www.car.cz
 

Na Laskawiecově čtyřkolce se makalo až do rána
     6.1.2011 06:17 - Pavel Jelínek


Mechanici KM Racingu pracovali na Laskawiecově čtyřkolce až do rána

Konvoj Rallye Dakar se dnes přesouvá z Argentiny do Chile. Soutěžní posádky se musely připravit nejen na stoupání do průsmyku Paso de Jama, ale i na mráz. Není divu, ve výšce 4800 metrů nad mořem měl být teploměr maximálně na nule. Proti žhavým argentinským dnům docela změna...

Z interního života stáje KM Racing je nejpodstatnější informaci skutečnost, že se dnes ráno podařilo opravit quad Lukasze Laskawiece a mladý Polák tak mohl odstartovat do čtvrté etapy. Mechanici pracovali na závadách celou noc a jen díky tomu jede stáj nejtěžší maratónskou soutěž dál v kompletním složením.

„Lukasz přijel do bivaku s notně poškozenou přední částí čtyřkolky včetně elektriky a navigace. Zadní část rámu byla po jednom z karambolů přelomená, takže kluci museli vyrobit novou. Klobouk dolů, skončili půl hodinky před Lukaszovým startem,“ referoval o noční směně manažer Martin Pabiška.

O smazání zhruba hodinového manka kamionu Liaz  ze třetí etapy nakonec KM Racing s vedením Rallye Dakar nejednal. Při pozdější komunikaci s posádkou vyšlo najevo, že u nehody tatry nestála tak dlouho. „Vlasta Vildman u tatrováků zastavil, ale nebyli tam moc platní, tak za několik minut pokračovali. Tu ztrátu nabrali tím, že zapadli po jednom výjezdu z řečiště,“ uvedl manažer na pravou míru původní letmou informaci.

Zraněný Jarda Lamač čeká na převoz a operaci

Následky nehody jsou docela vážné. Martin Kolomý a Jaroslav Lamač leží se zraněnými obratli v nemocnici ve městě Salta, kam je v úterý dopravil vrtulník. Zatímco prvně jmenovaný řidič tatry je s jedním prasklým obratlem relativně v pořádku a zůstává v nemocnici na pozorování, je navigátorův stav vážnější. Dakarský veterán má rozdrcené dva obratle a musí se podrobit operaci páteře. Třetí člen posádky David Kilián je zdravotně fit a kupodivu nepoškozený vůz bez problémů dovezl do cíle v San Salvador de Jujuy.

„V Martinově případě řešíme převoz domů, ale u Jardy je to horší. Na chirurgický zákrok tady nemají operatéra, který by to zvládl. Proto se snažíme zajistit jeho převoz do Buenos Aires, což je asi 1300 kilometrů,“ sdělil ČTK stájový kolega zraněných Marek Spáčil, který havaroval o den dřív a jeho tatra v pouštní soutěži rovněž nepokračuje. Zlá chvíle pro Kolomého posádku přišla na jednom nerovném úseku. „Bylo tam několik hrbů, které přeskákali, ale dopad asi nebyl takový, jaký měl být,“ snažil se Spáčil najít příčiny těžkých úrazů. Podle posledních zpráv ze Salty bude Lamač operován v místní nemocnici.

Problémy s obratli, i když ne tak vážné, má i Míla Janáček, který se zranil při havárii hummeru Zdeňka Sládka. Lékařská prohlídka odhalila tři naražené obratle. Janáčka čeká cesta domů, kde půjde na důkladné vyšetření. Kamion MAN, který fungoval pro hummer jako ostrá asistence, dostal za časovou ztrátu způsobenou pomocí při nehodě penalizaci. Bez ohledu na to ale posádka Robert Randýsek, Roman Šiška, Aleš Skříček pokračuje a je vedla Vlasty Vildmana a Aleše Lopraise třetím ryze českým zástupcem v soutěži kamionů.

 

http://www.kmracing.cz


 
 
Fotogalerie:   KM Racing a sekce moto v akci v úvodu Dakaru 2011, foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose