www.car.cz
 

Mostecká olruhová neděle
     11.8.2012 23:40 - Pavel Jelínek


Mostecká neděle kopírovala sobotu – přinesla dramatické a poutavé závody
5. srpna 2012

Hrozba bouřek a dešťů se dnes v Mostě nenaplnila, takže letní počasí přilákalo velké množství diváků a zároveň přineslo klid závodníkům. Ovšem byl to klid jen zdánlivý. Na severočeském autodromu se totiž od rána do podvečera tvrdě bojovalo.

Po ranních zahřívacích trénincích se areál rozdrnčel zvukem historických cestovních a formulových aut. Mezi „plecháči“ série ADAC Tourenwagen Historic Cup HAIGO rachotily staré Lady, polské Maluchy, také jeden Trabant… Zkrátka záležitost pro pamětníky. Ovšem jakkoli jde o starší auta i piloty, bojovalo se zostra. Stejně jako včera. Deset kol nejlépe zvládl Němec Dieter Hoffmann s Ladou Samarou.

Druhý závod stejného šampionátu patřil formulím Easter a Mondial. Jakkoli jde o monoposty převážně z 80. Let, fanoušci si pohled na ně užívali. Hlavně nad retardérem. Nejen pro četná předjíždění a smyky, ale také byli svědky začínajícího požáru Estonie 21 Němce Dietera–Jense Maika. Mimochodem tato Estonia ve své době vyvolala velký rozruch, protože její konstruktéři se inspirovali Colinem Chapmanem a jeho Lotusy F1.

European R – Cup , čili mistrovství malých sportovních prototypů Radical, dozrál. Sobotní i dnešní jízda pilotů mnoha zemí to jen potvrdila. Těsné souboje i strkanice, spidery často překrásně zbarvené, skutečná pastva pro oči. Dnes se radoval nejvíce Brit James Abbott. Včera dlouho vedl, ale nakonec těsně prohrál s českým tandemem Josef Koller, Ondřej Navrátil, dnes si úspěch nechal pro sebe.

jediným slabším závodem dne byl Sprint Divize 4 do 2000 ccm. Startovalo totiž jen osm aut. Zato další Sprint „déčtyřky“ nad dva litry byl lahůdkovým zbožím. Speciály DTM a Grand Turismo byly nejpoutavější technikou víkendu a s řadou velmi rychlých jezdců si zasloužily potlesk diváků. Celkově zvítězil Tomáš Kostka s Audi A4 DTM týmu BRT, druhý dojel jeho stájový druh Michal Matějovský. Třetí byl nejlepší cizinec, Polák Max Stanco s Ferrari 430 GT3.
Zlato v hodnocení do 3500 ccm zopakoval po páteční výhře Martin Matzke s neuvěřitelně upraveným BMW M3 Teamu Purum Sport. Vedle suverénní výhry skončil absolutně šestý.

Formulové bitvy Divize 3 a 2 a stejně jako v sobotu světu ukázaly, že Česko má dva nové výjimečné talenty na scéně monopostů. Ve slabší „détrojce“ exceloval Petr Fulín mladší z Plasů, když dojel druhý a v D2 zazářila pražská pilotka Gabriela Jílková. S formulí Renault 2.0 připravenou týmem Josefa Křenka byla celkově šestá, ovládla svou kategorii a nechala za sebou všechny zbylé formule Renault i několik formulí 3.

„O jejím talentu není pochyb. Jela skutečně výborně,“ řekl na adresu sedmnáctileté „závodničky“ Václav Lím, dřívější legendární československý pilot formule Easter.

Výsledky všech závodů najdete v sekci výsledky.
 

 

Martin Straka


 
 
Fotogalerie:   Srpnové okruhové závody v Mostě 2012

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose