www.car.cz
 

Desátá etapa bohužel už bez Aleše Lopraise
     11.1.2012 10:42 - tisková zpráva


Rallye Dakar se do desáté etapy rozjela už bez Aleše…

Nejbližší soupeři šokováni těžkou havárií tatrovácké posádky. Přinášíme fotografie z místa nehody.

Bohužel i nehody patří k automobilovým závodům. Aleš Loprais, který se v průběhu posledních let dokázal propracovat do absolutní světové kamionové špičky, dobře vycítil nový trend v dálkových soutěžích. Z původních vytrvalostních maratónů, v nichž exceloval jeho strýc Karel, se vlivem rostoucí konkurence a specializace stal čtrnáctietapový závod sestávající se ze sprintů v maximálním nasazení. Jezdeckým naturelem se zařadil vedle pilotů kamazů, ale i Gerarda de Rooye, Mikiho Biasiona nebo Hanse Staceyho. Celý rok usilovně testoval a se svým týmem vyvíjel nový kamion Tatra Jamal, který znamenal novou etapu v jeho závodění a který všichni soupeři, včetně těch největších, závistivě obdivovali.


Gerard de Rooy, vedoucí závodník kategorie kamionů, k tomu řekl: "Této události je mi velice líto. Sám jsem v minulosti několik havárií zžil, dokonce z prvního místa, a vím, jak je to nepříjemné. Před dvěma lety jsem měl těžkou havárii naSilk Way Rally, zlomil jsem si záda a Aleš byl prvním, kdo umě zastavil a pomáhal mi do vrtulníku. Jsme kamarádi a velmi ho repektuji. Jeli jsme od první etapy mezi sebou úžasný souboj, který gradoval a byl to skvělý závod. Jen je mi líto, že tento souboj skončil právě takhle."

Přidal se i Alešův kamarád Artur Ardavičus, jezdec soukromého Kamazu, nyní třetí v celkovém hodnocení. "S Alešem se známe ze společného závodění na Silk Way i z loňského Dakaru. Dokonce jsme se zúčastnili společného soustředění v dunách v Dubaji, abychom byli na jízdu v písku co nejlépe připraveni, a byl jsem rád, že jsme oba dokazovali, že připraveni jsskutečně dobře jsme. Ten souboj na čele měl ohromný náboj a jsem velmi smutný, že jej Alešova posádka nemůže dokončit. Je mi smutno, ty kluky znám a na Moravě jsem je letos na podzim navštívil, byl jsm i na dílnách a viděl stavbu Alešova kamionu, který byl jedním ze dvou nejlepších strojů tady, mohl ten závod určitě vyhrát. Bez Aleše to bude nuda. Snad se brzy uzdraví."

Co dodat… Děkujeme všem za podporu a snad se kluci vrátí brzy domů a dají se do pořádku. Jména Loprais, Tatra a Dakar k sobě musejí patřit dál.

Jiří Vintr

další foto zde


 
 
Fotogalerie:   Testy Loprais týmu před Dakarem 2012

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose