www.car.cz
 

Nové správní poplatky související s registrací historických vozidel
     17.1.2005 08:39 - Pavel Jelínek


Informace o správních poplatcích souvisejících s registrací historických vozidel:

 

 

Výše vybíraných poplatků za registraci historického vozidla po účinnosti zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, který nabyl účinnosti třicátým dnem po jeho vydání. Sbírka zákonů částka 215 byla vydána a rozeslána dne 17. prosince 2004, účinnost tohoto zákona je od 16. ledna 2005.

 

Při vybírání správních poplatků u historických vozidel došlo k úpravě správních poplatků, které budou uplatňovány na žádosti, které budou předloženy po účinnosti zákona respektive dodány od 17. ledna 2005.

 

V minulosti se vybíral poplatek za vydání zvláštní registrační značky ve výši 1.000,- Kč za 1 ks tabulky a to jak tabulek se zvláštní registrační značkou trvale manipulačních (znaky „X“, „A“, „B“, „S“ apod.) nebo tabulek se zvláštní registrační značkou určenou pro historická vozidla (znaky „V“). Za vydání osvědčení o registraci byl vybírán správní poplatek ve výši 10,- Kč.

 

Upozorňujeme, že nadále se vybírají na Ministerstvu dopravy správní poplatky vylepením kolků v níže stanovené výši na podávané žádosti.

 

Podle nové právní úpravy, která je nastavena položkou 26 Sazebníku zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích bude u registračních poplatků u historických vozidel použita následně:

 

1. Přeregistrace doposud nezaregistrovaných historických vozidel v registru historických vozidel na Ministerstvu dopravy se provede za správní poplatek pokud se jedná o historické vozidlo, které

a) má v novém průkazu historických vozidel zapsánu přidělenou zvláštní registrační značku trvale manipulační a nebylo doposud vydáno osvědčení o registraci vozidla, současně musí být předloženy původně vydané tabulky se zvláštní registrační značkou trvale manipulační bez poplatku.

(Použije se ustanovení osvobození od poplatku na základě povinné výměny průkazů historických vozidel podle vyhlášky č. 240/2002 Sb. a jsou vydány nové tabulky se zvláštní registrační značkou pro historická vozidla.)

 

b) nemá v novém průkazu historických vozidel zapsánu přidělenou zvláštní registrační značku trvale manipulační a současně však musí být předloženy původně vydané tabulky se zvláštní registrační značkou trvale manipulační za správní poplatek ve výši 50,- Kč.

(Nelze použít ustanovení osvobození od poplatku na základě povinné výměny průkazů historických vozidel podle vyhlášky č. 240/2002 Sb., protože nedošlo ve stanovené době k zápisu této zvláštní registrační značky stanoveným správním orgánem – Ministerstvem dopravy)

 

2. Nebudou-li při přeregistraci podle bodu 1 písmene a) nebo b) předloženy k výměně původně vydané tabulky se zvláštní registrační značkou trvale manipulační bude účtován poplatek podle položky 26 písm. d), který je ve výši 500,- Kč za každou tabulku a poplatek podle položky 26 písm. e), který je ve výši 50,- Kč.

 

3. Nová registrace historického vozidla bude provedena podle položky 26 písm. a) podle druhu vozidla, přičemž nelze použít jednoho typu tabulek se zvláštní registrační značkou pro historická vozidla, jedná-li se o rozlišná vozidla a zápis do registru historických vozidel se zapisuje, jde-li

- o motocykl do 50 cm3  ………………………………………………………….…….……... 300,- Kč

- o motocykl nad 50 cm3 včetně motocyklu s přívěsným nebo postranním vozíkem nebo motorové tříkolky, popřípadě motorové čtyřkolky ………………………………………… ………..…. 500,- Kč

- o motorové vozidlo s nejméně čtyřmi koly …………………………………………………. 800,- Kč

- o přípojné vozidlo do 750 kg hmotnosti včetně ……………….………………………..…… 500,- Kč

- o přípojné vozidlo nad 750 kg hmotnosti ………………………………………………...…. 700,- Kč

 

4. Každé další nově zaregistrované historické vozidlo stejné kategorie a pokud lze použít stejnou registrační značku stejného typu. Je možné použít položky 26 písm. e), která je ve výši 50,- Kč za každý dodatečný zápis do registru historických vozidel. Na základě tohoto ustanovení je proveden zápis do průkazu historického vozidla a vydává se další osvědčení o registraci vozidla k již dříve přidělené zvláštné registrační značce pro historická vozidla.

 

5. Požaduje-li vlastník historického vozidla vydání nových tabulek se zvláštní registrační značkou pro historická vozidla za původně vydané tabulky se zvláštní registrační značkou pro historická vozidla, které byly odcizeny, ztraceny nebo poškozeny bude účtován poplatek podle položky 26 písm. d), který je ve výši 500,- Kč za každou tabulku a poplatek podle položky 26 písm. e), který je ve výši 50,- Kč za každý další provedený zápis do registru historických vozidel v případě, že tyto tabulky byly vydány pro víc historických vozidel.

 

V příloze je uveden výpis nejdůležitějších informací nutných ze Sazebníku zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích

 

Prosím o další rozeslání této informace předsedům krajských testačních komisí, všem členům a majitelům historických vozidel, kteří jsou ve Vašich sdruženích. Výše těchto správních poplatků byla konzultována na Ministerstvu financí dne 14. ledna 2005.

 

S pozdravem

V Praze dne 15. ledna 2005

 

Mgr. Eduard Masařík

zástupce ředitele odboru

schvalování vozidel a předpisů Ministerstva dopravy

 


Příloha č. 1 Výpis ze zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích.

 

Položka 26 Sazebníku zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích

 

a) Zápis do registru vozidel, jde-li

 

- o motocykl do 50 cm3

 

300,- Kč

- o motocykl nad 50 cm3 včetně motocyklu s přívěsným nebo postranním vozíkem nebo motorové tříkolky, popřípadě motorové čtyřkolky

 

500,- Kč

- motorové vozidlo s nejméně čtyřmi koly

 

800,- Kč

- o přípojné vozidlo do 750 kg hmotnosti včetně

 

500,- Kč

- o přípojné vozidlo nad 750 kg hmotnosti

 

700,- Kč

d) Vydání tabulky zvláštní registrační značky

 

500,- Kč

za každou tabulku

e) Zápis změny do technického průkazu vozidla a do registru vozidel

50,- Kč

za každou změnu

 

Osvobození

1. Od poplatku podle písmene a) třetí odrážky a písmene f) této položky jsou osvobozeni občané se zvlášť těžkým zdravotním postižením, kterým byly přiznány mimořádné výhody II. nebo III. stupně (držitelé průkazu ZTP a ZTP/P)

2. Od poplatku podle písmene a) této položky jsou osvobozeny zápisy do registru vozidel prováděné na základě rozhodnutí soudu o dědickém řízení nebo rozhodnutí soudu o zániku společného jmění manželů.

3. Od poplatku podle písmene a) této položky jsou osvobozeny zápisy do registru vozidel při změně právního postavení subjektu, jeho obchodní firmy nebo jeho názvu v souvislosti s převodem majetku státu podle zvláštního právního předpisu29).

4. Od poplatku podle písmene d) této položky je osvobozeno vydání tabulky zvláštní registrační značky pro jednorázové použití.

Předmětem poplatku není

1. Vyřazení vozidla z registru v důsledku jeho odcizení, trvalé vyřazení vozidla z registru a odhlášení vozidla z registru.

2. Povinná výměna registrační značky a řidičského průkazu podle zvláštního právního předpisu30).

Poznámky

1. Vydává-li se osvědčení o registraci vozidla nebo výpis technického osvědčení vozidla jako duplikát nahrazující tyto doklady při jejich poškození, zničení, ztrátě nebo odcizení, vybírá se poplatek podle položky 16 písmeno a) tohoto sazebníku. (To je ve výši 100,- Kč)

2. Úkon zpoplatňovaný podle písmene a) této položky zahrnuje zápis vlastníka nebo provozovatele vozidla do registru vozidel, vydání osvědčení o registraci vozidla a vydání výpisu technického osvědčení vozidla.

3. Je-li vybírán poplatek za zápis vozidla do registru podle písmene a) této položky, nevybírá se poplatek podle písmen c) až e) této položky.

4. Poplatek podle písmene f) této položky se vybírá i za vydání řidičského průkazu po požadovaném rozšíření řidičského oprávnění nebo při ztrátě řidičského průkazu, jeho poškození, zničení nebo odcizení, jakož i za vydání mezinárodního řidičského průkazu.

5. Poplatek podle písmene g) této položky se vybírá, jde-li o změnu jména, příjmení nebo pobytu.

 


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose