www.car.cz
 

Marodi Zdeněk Sládek a Míla Janáček před odjezdem na Dakar 2011
     23.12.2010 15:18 - tisková zpráva


Extreme racing team vyráží s podporou Offroadsportu CZ aneb „Marodi na Dakaru“!

Extreme racing team vyráží na Dakar do Jižní Ameriky ve složení Zdeněk Sládek – Míla Janáček poněkud „hendikepován“.  Zdeněk Sládek vyráží po velmi krátké rekonvalescenci, když byl na začátku října operován s vyhřezlou plotýnkou a Míla Janáček naopak operaci kolene odložil, aby svůj start na nejnáročnější rallye světa nemusel odvolat kvůli rehabilitaci po ní. No bude to veselé!

Potřetí se pojede slavný Dakar v Jižní Americe, ale jeho trať bude ze 70% zcela odlišná. Organizátoři slibují závodníkům peklo na zemi. Tuto výzvu přijal i Zdeněk Sládek a jeho kolega Pavel Sukop, když se na začátku roku rozhodli do zrádné divočiny Argentiny a Chile vydat. Plán byl původně se dvěma identickými vozy, ale díky časové náročnosti to nakonec bude jedno terénní auto a jeden závodní kamión. Zdeněk Sládek usedne s Mílou Janáčkem do zbrusu nového Hummeru H3 EVO „Dakar“, zatímco Pavel Sukop jim bude krýt spolu s Robertem Randýskem záda v kamiónu MAN 4x4.

„Startu na rallye Dakar 2011 jsem podřídil tento rok úplně všechno. Nejen, že jsem se začal průběžně účastnit závodů cross country rallye v Polsku, Maďarsku či v Čechách, ale také jsem musel začít shánět potřebné peníze, kterých na Dakar není nikdy dost. Zvláště pak při prvním startu, když si ještě pořizujete novou techniku a zajišťujete potřebnou asistenci a podporu. No co Vám budu povídat, letos jsem se opravdu během roku moc nenudil!“ dodává, teď již s úsměvem Zdeněk Sládek a pokračuje: „… a v nejlepším mi do toho přišly ty problémy se zády. Pravidelné natřásání při závodech pravděpodobně uvolnilo nějaký úlomek z mého starého úrazu a už jsem jel do nemocnice. Naštěstí jsem se po operaci hojil až zázračně rychle a můj lékař mi start v listopadu definitivně povolil“.

„Jinak ze závodu cítím myslím zdravý respekt, mám sice najeto v pouštích Afriky při expedicích do Libye, Tunisu či Egypta mnoho kilometrů, ale poušť Vám nic nedaruje a vždy Vás umí něčím novým překvapit. Zvláště pak Atacama, která patří mezi ta nejzrádnější, nejsušší místa na Světě a písek na ní je jemný jako mouka nebo spíše barvou připomínající cement! Tady si nemůžete být ničím jisti, ale proto jsem se při svém startu obklopil profesionály. Od techniky počínaje, když jsem si nechal auto postavit od těch nejpovolanějších nejen u nás, ale prakticky v celé Evropě. Nového Hummera H3 EVO „Dakar“(Kat. T1) totiž postavili v dílnách Offroadsportu CZ a stejně tak bude Mirek Zapletal zodpovědný za servis tohoto vozu na Dakaru. Ano! Další „marod“ do party. Poté co si zlomil při posledním Dakaru nějaké ty obratle a celý rok rehabilitoval, bude Mirek Zapletal sedět v asistenčním kamiónu Volvo 6x6 (kat. T5). Abych vše pojistil co nejvíce, využil jsem i podpory závodního kamiónu MAN 4x4 (kat. T4), který nám bude krýt záda. V neposlední řadě se mi podařilo přesvědčit k účasti i zkušeného dakarského navigátora Mílu Janáčka, takže jak vidíte, opravdu jsem se snažil pro úspěch udělat maximum“. J

„Mám sice zkušenosti ze závodů na okruzích, ale po pravdě řečeno, když šel Zdeněk na operaci se zády a byla tu možnost ,či spíše pravděpodobnost sednout do závodního auta pro rallye Dakar, trochu jsem se zalekl. Bez výraznějších zkušeností z terénu by to byl asi velký hazard, a proto jsem byl velice potěšen, když se Zdeněk zvládl takto rychle zrehabilitovat. Není to sice úplně na 100%, ale věřím, že jej to v závodě nebude omezovat. Já využil nabídky od zkušeného Roberta Randýska jet s ním v závodním kamiónu MAN 4x4.“ Řekl na dotaz své „role“ na Dakaru druhý člen Extreme Racing Teamu Pavel Sukop.

„Po pravdě jsem hodně svou další účast na Dakaru zvažoval i přesto, že mě určitě nabídka od Zdeňka Sládka potěšila“. V létě jsem si zranil koleno a i přes rehabilitace a posilování jsem jej nedal do úplného pořádku. Po magnetické rezonanci v listopadu jsem se dozvěděl, že mám prasklý křížový vaz a odštípnutý meniskus a po takové dvojité operaci potřebujete na rekonvalescenci asi tři měsíce. Operaci jsem tedy odložil na únor a budu věřit, že nebudeme často zapadat a nebudu muset přes den z auta vůbec vylézat ven!“ prozradil Míla Janáček, který jezdil dlouhá léta s Mirkem Zapletalem jako navigátor a absolvoval s ním i poslední „africký“ Dakar v roce 2007. Ten poslední 32. ročník zase seděl v závodní Tatře s Markem Spáčilem a tak se nyní opět vrací, po krátké návštěvě u závodních kamiónů, do kokpitu terénního auta. K technice dodává: “Auto jsem měl možnost vyzkoušet v červnu v Albánii při místní náročné týdenní rallye, které jsme se spolu se Zdeňkem Pořízkem zúčastnili v rámci testů prvního exempláře tohoto speciálu. Podmínky a teploty zde byly tenkrát velmi náročné a tak věřím, že i naše poznatky odtud přinesly vylepšení, která se plně realizovala u druhé verze H3 EVO se kterou nyní budeme startovat v Buenos Aires“.

Ke svému druhému startu v roli pilota závodního kamiónu se vyjádřil i Robert Randýsek: „ Určitě jsem velmi rád, že se do Argentiny vracím opět v roli závodního pilota. Je jasné, že náš MAN 4x4 je určen k rychlé asistenci, tedy snažit se podporovat Zdeňka s Mílou v Hummeru a přiložit ruku k dílu, kdyby byly nějaké problémy, ale i tak jedete závod a snažíte se o co nejlepší výsledek. Loňský Dakar jsem strávil v doprovodném Volvu, a pokud jednou jedete závod přímo po trati, tak přeci jen se do asistenčního kamiónu vracíte nerad“ a dodává: „vůbec Mirkovi Zapletalovi nezávidím a upřímně si myslím, že ho budou hodně svrbět ruce až bude pobíhat po depu“.

I přes „drobné“ zdravotní problémy věří celý tým v úspěch a bude Vás během závodu informovat na svých stránkách www.extremeracingteam.cz  a www.offroadsport.cz  nebo na svých fanouškovských stránkách na Facebooku.

Praha, La Casa Argentina 22. 12. 2010

 

PR

Neprošlo jazykovou korekturou


 
 
Fotogalerie:   Extreme racing team vyráží na Dakar 2011 s H3 EVO

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose