www.car.cz
 

Janota ve stopách Jeana Ragnottiho - na Rally Costa Brava
     4.11.2010 22:38 - tisková zpráva


Janota pojede ve stopách Jeana Ragnottiho

Do svého finiše spěje letošní FIA Mistrovství Evropy v rallye historických automobilů. V závěru tohoto týdne je totiž na programu prestižního šampionátu 58. ročník španělské Rally Costa Brava s centrem v přímořském letovisku Lloret de Mar. Nejstarší automobilová soutěž v zemi je letos vypsána pouze pro historické automobily. Na startu se objeví 117 posádek ze šestnácti států! Tohoto motoristického svátku se zúčastní rovněž dvojice Hájek historic rally teamu Miroslav Janota a Pavel Stráský. Na svém Opelu Kadett C GTE povezou čeští zástupci startovní číslo 19.

Třetí nejrychlejší posádka nedávné Allianz Mecsek Historic Rallye v Maďarsku odjela společně s manažerem Janem Možným na jihozápad Evropy již v neděli, aby dokonale poznala tamní podmínky. Ze seznamovacích jízd se nám přihlásil spolujezdec Pavel Stráský s aktuálními informacemi: „Čeká nás hodně podobná soutěž italské Rally Alpi Orientali. Trať je rychlá na čistém asfaltu bez nečistot, přesto ale velmi technická. Řezat zatáčky budeme jen sporadicky. Všude jsou svodidla, srázy či stromy těsně vedle silnice. Většina erzet se pojede na širokých cestách,“ shrnul základní aspekty rychlostních zkoušek Rally Costa Brava Pavel Stráský.

„Rozhodovat se bude už v pátek na druhé noční vložce. Kromě toho, že měří přes třiadvacet kilometrů, má měnící se charakter. Prvních šest kilometrů je širokých, potom skočíme do úzkého a po dalších deseti kilometrech se zase vracíme zpátky na širokou cestu,“ dodal Janotův navigátor.

Ve Španělsku panovalo v průběhu seznamovacích jízd krásné slunečné počasí s teplotami kolem dvaceti stupňů. „V horách však nebylo více než patnáct. V pátek večer už možná přijdou mraky, a tak očekáváme místy i mlhu,“ řekl Pavel Stráský. „Na závody se celý tým moc těšíme. Držme si palce, aby kluci zajeli nějaký hezký výsledek, a domů jsme se všichni vraceli s úsměvem na tváři. Pavel s Mirkem totiž mají ještě stále šanci stát se letošními vicemistry Evropy v Kategorii 2,“ doplnil svého svěřence majitel týmu Ctirad Hájek.

Rally Costa Brava startuje v pátek úderem 18. hodiny z pódia vedle pláže ve městě Lloret de Mar. Harmonogram první etapy čítá čtyři rychlostní zkoušky na dvou úsecích. V sobotu čekají na soutěžní dvojice další tři erzety, každá z nich se pojede dvakrát. Celková délka závodu je 487,29 kilometru, z čehož 148,7 kilometru patří měřeným úsekům.

Největší hvězdou ve startovní listině desátého podniku Mistrovství Evropy historiků je legendární Francouz Jean Ragnotti, jenž po trati povede Renault Alpine A110. Tento slavný pilot strávil většinu své kariéry právě za volanty vozů francouzské automobilky Renault. Nutno dodat, že precizní jezdecký styl tohoto již pětašedesátiletého pilota sklízí ovace mezi odbornou veřejností dodnes. Nechme se tedy překvapit, jak obstojí ve Španělsku mezi kompletní evropskou špičkou.


 Pavel Kacerovský, Hájek historic rally team

PR

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Waldviertel rallye 2010 objektivem Mirka Knedly

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose