www.car.cz
 

Vítězná premiéra Martina Prokopa i Ignisem na Jänner
     10.1.2005 14:28 - tisková zpráva


Jako drama se šťastným koncem lze charakterizovat vystoupení jihlavského týmu Jipocar Racing na úvodním podniku Mezinárodního mistrovství České republiky – rakouské Jänner Rally. Posádka Martin Prokop – Petr Gross se nakonec v cíli radovala z vítězství ve skupině A a třídě A6. Tomuto úspěchu však předcházelo mnoho bezesných nocí.

 

Před startem letošní sezony se Martin Prokop rozhodl pro změnu vozu, a tak se 23. prosince 2004 objevil v dílnách speciál Suzuki Ignis S1600. Práce na jeho finální podobě včetně vyřízení papírových formalit však vedení i mechaniky týmu téměř nepřetržitě zaměstnala, aby posádka Prokop – Gross vůbec mohla sjet ze startovní rampy rakouské soutěže. „Poslední dny před soutěží byly hodně hektické a s mechaniky jsme se v dílnách střídali téměř nepřetržitě. Vše se nakonec zdárně podařilo, i když havárie doprovodného kamiónu při cestě do Rakouska, nás hodně vystrašila. Naštěstí se vozu nic nestalo, jediným handicapem bylo, že jsem se s vozem před startem téměř nesvezl,“ popisuje krušné chvíle Martin Prokop.

 

Situace s přípravou vozu zasáhla i do tréninku nově sestavené dvojice Prokop – Gross. Oba členové posádky nechyběli při přípravě vozu, což se podepsalo na jejich fyzické kondici. „Trénink nebyl kvůli únavě vůbec stoprocentní a museli jsme udělal řadu kompromisů. Navíc jsme jeli pouze na dva průjezdy, shodně, jak budeme moci trénovat v Monte Carlu. Spolupráce s Petrem fungovala při závodě znamenitě, velmi mi pomohl s volbou gum, v řadě situací přinesl do vozu potřebný klid,“ popsal první společný start jihlavský pilot..

 

V průběhu závodu se posádka týmu Jipocar Racing usadila na druhé pozici za svým „juniorským rivalem“ Pavlem Valouškem. S otcem Martina Prokopa v roli ledového špióna však vsadila na jistotu. Jänner rally byla od úvodních kilometrů brána jako test nového vozu před Rally Monte Carlo (1. podnik JWRC).

Před startem jsem neměl žádné ambice, prostě jsme chtěli zkusit auto. S japonskými techniky jsme během soutěže hodně pracovali na voze, zkoušeli jsme různé druhy nastavení. Nakonec byly Jänner Rally ideální přípravou na Monte. Neustálé střídání povrchů, velmi těžké podmínky a jízda po tmě – skutečnosti, které nás shodně čekají i při první juniorské soutěži,“ popsal Martin Prokop.

 

Druhý den soutěže sice znamenal pro jihlavský tým devítiminutovou ztrátu po výletu mimo trať na RZ16, ani tato ztráta je nepřipravila o druhou pozici. Když v závěru soutěže havaroval vedoucí Pavel Valoušek, Martin Prokop s Petrem Grossem se mohli radovat z vítězství v hodnocení skupiny A a třídy A6.Bez pomoci diváků, kterou organizoval soutěžák Viktor Szabó bychom asi v soutěži na RZ16 skončili. Za to patří všem velký dík. Jinak se mi soutěž velmi líbila, byla výtečně organizována, výhrady mám pouze k umístění servisní zóny. Zbytečně tam docházelo k řadě nebezpečných situací. S vítězství mám samozřejmě radost, i když z našeho pohledu o to tentokrát vůbec nešlo,“ zakončil Martin Prokop.

 

Dalším startem posádky týmu Jipocar Racing bude úvodní díl juniorského šampionátu - Rally Monte Carlo - ve dnech 20. – 23. ledna.

 

Jipocar Racing

www.martinprokop.com


 
 
Fotogalerie:   Jänner rallye 2005 od Guntera Sterlike (A)

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose