Nepomuk v AČR
25.7.2010 (neděle) Vranov u Brna Forsage Sport klub v AČR
14.8.2010 (sobota) Kaplice AMK Kaplice v AČR
25.9.2010 (sobota) Holice v Čechách AMK Holice v AČR
Družstva
17.10.2010 (neděle) Přerov AK Přerov – město v AČR

Systém šampionátu
V každém podniku PROFI AUTO IVECO CUPU 2010 absolvují jezdci tříd MX2 a M3-Open po dvou jízdách na 30 minut + 2 kola. Aktéry třídy Veterán čeká poloviční zátěž 2 x 15 minut + 2 kola.
Prvních dvacet jezdců v cíli každé jízdy sbírá odstupňované body v hodnotách 25, 22, 20, 18, 16, 15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Bodové zisky z obou jízd se jezdcům sčítají, čímž bude stanoveno celkové pořadí daného závodu (podniku). Mezinárodními mistry České republiky tříd MX2, MX3–Open a Veterán se stanou jezdci s absolutně nejvyšším počtem bodů.

PR

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Trucktrial v Krásné Lípě 2010, foto Mirek Grusa

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose