www.car.cz
 

Cestářské rodeo opět tento pátek na okruhu v Brně
     19.10.2011 09:15 - tisková zpráva


Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje uspořádá
v pátek 21.10.2011 od 9:30 hodin
v areálu Masarykova okruhu v Brně
propagační akci „V.ročník Cestářského rodea SÚS JMK“.
 

Řidiči autosypačů si zasoutěží na pátém ročníku  jízdy zručnosti s nákladním automobilem s předsazenou sněhovou radlicí. Jízda zručnosti zahrnuje slalom vozidla na vytyčené trase včetně přesnosti zastavení či ovládání specielní sněhové radlice. Pravidla soutěže vycházejí z mezinárodních zkušeností. Obdobné soutěže jsou organizovány v USA, Islandu a od roku 2005 i na Slovensku. V české republice tuto akci poprvé uspořádala SÚS JMK v roce 2007.

V jízdě zručnosti se představí profesionální řidiči ze všech 17 cestmistrovství SÚS JMK. Konkurenci jim bude tvořit řidič Brněnských komunikací, vítěz Cestářského rodea Slovenské republiky 2011 a vítěz obdobné akce z kraje Vysočina. 

 
Vítěz „Cestářského rodea 2011“ se stejně jako v předcházejících třech letech zúčastní akce Dny Slovenských cestárou, na kterém, jak doufáme, zamíchá pořadím mezi nejlepšími řidiči z celého Slovenska. 
 
Cílem akce je popularizovat práci silničářů při zimní údržbě silnic. Samozřejmě, že nelze simulovat zimní podmínky, kdy vozidlo jede po zledovatělé či zasněžené vozovce.         
Cestářské rodeo je jednou z mála možností, jak alespoň částečně připravit řidiče silničáře v předstihu na zimní podmínky. V zimě do vozidel autosypačů usedají v důsledku nutné směnnosti i řidiči, kteří v průběhu stavební sezóny obsluhují zcela jiné mechanismy silniční údržby. Získat opětovnou zručnost pro první zásahy je zejména pro ně obtížné a vyžaduje alespoň základní přípravu.
 
Málokterý motorista si uvědomuje, jak obtížná je často v zimních podmínkách situace řidiče posypového vozu. Autosypač, jehož hmotnost dosahuje téměř 25 tun, je v podstatě pouze upravený nákladní automobil, který je vybaven sněhovou radlicí, sypací nástavbou a převážně rozmetadlem posypu umístěným až za vozidlem. Na zledovatělé či zasněžené silnici je tedy řidič autosypače ve stejné situaci, jako kterýkoliv jiný řidič nákladního auta.
 
Na rozdíl od něho však nemůže zastavit a čekat až se sjízdnost zlepší. Musí se dokázat vyrovnat se zhoršenou sjízdností a přitom posypem či plužením neohrozit ostatní účastníky silničního provozu.
 
Akce „Cestářské rodeo SÚS JMK“ bude provázena malou výstavou komunální techniky.
 

 

Ing.Jan Zouhar

ředitel SÚS JMK
 
 
ilustrační foto z Mas. okruhu
 

 
 
Fotogalerie:   Cardion AB Grand Prix České Republiky 2011 - Brno - Zákulisí a atmosféra

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose