www.car.cz
 

Václav Pech jun. před prvním letošním startem
     5.1.2005 23:36 - tisková zpráva


 Posádku EuroOil teamu ve složení Václav Pech jun. – Petr Uhel čeká letošní první start v automobilové soutěži. Přestože se jedná o první podnik domácího šampionátu, musela posádka z Plzně cestovat za letošní první soutěží do zahraničí.

 

Po dohodě představitelů Autoklubu ČR s jejich rakouskými kolegy se tak jako loni i letos uskuteční první podnik domácího mistrovství v rallye společně s první soutěží rakouského šampionátu. Hostitelem této společné zahajovací soutěže je autoklub v rakouském městě Freistadt. Brzký lednový termín a poměrně vysoká poloha lokality soutěže slibují, tak jako loni, že se bude závodit na sněhu.

 

„Během loňského ročníku, kdy jsme ve Freistadtu startovali poprvé, jsme si sněhu a ledu užili vrchovatě. Celá trať byla pod sněhem. Letos to vypadá, že podmínky na trati budou ještě složitější. Jsme již s Petrem v místě konání soutěže a máme za sebou první seznamovací jízdy s tratí. Ve Freistadtu se teploty drží nad nulou, a tak většina níže položených úseků rychlostních zkoušek je bez sněhu, povrch tvoří mokrý asfalt. Ovšem jiné rychlostní testy se pojedou po silnicích ve vyšších polohách. Od 500 metrů výš tady sněží na silnici se drží souvislá vrstva sněhu. V některých úsecích je sníh rozbředlý a trénující posádky vyjíždějí na trati koleje až na asfaltový podklad, ale v těch nejvyšších polohách a také v lesních úsecích je trať pod sněhem celá. Navíc aktuální předpověď počasí říká, že tyto povětrnostní podmínky pravděpodobně vydrží až do samotné soutěže,“ popisuje situaci ve Freistadtu Václav Pech jun. a pokračuje. „Již samotný trénink je velmi náročný, několikrát během dne jsme nuceni vracet se do Freistadtu a přezouvat pneumatiky na našem tréninkovém vozidle. Na některé rychlostky jsou optimální mokré pneu, někde je třeba nasadit sněhové pneumatiky a jinde, kde je souvislý sníh nejlépe funguje pneumatika s hroty. Během včerejšího tréninku jsme přezouvali asi pětkrát, takže se dá říci, že kromě najíždění si ještě utužujeme fyzičku.“

 

V loňském roce absolvovala posádka EuroOil teamu při svém startu ve Freistadtu svoji premiéru na soutěži, která se kompletně jela na sněhu. Konečné třetí místo v silné mezinárodní konkurenci bylo úspěchem. „Nastoupili jsme do rallye s nulovými zkušenostmi se závoděním na sněhu a to se samozřejmě projevilo během soutěže. Velmi obtížné bylo zvolit správné pneumatiky a při jejich výběru jsme udělali několikrát chybu. Úplně jinak se na sněhu musí přistupovat k volbě optimálního tempa a nasazení. Zde platí absolutně pravidlo, že na trati se nesmí chybovat. Protože když se dostanete mimo vyjetou silnici a skončíte ve sněhové závěji, můžete mluvit o štěstí, když se vám podaří dostat se zpět na trať. Udělali jsme loni řadu chyb včetně jednoho efektního kotoulu, kdy jsme zůstali v jednom místě ležet mimo trať na střeše. Naštěstí zde bylo dost diváků, kteří nás vrátili zpět na kola a tím pádem i do závodu. Letos již přeci jen je z čeho vycházet a jsem přesvědčen, že loňské chyby již opakovat nebudeme,“ dodává ještě Václav Pech jun.

 

23. IQ-Jänner-Rallye 2005 odstartuje v pátek 7. ledna v 8:00 před Veletržní halou ve Freistadtu, kde je umístěno centrum celé soutěže. Během pátku a soboty na jezdce čeká téměř 850 kilometrů trati s 20 rychlostními zkouškami o celkové délce 289 km. Na start se postaví rekordních 141 posádek z devíti zemí. Cíl je plánován na sobotu 8.1. v 17:00 opět ve Freistadtu.

 

 

Jaroslav Štauber

www.RallyeJournal.cz

  Tisková informace EuroOil teamu, Plzeň, 5.1.2005


 
 
Fotogalerie:   Rallye Admont (Rak.) od Günthera Sterlika

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose