www.car.cz
 

Motorkář Jan Veselý opět dojel až do cíle Dakaru !
     16.1.2011 23:14 - tisková zpráva


Jan Veselý to dokázal!

Motorkář Jan Veselý startující v barvách Czech Dakar Teamu dokázal úspěšně dokončit i svůj druhý start na nejtěžší rallye na světě. Poslední třináctá etapa z Cordoby do Buenos Aires nabídla 181 kilometrů dlouhou speciálku a nekonečných 645 kilometrů spojovací etapy. Veselý zajel v poslední etapě sedmačtyřicátý čas, když zaostal o pouhých 17:45 minuty za jejím vítězem Fransem Verhoevenem.

"Dnes se dalo mnohem více ztratit než získat," komentoval krátce po příjezdu do cíle Jan Veselý. "Jsem opravdu šťastný, že se mi i napodruhé podařilo dojet až do cíle. Mnozí to štěstí bohužel neměli. Dakar je každým rokem náročnější a letošní ročník byl v mnoha ohledech extrémní."

Po 9.500 kilometrech dakarské rallye, z nichž činilo 5.000 kilometrů délku rychlostních zkoušek, figuruje Veselý startující s jágrovským číslem osmašedesát na celkovém dvaašedesátém místě celkového pořadí. Celkový závodní čas českého motorkáře reprezentuje hodnota 076:51:37. Vítěz závodu Marc Coma byl v průběhu celého Dakaru rychlejší o 25:26:37.

"Letošní Dakar se v naší kategorii nesl od začátku ve znamení souboje Marca Comy a Cyrila Desprese," hodnotí průběh rallye Veselý. "Nikdo jiný v podstatě neměl šanci a nakonec ve prospěch Comy rozhodlo 15 minut. Třetí v pořadí Helder Rodrigues zaostal za Comou o téměř dvě hodiny. Desátý polák Czachor ztrácel již téměř pět hodin. To jen potvrzuje, jak moc byl letošní Dakar obtížný."

V průběhu třinácti etap Jana Veselého naštěstí nepostihl tak vážný a bolestivý pád, jako při závodní premiéře v sezóně 2010, nicméně i tak, ostatně jako všichni motorkáři, bezpočtukrát upadl: "Hokejovou terminologií řečeno jsem se snažil vycházet ze zabezpečené obrany. Měl jsem k dispozici dobrou motorku a snažil jsem se jet na pro mě rozumné hranici rizika. Vždycky se dá jet rychleji, ale Dakar je v tomto ohledu nekompromisní. Během celé soutěže jsem viděl několik dramatických pádů tak říkajíc v přímém přenosu a to si pak člověk rozmyslí nějakou bezhlavou jízdu. Padat na Dakaru je naprosto normální, řízené vystoupení z motorky je nejbezpečnějším způsobem jak pokračovat dál."

Dvě účasti, dvojí dojetí do cíle, to je pro Honzu Veselého stoprocentní bilance úspěšnosti. Můžeme čekat, že se Veselý vrátí na Dakar i do třetice všeho dobrého? "To je v tomto okamžiku předčasná otázka. Jsem rád, že se mi to podařilo, ale zatím jsem nepřemýšlel o tom, co bude. Raději si nechám jistý odstup, než bych dělal nějaké unáhlené rozhodnutí. "

Na závěr skromný a sympatický motorkář poděkoval všem, kteří se na jeho úspěchu podíleli. "Nechci na nikoho zapomenout, ale chtěl bych poděkovat všem partnerům, rodině a Czech Dakar Teamu za to, že jsem tady letos mohl být a dojet až do cíle. Je to fantastický pocit. Speciální pozdrav posílám své dceři Natálce. Děkuji."

Oficiální webové stránky týmu: http://www.czechdakar.cz/  
Zdroj bleskových zpráv - www.twitter.com/czechdakar
Facebook skupina: http://www.facebook.com/group.php?gid=147641458166


PR

Pozor: Soutěž o vstupenky na únorový FMX v Brně zde


 
 
Fotogalerie:   Dakar 2011 a český tým KM Racing- průběh závodu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose