www.car.cz
 

Prvními českými truckery byli Jiří Moskal a František Vojtíšek
     15.8.2010 13:57 - tisková zpráva


Česká invaze

V květnu roku 1987 se poprvé uskutečnil jeden z pohárových podniků na maďarském okruhu Hungaroring a při té příležitosti se ve startovním poli s vozy LIAZ premiérově objevili také čeští jezdci – formulový pilot Jiří Moskal a autokrosař František Vojtíšek.

Nápad startu českých závodníků měl již v sezóně 1986 zakladatel Evropského poháru Andrev Frankl, který si všiml, že Moskal mimo startů s nákladním vozem v pouštním maratónu Paříš – Dakar závodí také s formulí. Za rok měl Frankl přání vyplněno, po tříměsíční přestavbě dvou tahačů v jablonecké továrně se moskal s Vojtíškem objevili na okruhu Hungaroring a tím byla odstartována pozdější úspěšná invaze Čechů do pohárového seriálu.

Do šampionátu v celé jeho historii zasáhlo celkem dvanáct českých jezdců. Vedle Moskala a Vojtíška do boje o pohárové body později zasáhli mimo jiné okruhoví specialisté Karel Patočka, Stanislav Matějovský a Jaromír Malý, dále autokrosový mistr Evropy Bohumil Křesťan a také jedna žena Lenka Vlachová.

Vojtíšek přezdívaný Frankie se v průběhu téměř dvou desetiletí stal pohárovou legendou, jenž sice dvakrát získala titul britského šampióna, ale na evropské zlato nikdy nedosáhla a ve své bilanci má „jen“ dvě stříbra. Naproti tomu úspěšnější byli Martin Koloc a Matějovský, kteří následně předali volanty dalším a ujali se rolí týmových šéfů.

 

PR

PS: Závod trucků v Mostě se  jede již o posledním srpnovém víkendu. Soutěž o vstupenky  zde !!!

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Trucky na Nurburgringu a Buggyra, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose