www.car.cz
 

FIA GT1 2010: Tomáš Enge na Nürburgringu vybojoval historické vítězství v závodu MS !!!
     1.9.2010 09:57 - tisková zpráva


Tomáš Enge se dočkal na Nürburgringu historického vítězství!
 
 Tomáš Enge se stal historicky prvním českým závodníkem, který zvítězil v celkové klasifikaci závodu se statutem mistrovství světa. Stalo se tak v neděli 29. srpna 2010 na německém okruhu Nürburgring v šampionátu GT1 World.
 
 
Posádka ve složení Tomáš Enge – Darren Turner ovládla šesté kolo šampionátu mistrovství světa vozů GT1. V pátek zvítězila ve volném tréninku, následoval triumf v kvalifikaci a v kvalifikačním závodě. Vítěznou šňůru prodloužila česko-britská posádka také v neděli, když jasně ovládla hlavní závod.
 
Hodinový závod rozjížděl Darren Turner, který si svoji pozici udržel i po první zatáčce, ve které bylo těsno. Dva vozy zde havarovaly. Druhému Marcu Hennericimu britský jezdec hned odjel na rozdíl dvou vteřin, které si držel až do povinných zastávek. Za jeho zády se však odehrávaly tuhé boje, u kterých létaly karbonové díly. Darren Turner zajel ke svým mechanikům v osmadvacáté minutě závodu, kde jej vystřídal Tomáš Enge.
 
Mechanici domácího týmu Young Driver AMR zvládli zastávku bravurně, když se Tomáš Enge vrátil zpět na trať s desetivteřinovým náskokem. Český jezdec poté najel další dvě vteřiny na zbytek startovního pole a pohodlně jej udržoval. Patnáct minut před koncem závodu se z těžkých mračen spustilo na zem pár kapek a jednotlivé týmy začaly připravovat sadu mokrých pneumatik. Ty nakonec nemusely být použity, protože déšť ustál. Tomáš Enge tak proťal cílovou čáru na prvním místě s náskokem deseti vteřin. Historické vítězství v závodě se statutem mistrovství světa oslavil český závodník „donuty“ v první zatáčce německého okruhu.
 
V průběžném pořadí se česko-britská dvojice posunula z jedenácté pozice na místo třetí s odstupem šestadvaceti bodů na první posádku ve složení Bertolini - Bartels.
 
Tomáš Enge, jezdec týmu Young Driver AMR: „Za celý víkend jsme neudělali žádnou chybu, ač už se jedná o práci mechaniků nebo nás jezdců. Vůz byl od prvních tréninků perfektně nastaven a fungoval po celý víkend skvěle. Je to senzační víkend zakončený zdánlivě suverénním vítězstvím, ale vydřeným. Vytěžili jsme maximum z váhových handicapů a rychlé práce našich mechaniků. Jediný nevydařený moment byl při sobotním startu, když do mě ze zadu vrazil Peter Dumbreck. Peter se mě však omluvil, a já to beru. V dnešním závodě šlo vše hladce. Zhruba patnáct minut před koncem závodu začalo mrholit, ale to trvalo asi dvě kola a opravdu hustý déšť přišel až deset minut po závodě.
 

Cítím se skvěle. Jsem prvním Čechem, který zvítězil v závodě se statutem mistrovství světa, ale důležitější je, že jsme triumfovali. Blahopřeji také Martinu Matzkemu, který zde zvítězil ve dvou závodech ADAC GT Masters, čímž podtrhl dominanci českých jezdců na Nürburgringu. Naši kolegové skončili na páté pozici, což je super výsledek pro domácí tým Young Driver AMR.“

BPA

PR

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   FIA GT 2010 v Brně objektivem Pavla Procházky podruhé

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose