www.car.cz
 

Český tým slaví ve světovém finále v Malajsii dvojitý triumf
     20.9.2011 13:21 - tisková zpráva


Cyber Express slaví v Malajsii dvojitý triumf

Nervózní start druhého dne světového finále projektu Formule 1 ve školách v podání českého týmu Cyber Express vystřídala euforie! Grafik Igor Ollé byl nejlepší při závodě v reakčním čase, formule týmu studentů z Gymnázia v Hradci Králové navíc prolétla pětadvacetimetrovou dráhu v nejrychlejším čase, a tak si Východočeši připsali hned dva triumfy!

Ve dnech 19. až 21. září 2011 se v Kuala Lumpur koná světové finále středoškolské vzdělávací soutěže Formule 1 ve školách. Česká republika má mezi dvaadvaceti týmy z šestnácti zemí své zastoupení v podobě týmu Cyber Express složeného ze studentů gymnázia J. K. Tyla z Hradce Králové.

„Byl jsem strašně nervózní. A pak zase překvapený. Výsledný čas je absolutní fantazie,“ přiznal bezprostředně po závodě v reakčním čase Igor Ollé. Jeho famózní postřeh vyšperkoval úterní den, který se nevyvíjel v českém podání zcela ideálně.

Ranní obhajoba technických parametrů formule týmu Cyber Express se neobešla úplně bez zádrhelů. Problém byl především s rozměry. „Na základě přeměřování ještě doma jsme mysleli, že k porušení pravidel z naší strany při délce formule nedošlo. Ale kritickou délku modelu jsme nakonec nepřekročili jen o setiny,“ vyprávěl Jiří Provázek, manžer Cyber Express.

„Pravidla se změnila měsíc před soutěží, což nám trošku ublížilo. A přímo tady v Kuala Lumpur zase pomohl fakt, že rozhodčí nemohli naše autíčko přeměřit zcela detailně na setiny. Měli jsme velikou kliku,“ přiznal Ondřej Králík, designér autíčka Cyber Express.

Problémů se však při přeměřování formule vyskytlo více. „Komisaři nám vytkli i výšku vozu nad tratí, u jedné ze dvou soutěžních formulí navíc nesedí všechna čtyři kolečka precizně na dráze. Ale prostě jsme do závodu šli s vědomím, že auto je postavené na minimální světlost nad dráhou,“ připustil Ondřej Králík. Poslední penalizace pro studenty z Hradce Králové se týkala problému s barvou ve slotu na bombičku. „Marně jsme se snažili argumentovat, že jde o prach a nečistoty,“ líčil s úsměvem Jiří Provázek.

Nicméně i členům technické komise se růžovočerná formule Cyber Express zamlouvala. „Chválili hlavně celkový vzhled a řešení zadní části modelu,“ popisoval Jiří Králík. „Určitě nám porota strhne nějaké body. Ale nešlo o klíčová pravidla technické specifikace, naše šance na vítězství nejsou nijak ohroženy,“ uklidňoval manažer týmu.

Ještě před obědem přišla na řadu prověrka porotců v podobě kontroly prezentačního boxu. A nálada v boxu českého týmu, který zápolí v Kuala Lumpur o trofej Bernieho Ecclestona v konkurenci dalších jednadvaceti týmů z patnácti zemí, vzrůstala.


„S ohledem na rozpočet vyzdvihli naši grafiku. Také ochutnali naši čokoládu a moc si ji pochvalovali,“ culil se Dominik Žitný, zástupce manažera. „Porotci se probírali naším portfoliem. Chválili reklamní předměty a vyzdvihli, že jsme se při jejich výrobě zaměřili na mladou generaci,“ usmíval se spokojeně Dominik Žitný. Komisaře už rovněž s blížícím se startem závodu v reakčním čase zajímalo, koho český tým nominoval. „Vysvětlil jsem jim, že jsem hrál fotbal jako brankář a teď se věnuji softbalu v týmu Falcons Hradce Králové, tudíž mám vypracovaný postřeh, a tak budu závodit já. Zdůvodnění je dost pobavilo,“ smál se designér Ondřej Králík.

Po obědě u bazénu a kratičkém odpočinku následoval trénink reakčních časů. Grafik Igor Ollé dosáhl času 0,131, Ondřej Králík zastavil časomíru na údaji 0,146 vteřiny. I proto se Cyber Express rozhodl změnit nominaci a k dráze se postavil Igor Ollé. „Doma byl můj nejlepší čas o osm tisícin horší. Snad vše stejně dobře klapne v závodě,“ říkal zástupce východočeského týmu.

U dráhy se odehrávalo velké drama. Úvodní start nevyšel podle představ. První reakční čas 0,191 vteřiny byl zklamáním. Už druhý pokus přinesl ale zásadní zlepšení: formule Cyber Express prolétla cílem za 1,266 vteřiny (0,170), a tak se český tým vyšvihl na průběžné třetí místo. V brzdné dráze se však formuli ulomilo zadní přítlačné křídlo, a tak museli studenti z gymnázia J. K. Tyla sáhnout k opravě.

Třetí čas nebyl nijak pronikavý z hlediska rychlosti reakce ani celkového času na dráze. Ale to nejlepší mělo teprve přijít. Při posledním pokusu prokázal Igor Ollé znamenitý postřeh a časem 0,137 dosáhl nejlepšího výsledku dne. Formule Cyber Express navíc prolétla dráhu za 1,239 vteřiny. I v tomto případě šlo o nejlepší výsledek, a tak český tým mohl slavit dvě vítězství.

„Byli jsme domluvení, že absolvuji dva pokusy. A když se mi nebude dařit, na třetí a čtvrtý start mě vystřídá Ondra Králík. Ale protože druhá reakce byla z mojí strany výborná, chtěl jsem pokračovat. Následně jsem sice předvedl špatný výkon, jenže Ondra musel pro náhradní přítlačné křídlo, a tak jsem zůstal u startovacího zařízení já,“ přiznával Igor Ollé, že v rozhodující okamžik už vůbec neměl u dráhy být.

„Pořád jsem si říkal, že to zlomím a dosáhnu rychlého času. Ani po druhém pokusu jsem nebyl úplně spokojený. Věděl jsem, že mohu být rychlejší. Ale výsledný čas mě překvapil,“ vyprávěl Igor Ollé, který bravurně ustál tlak.

S náležitým sebevědomím tak Východočeši vstoupí do středečního knock-out závodu, který je posledním dílkem skládačky v boji o absolutní vítězství. Soupeřem v prvním kole jim bude Trident Racing, tým složený ze studentů Austrálie a Singapuru.


Výsledky závodu v reakčním čase: 1. Cyber Expres (Česká republika) 1,239 vteřiny, 2. Penta Gliders (Austrálie) 1,245, 3. C Force (Skotsko) 1,263.

Nejrychlejší reakce: Igor Ollé - Česká republia/Cyber Express team - 0,137 vteřiny.



Sledujte průběh světového finále Formule 1 ve školách na Facebooku!







Milan Bydžovský
PR/Media Manager

BPA


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose