www.car.cz
 

Martin Prokop po Rallye Estonia a před Finskem
     20.7.2010 23:46 - tisková zpráva


Martin Prokop po Rally Estonia: Na Finsko jsme připraveni

V rámci přípravy na světovou Finskou rally absolvoval Martin Prokop šotolinovou Rally Estonia. Z Pobaltí se vrátil nadšený místními tratěmi i atmosférou soutěže a přesvědčený, že na Finskou rally je Czech Ford National Team dobře připraven.


Na startu Rally Estonia se sešla silná konkurence v čele s bývalým továrním jezdcem Fordu a Peugeotu Markko Märtinem, který se na domácí půdě představil za volantem Fordu Focus WRC. Pro Martina Prokopa však mělo větší výpovědní hodnotu srovnání s dalším bývalým účastníkem mistrovství světa v rally Tonim Gardemeisterem. Ten totiž v okolí hostitelského města Otepää řídil stejný vůz jako český jezdec, tedy Ford Fiesta S2000.

Rychlostní průměry estonských měřených úseků se pohybovaly mezi 106 a 126 km/h a Martin Prokop s Janem Tománkem na nich drželi až do páté rychlostní zkoušky čtvrté místo průběžného pořadí před pátým Tonim Gardemeisterem. Po šesté rychlostní zkoušce však inkasovali časovou penalizaci ve výši 1:20 minuty po pozdním příjezdu do časové kontroly kvůli opravě závady na elektrice jejich Fordu Fiesta S2000. Nebýt penalizace Martin Prokop se mohl utkat s Tonim Gardemeisterem o třetí místo v cíli Rally Estonia. S časovou penalizací na kontě dosáhl český jezdec na pátou příčku. Prioritou při startu v estonské soutěži však nebyl výsledek v cíli, ale všestranná příprava na Finskou rally, která posádku Czech Ford National Teamu čeká na přelomu července a srpna v rámci světového šampionátu rally.

Martin Prokop: „Estonská rally pro mě byla úžasným tréninkem na Finsko. Šlo nám hlavně o to, abychom si zase zvykli na vysoké rychlosti. Objevili jsme určité rezervy v rozpisu – v tak vysokých rychlostech bylo potřeba někde něco přidat a jinde zase ubrat. Párkrát jsme byli ve vysoké rychlosti mimo trať, což vyplývalo právě z nedostatků v rozpisu. Ale v Estonsku nečíhá podél tratí tolik nástrah jako ve Finsku, kde je spousta stromů a skal. Tam bychom za podobné výlety draze zaplatili.

Ze sportovního hlediska nás samozřejmě trošku může mrzet výsledek. Kvůli opravě závady na elektrice jsme v sobotu přijeli do časové kontroly o osm minut později, takže jsme inkasovali osmdesátisekundovou penalizaci. Nebýt toho, mohli jsme se poprat o třetí místo. Skvělé pro nás bylo srovnání s Tonim Gardemeisterem, který jel opravdu naplno a nemohl se smířit s tím, že nás na rychlostních zkouškách neporážel. Proti domácím jezdcům s ‚enky‘ se moc jet nedalo, protože oni používají speciální pneumatiky určené přímo na zdejší tratě, zatímco my jsme jeli ‚univerzály‘, které se používají v mistrovství světa. Přesto jsme po všech stránkách spokojení. Přibrzdila nás sice závada a následná oprava, ale pro nás bylo určitě lepší, že se problém objevil v Estonsku a ne až ve Finsku. Myslím, že jsme na další soutěž mistrovství světa výborně připravení a že ve Finsku vše zúročíme.

Rally Estonia byla nádherná soutěž a naše očekávání splnila na víc než sto procent. Bylo strašně znát, že Urmo Aava [bývalý jezdec v MS rally a hlavní pořadatel podniku] naprosto zúročil veškeré své zkušenosti a dělal, co mohl, aby připravil opravdu špičkovou soutěž. Byla to jedna z nejlepších soutěží, jaké jsem kdy jel. Z Estonska jsem úplně nadšený. Ze země, soutěže i lidí, kterých se u tratí sešlo stejně a možná i víc než na Barumce. Fanoušci vytvořili opravdu fantastickou atmosféru. Moc rád se budu do Estonska na tuto soutěž vracet.“

Rally Estonia je největší estonskou automobilovou soutěží. Jejím centrem soutěže je lyžařské středisko Otepää ležící v horách 225 kilometrů jihovýchodně od estonského hlavního města Tallinnu.

Prioritou úřadujícího juniorského mistra světa Martina Prokopa a jeho navigátora Jana Tománka jsou letos starty v rámci mistrovství světa v rally. Czech Ford National Team je přihlášen do šampionátu vozů kategorie Super 2000 (S-WRC). V polovině sezony patří Martinu Prokopovi čtvrtá příčka v hodnocení jezdců, v hodnocení týmů figuruje česká stáj na třetím místě.

Dalším startem Czech Ford National Teamu bude Finská rally v termínu 29. – 31. července 2010.

Veškeré informace o posádce Czech Ford National Teamu, Martinu Prokopovi a Janu Tománkovi naleznete na jejích internetových stránkách www.martinprokop.com 

 

PR 

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Chopard GP Grobming 2010 od Pavla a Tondy Malých

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose