www.car.cz
 

Valentino Rossi přijel s berlemi do Brna a úspěšně zde testoval !!
     15.7.2010 11:30 - Pavel Jelínek


Když zhruba před měsícem Valentino Rossi těžce havaroval při Grand Prix v Mugellu a přivodil si otevřenou zlomeninu nohy, zdálo se, že sezóna pro něho skončila. Lékaři mluvili o třech až šesti měsících léčení. Mezi fanoušky po celém světě zavládlo zděšení. Pro mnoho z nich Moto GP = Valentino Rossi a závody bez něj nemají ten správný náboj. Vale je však velký bojovník a po dvou operacích začal intenzivně rehabilitovat a zároveň přemýšlet o návratu na světové okruhy.
 
Měsíc po zranění se jezdec posadil na motocykl a absolvoval test v Misanu, který musel být ale ukončen po půl hodině kvůli velkým bolestem.
 
Třicet šest dnů po havárii přistál na brněnském letišti speciál, ze kterého vystoupil Valentino Rossi a přesunul se na Masarykův okruh, kde na něj čekal superbike Yamaha týmu Sterillgarda. Tým zůstal v Brně po víkendovém závodě mistrovství světa superbiků proto, aby Rossimu připravil motocykl Jamese Toselanda.
 
Valentino přijel na okruh kolem čtrnácté hodiny a hodinu na to se vydal na trať ke svému privátnímu testu. Cílem bylo prověřit fyzickou kondici a stav zraněné nohy a ramene při zátěži na motocyklu. Mezi testy jezdec s lékaři zapracoval na zlepšení zdravotního stavu a všichni doufali, že po brněnském testu se jezdec bude cítit mnohem lépe.
 
První část trvala 11 kol a Rossi jezdil časy v rozmezí 2:06 až 2:03. Po první části přišla dlouhá přestávka, během níž přítomní novináři spekulovali, zda THE DOCTOR ještě vyjede. Po 25 minutách čekání, kdy byly provedeny úpravy na stroji a proběhla konzultace s lékařem, se všichni přítomní novináři a velké množství diváků, kteří měli vstup na tribuny zdarma, dočkali. Další testování probíhalo s různě dlouhými úseky na trati a v boxech. Test plánovaný mezi 14–17 hodinou se prodloužil o hodinu, a když se zdálo, že v 18 hodin už končí, vyjel Valentino znovu na trať aby zlepšil svůj nejrychlejší čas. V průběhu jízd neustále zlepšoval své časy na kolo. Ten se nakonec dostal až na hodnotu 1:59,1. Tímto časem překonal i oficiální superbikový traťový rekord, který vytvořil ve druhé víkendové jízdě mistrovství světa WSBK Cal Crutchlow na identickém motocyklu. Italský jezdec tak dal jasně najevo, že ze své rychlosti nic neztratil.
 
Po skončení tréninkových jízd kdy absolvoval symbolických 46 kol poskytl Rossi rozhovor italské televizi a poté řekl pár vět i ostatním čekajícím novinářům. VR: „Děkuji týmu za přípravu stroje. Po šestém, či sedmém kole jsem začal ztrácet sílu, ale potom už jsem se na motocyklu cítil čím dál lépe, a test dopadl podle představ.“ Poté odešel s pomocí berlí odpočívat po náročném programu do týmového kamionu. 
 
Mnohem sdílnější byl Rossiho manažer a majitel týmu Fiat Yamaha Davide Brivio. Mimo jiné řekl českými fanoušky tu nejočekávanější zprávu : „ANO, VALENTINO ROSSI POJEDE SRPNOVOU CARDION AB GRAND PRIX V BRNĚ !!!“ Dále uvedl, že o tom, zda pojede už GP na Sachsenringu a v USA, se rozhodne společně s lékaři po středečních rentgenech a zdravotní prohlídce.
Na otázku, zda není návrat na závodní motocykl uspěchaný, odpověděl Brivio s jistou dávkou nadsázky: Valentino se doma už nudil a potřeboval zase něco dělat.…“
Poté, co zazněla otázka na spojení Rossi a Ducati, odpověděl jasně a rázně: „No comment!!“ 

Valentino Rossi po svém zranění přišel zatím o čtyři závody a na sedmém místě celkové klasifikace ztrácí na týmového kolegu Lorenza 104 bodů. Do konce sezóny zbývá 11 závodů a bude jistě velmi zajímavé sledovat, jak se šampión dokáže do kolotoče Grand Prix vrátit. Fanoušci po celém světě mu jistě přejí brzké úplné uzdravení a co nejrychlejší návrat na stupně vítězů. 

 

 
Jaroslav Mareček
 
 

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Autosalon § Autotec Brno 2010 a kočičky objektivem M. Knedly sen.

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose