www.car.cz
 

V rakouském Freistadtu i dva mistři světa - M. Stohl a Blomqvist
     15.12.2004 18:07 - tisková zpráva


Skupina N ve Freistadtu, dva mistři světa na startu, M. Stohl – Blomqvist

 

Mistra Zellhofera honí Rosenberger, Gassner, Stengg a Cserhalmi

K tomu junioři Red Bull Aigner a Müller, jakož i Haneder, Wittmann a Lippitsch

 

 

Ještě více napětí než ve skupině A by měly na 23. IQ-Jänner rallye 2005 přinést souboje ve skupině N. Zde se střetnou tři světy rallye. Heslo zní – místní matadoři z Mühlviertelu proti talentovaným juniorům a obě skupiny proti přivandrovalým hvězdám rallye v čele s dvěma mistry světa.

 

Jednomu mistrovi světa, konkrétně Stigu Blomqvistovi, je již 58 let. Největšího úspěchu dosáhl v roce 1984, kdy se svým Audi získal titul. Sympatický Švéd z Örebro vyhrál 11 závodů mistrovství světa a zúčastnil se v více než 100 závodů tohoto mistrovství. Letos v lednu byl čestným hostem IQ-Jänner rallye. Podnik ho nadchl a slíbil, že opět přijede.

 

Tento slib nyní plní a zúčastní se soutěže s Mitsubishi skupiny N. Že je stále ještě velmi rychlý, to dnes dokázal při Subaru-Super Stage ve Wr. Krieau, kde si zajistil celkové vítězství.

 

Druhý mistr světa se jmenuje Manfred Stohl. Tento Vídeňák je současným rakouským vývěsním štítem v mezinárodním rallyeovém sportu. Poté, co v roce 2000 získal titul mistra světa, stále se účastní závodů mistrovství světa. Jeho letošní sezóna byla ve znamení up’s and down. V mistrovství světa P-WRC to nešlo příliš dobře, přesto se mu podařilo na vozech WRC získat v Řecku a Anglii dokonce body do mistrovství světa. Do Mühlviertelu se už těší: „Přeji si pro tuto rallye hodně sněhu. Pro mne je tato účast ideální přípravou na sezónu.“

 

Nový rakouský mistr skupiny N, Martin Zellhofer (Mitsubishi), má s Mühlviertelem nevyřízený účet. Po velkolepé  jízdě v roce 2004 vypadl, ale na konci mistrovství již byl vpředu. Jeho protivníky tentokrát budou, vedle Stohla a Bomqvista, vítěz z loňského roku Kris Rosenberger, který se svým Subaru získal vítězství až na poslední zkoušce v Aisttalu. Také Slovák Tibor Cserhalmi, Němec Hermann Gassner, Ital Pierluigi Bergometti,  Willi Stengg ze Štýrska a Christian Lippitsch, který přešel do skupiny N. (všichni Mitsubishi).

 

  

Na špici mezi místními matadory z Mühlviertelu je Ernst Haneder, který tentokrát pojede s Danielou Weissengruberovou (dcerou organizátora) na sedadle spolujezdce. Haneder předvedl při poslední IQ-Jänner rallye pěkný výkon a vítězství ve skupině N mu uniklo jen kvůli tomu, že neměl dostatek dobrých pneumatik. Pozornost je třeba věnovat také oběma pilotům Subaru, Bernhardu Jahnovi a Karlu Schiefermüllerovi. U nich i u Hanedera se ukazuje, že vůči prvotřídním jezdeckým výkonům je možné při rallye využít také domácího prostředí. Nikdo z účastníků nezná povětrnostní poměry a silnice lépe než toto trio.

 

Toto Wolff nemá tak dobré postavení. Tento jezdec, který byl dosud velmi úspěšný na okruzích, byl v říjnu ve Waldviertelu podruhé velmi úspěšný na rallye. To vedlo tohoto Vídeňáka k tomu, že se opět postaví na start IQ-Jänner rallye s Mitsubishi skupiny N. I od něj se dá něco očekávat.

 

Velmi napínavé může být představení mladých jezdců skupiny N. Oba teprve 20-letí junioři Red Bull, Andreas Aigner a Quirin Müller, nejen ve Waldviertelu složili skutečnou zkoušku talentu, ale také během mnoha mezinárodních závodů v roce 2004 získali četné zkušeností a zručnost. Pro chráněnce Raimunda Baumschlagera a Armina Schwarze je to první zimní podnik v jejich rallyeové kariéře. Oba budou také v roce 2005 dále podporováni a zúčastní se i mistrovství světa.

 

Jejich měřítkem v Mühlviertelu bude určitě Franz Wittmann junior. Syn „Mr. Jänner-rallye“ bude pro Aignera a Müllera skutečným měřítkem. Wittmann junior převedl v roce 2004 vynikající výkon na IQ-Jänner rallye a teprve na konci byl kvůli vyjetí připraven o plody svého úspěchu. Také naposledy ve Waldviertelu mířil „Junior“ vzhůru a musel se nadějné pozice vzdát jen několik kilometrů před cílem.

 

PS: no a  to pořadatelé ještě zapomněli na mistra ČR Jana Kopeckého, který  rovněž přesedlal z WRC  do skupiny PV........


 
 
Fotogalerie:   Barum rally 2004 od Radka Rochelta

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose