www.car.cz
 

IQ Jänner rallye se sněhem= Baumschlager proti smečce WRC
     15.12.2004 18:20 - tisková zpráva


IQ Jänner rallye se sněhem, to znamená Baumschlager proti smečce WRC

 

Pech a spol. chtějí odvetu, stejně jako Harrach za svůj předčasný odchod

Celkové vítězství a  vítězství ve skupině A se Mühlviertelu s Mörtlem stane tvrdým bojem

 

 

Podstatným bodem všech spekulací bude samozřejmě počasí během IQ-Jänner rallye. Pokud do pátku, 7. ledna 2005, nenapadne sníh a vozovky zůstanou suché nebo budou jen vlhké, pak půjde celkové vítězství i vítězství ve skupině A s velkou pravděpodobností do Česka. Bude-li dost sněhu jako v letošním roce, pak je výsledek rallye opět otevřený a bude stejně dramatický jako v r. 2004.

 

Podíváme-li se do stoletého rolnického kalendáře, pak můžeme očekávat tuhou zimu a spolu s tím v Mühlviertelu i dostatek sněhu . Pak to bude opět boj mezi Rakušany s méně výkonnými vozy proti české armádě World Rallye Cars s větším výkonem.

 

Rakouskému mistrovi Raimundu Baumschlagerovi se v r.2004 podařilo díky působivému, bezchybnému výkonu dohnat deset World Rallye Cars a vyhrát 22. ročník IQ-Jänner rallye s náskokem téměř 1,15 minut. „Pro mne bylo toto vítězství se zcela nerovnocenným autem jedním z mých největších úspěchů a bylo také základem pro úspěšnou obhajobu titulu v roce 2004. Přesto nejsem favoritem rallye v příštím roce. Pokud bude dost sněhu, pokusím se loňské vítězství obhájit, jinak se soustředím na klasifikaci rakouského mistrovství, do kterého bude v r. 2005 v Mühlviertelu každý den hodnocen zvlášť. Zde bude zřejmě mít největším protivníkem Beppo Harrach,“ uvedl Baumschlager.

 

Beppo Harrach chce při IQ-Jänner rallye odčinit jediné: „V posledním ročníku jsem kvůli vyjetí neprošel přes první RZ. Tuto chybu teď chci napravit. Střetnutí s World Rallye Cars je zcela určitě speciální výzva, mým cílem v roce 2005 ale je, abych vyjel titul rakouského mistra. Proto se musím zaměřit na Baumschlagera.“

 

Velmi napínavé může být také vystoupení korutanského Achima Mörtla. Ještě není jisté, s jakým autem ve skupině A pojede: „Tato otázka se rozhodne až v posledním okamžiku. Jisté je, že v Mühlviertelu se nedám lacino, ostatně nechci Baumschlagerovi a Harrachovi v rakouském mistrovství přenechat pole bez boje.“

 

Z Čechů jsou jednoznačnými favority Jan Kopecký jakožto úřadující mistr (ale pozor, jede s enkovým lancerem!!) a vicemistr Václav Pech na Fordu WRC. V roce 2004 se umístili za Baumschlagerem na druhém a třetím místě a při svém prvním zimním nasazení WRC nasbírali mnoho zkušeností, které nyní mohou úspěšně využít. Také bratři Štěpán a Tomáš Vojtěchovi, oba na Peugeotu WRC, jsou schopni obsadit přední místa. Velmi zajímavé bude vystoupení Maďara Ference Kisse s vozem Hyundai WRC. Byl již dvakrát maďarským mistrem na Subaru a patří ve své vlasti mezi tři nejlepší jezdce. V Mühlviertelu by se mohl postarat o překvapení.

 

Vedle Baumschlagera, Harracha a Mörtla dojde z rakouského pohledu ve skupině A k dalšímu lítému boji. Mario Saibel a Johann Holzmüller (oba Mitsubishi), kteří spolu bojovali v rakouském mistrovství, budou mít v Mühlviertelu co do činění se skutečným místním matadorem, s Markusem Eggerem na  Gassnerově Mitsubishi. Zde nejde o možné celkové vítězství, ale o důležité mistrovské body při zahájení sezóny.

 

Podceňovat nelze také Andrease Waldherra s VW KitCar. Tento jezdec z Dolního Rakouska ponese v této skupině vlaku Porsche Austria Team pod novým vedením Petera Grubera.


 
 
Fotogalerie:   Finsko 2004 od Martina Viďourka, www.frozentime.cz

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose