www.car.cz
 

Závod Brno Soběšice 2011 zve na sobotu
     21.9.2011 12:08 - tisková zpráva


Brno–Soběšice 2011
Jízda do vrchu a výstava historických vozidel
 
 
V sobotu 24. září se v areálu Ústavu sociální péče pro tělesně postiženou mládež Kociánka sejdou příznivci historických vozidel vyrobených do roku 1939 k pravidelné jízdě do vrchu Brno–Soběšice. Připomenou si tak slavné počátky motoristických závodů na jihu Moravy, kterých se ve dvacátých letech minulého století účastnili přední světoví jezdci včetně například našich manželů Junkových.
 
První závod na silnici do Soběšic uspořádal Československý Autoklub pro Moravu a Slezsko již v roce 1924. Po několika velmi úspěšných ročnících však v té době již mezinárodní závod do vrchu musel ustoupit mnohem atraktivnějšímu Masarykovu okruhu.
 
Tradici závodu do vrchu obnovil brněnský Veteran Automoto Club v devadesátých letech. Postupně z něj vytvořil jednu z nejprestižnějších veteránských akcí v České republice s výjimečnou atmosférou, kterou mnozí sběratelé považují za nejvhodnější k předvedení nově získaného nebo čerstvě renovovaného historického vozidla. A diváci jakoby se stále drželi doporučení, která do programu závodu napsal Ing. Ženatý již v roce 1925: „Udělejte si ze závodního dopoledne opravdu svátek. Mluvte se sousedem, žertujte a přijměte žerty. Půjde-li kolem prodavač s cukrovím, kupte si pár kousků. Zabafejte si z lulky, nebo si zapalte cigáro. Kupte si trunk nebo kávu, nebo cokoliv vám nabídnou ku koupi. Neskrblete v den závodů, udělejte si z něho opravdu pěkný, bezstarostný den. Mějte zkrátka, jak tomu Američané říkají – »a fine time«.“
 
Letos budou mít diváci možnost prohlédnout si zblízka téměř tři stovky historických vozidel. Nikde jinde se ke startu nepostaví 12 automobilů značky Z, které se před válkou vyráběly v brněnské Zbrojovce. Unikátní je také počet 23 startujících motocyklů značky Ariel či 17 startujících motocyklů značky BSA. Svou premiéru zde bude mít nově renovovaný čtyřválcový motocykl FN M50 z roku 1924 pana Libora Marčíka a po dlouhé době bude opět slyšet zvuk závodního motocyklu Douglas SW5 z roku 1928 pana Jiřího Hořice.
 
Na startu se objeví i slavné automobily Bugatti, Lagonda, Mercedes-Benz či Rolls-Royce. Pan Robert Kudela přiveze Rolls-Royce Phantom I z roku 1929, který letos v červnu získal prestižní ocenění na soutěži elegance v domovské Anglii a navíc získal cenu za nejlepší renovaci.
 
Nejstarším automobilem bude unikátní vůz Woods-Stanley vyrobený roku 1916. Pokroková konstrukce firmy Woods zahrnovala hybridní pohon obstarávaný spalovacím motorem v kombinaci s elektromotorem. Původní majitel však tuto kombinaci shledal jako velmi nespolehlivou, a proto vůz v roce 1920 modernizoval přestavbou na parní pohon. Použil parní stroj firmy Stanley, která ho montovala do svých parních automobilů typ 735.
 
Registrace účastníků a přejímka vozidel v areálu ústavu Kociánka v Brně – Králově Poli začne v 7.30 hod. Prvního jezdce odstartuje v 11 hodin primátor města Brna pan Roman Onderka, který nad celou akcí převzal záštitu. Po čtvrté hodině odpolední se budou předávat ceny a v 17.00 bude program letošní jízdy do vrchu ukončen.
 
Jiří Mewald
PR manager
 
Atelier Kupka s.r.o.
motoristická agentura
Hvězdová 13, 602 00 Brno, tel.: 545 242 605
http://www.veteranbrno.cz/sobesice/sobesice.html
 

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose